Β΄ Στάδιο Διαδικασίας Εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας | 2022
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την εγγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (περίοδος 2022), δημοσιεύονται οι Δηλώσεις Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κατατέθηκαν στη ΔΙΝΕΠΟΚ και συνάδουν κατ’ αρχήν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και την εφαρμογή της στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι εντός της προθεσμίας κατατέθηκαν ενενήντα οκτώ (98) Δηλώσεις. Από αυτές, οι είκοσι τρεις (23) δεν συνάδουν κατ’ αρχήν με το πνεύμα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), και τις πολιτικές εφαρμογής της στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν με σχετικό έγγραφο για τους λόγους απόρριψης της Δήλωσης που υπέβαλαν.
Στο επόμενο στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της συμπλήρωσης εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προκρίνονται οι εξής εβδομήντα πέντε (75) δηλώσεις:
3. Αγγειοπλαστική των Μαργαριτών
Περιοχή: Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ταυτότητα Φορέα:
Μαργαριτσανοί Αγγειοπλάστες
Αντώνης Λεοντίδης Πρόεδρος,
Νίκος Τζανιδάκης Γραμματέας
Διεύθυνση: Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο, Κρήτη ΤΚ: 74052
Σύντομη Περιγραφή:
Οι Μαργαρίτες Ρεθύμνου Κρήτης υπήρξαν το κέντρο παραγωγής χρηστικών κεραμικών αγγείων που τροφοδοτούσε την περιοχή της Δυτικής Κρήτης για εκατονταετίες. Σήμερα συνεχίζουν να λειτουργούν στις Μαργαρίτες δεκαεννέα εργαστήρια/οικοτεχνίες που δημιουργούν χρηστικά και διακοσμητικά κεραμικά με έμπνευση από τις παραδοσιακές φόρμες και το διάκοσμο των Μαργαριτσανών αγγείων, χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις τα ντόπια χώματα και εφαρμόζοντας τις πανάρχαιες τεχνικές όπτισης σε ξυλοκάμινο.