Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργατικών χεριών θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.
Ο βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Χνάρης, εξέφρασε ανησυχία για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης που καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 27 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντάς την “την μικρότερη και τη χειρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης” που έχει σημειωθεί στα χρονικά.
Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος, μιλώντας χθες στον TEAM FM 102 και την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ανεπάρκεια και ανικανότητα”, υποστηρίζοντας μάλιστα: “Κανείς δεν περίμενε αυτή την τόσο μεγάλη περικοπή που κατά μέσο όρο φτάνει το 30%. Απ’ ό,τι φαίνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν έτοιμος να πληρώσει και έκανε μία οριζόντια περικοπή”.
Ο κ. Χνάρης, αντιλαμβανόμενος τον αναβρασμό που επικρατεί στις τάξεις των ατόμων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, υποστηρίζει την άποψη ότι “οι συνδικαλιστές πρέπει να διεκδικήσουν το δίκιο τους.” Υπόσχεται επίσης ότι το κόμμα του και ο ίδιος θα βρίσκονται ενεργά στο πλευρό τους για να υποστηρίξουν αυτές τις διεκδικήσεις.
Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής ανέδειξε το θέμα από την πρώτη στιγμή, επισημαίνοντας στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον TEAM FM 102: “Φανταστείτε ότι το ύψος της προκαταβολής είναι 488.000.000, σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν 630.000.000 με 640.000.000. Αυτή η προκαταβολή είναι η πρώτη της νέας προγραμματικής περιόδου, της νέας ΚΑΠ (2023-2027)”.
Η “αποτυχία” την οποία καταλογίζει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο αρμόδιο Υπουργείο ο κ. Χνάρης φανερώνει ένα “επιτελικό φιάσκο” εκ μέρους της κυβέρνησης, για το οποίο έκανε λόγο, υπογραμμίζοντας αναλυτικά: “Η αποτυχία της καταβολής των ενισχύσεων είναι αποτυχία του επιτελικού κράτους, γιατί με το αποτέλεσμά αυτής της προκαταβολής ασχολήθηκαν πολλοί Υπουργοί: και ο κ. Λιβανός, και ο κ. Γεωργαντάς και ο κ. Αυγενάκης -το τελευταίο διάστημα, 2-3 πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, κι άλλοι τόσοι γενικοί γραμματείς.
Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη διαβούλευση των φορέων που δεν έγινε… καν– και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα!”.
Όπως διευκρίνισε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, “η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς δίνει χρήματα – δεν ζητάμε εμείς από το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας βρει χρήματα, διότι αυτά υπάρχουν. Πρέπει, επομένως, να γίνεται σωστή κατανομή”.
Θύμα και ο καταναλωτής
Πάντως, ο κ. Χνάρης καιρό τώρα είχε γίνει … μάντης κακών, αφού σε παλαιότερη συνέντευξή του προϊδέασε τους ακροατές του TEAM FM 102 για το ότι τα χρήματα θα ήταν λιγότερα. Τελικώς, τα ίδια τα γεγονότα ήρθαν να επιβεβαιώσουν στο ακέραιο την πρόβλεψή του, ότι
“η Κρήτη θα βγει χαμένη”.
Εντούτοις, ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής ομολογεί πώς τούτο το αποτέλεσμα ουδείς το περίμενε – ούτε και ο πιο απαισιόδοξος!
“Είναι καταστροφικό” σχολιάζει. “Σίγουρα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και είναι καταστροφικό να τις μετατοπίζει ο ένας στον άλλον. Ο παραγωγός που είναι το άμεσο θύμα θέλει να διορθωθούν άμεσα τα λάθη που έχουν γίνει”.
Χιλιάδες παραγωγοί στην Κρήτη έμειναν απλήρωτοι, ενόσω εκκρεμούν κι άλλες ενισχύσεις, όπως η αναδιανεμητική ενίσχυση που πρέπει να γίνει και τα οικολογικά σχήματα που είναι το 25% της επιδότησης και θα πάνε το 2024.
“Τα προβλήματα είναι πολλά” παρατηρεί ο κ. Χνάρης. “Το θύμα είναι ο παραγωγός, αλλά και κατ’ επέκταση αυτό φτάνει και στον κάθε καταναλωτή: γιατί με το να μην υπάρχουν ενισχύσεις και να αυξάνεται, ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής τα προϊόντα θα τα βρίσκουμε ακριβότερα!”.
“Σε λάθος βάση η διαπραγμάτευση με την ΕΕ”
O βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ ψέγει τη διαπραγμάτευση που έγινε με την Ευρωπαϊκή Ένωση: “Έγινε σε λάθος βάση. Προτεραιότητα για τη χώρα μας θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας: να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους να παράγουν κι όχι απλά αυτό που γίνεται με τα οικολογικά σχήματα, που δεν ξέρουμε καν αν λειτουργήσει.
Γι’ αυτό βλέπετε ότι πάνε την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων πιο πίσω, ενώ κάθε χρόνο 31/12 είχαν πληρωθεί και το πρασίνισμα, και η βασική ενίσχυση και όλες οι επιδοτήσεις.
Έμειναν απ’ έξω νέοι αγρότες. Έβαλαν τους νέους αγρότες στο επάγγελμα (στην Κρήτη υπολογίζονται σε 1.800), τους έδωσαν μία προκαταβολή και τώρα που έρχεται η ώρα να τους δώσουν δικαιώματα, τους δίνουν μηδενικά ή πολύ μικρά δικαιώματα.
Υπάρχει ένα συνολικό, πολύ μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας – να μην κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση”.
Ανεξάρτητα απ’ το εάν όντως υπάρχει μία διάθεση μετατόπισης των ευθυνών, “όσα πρόσωπα εμπλέκονται πρέπει να δώσουν λύσεις: να δώσουν σύντομα στους παραγωγούς τα χρήματα που δικαιούνται” τονίζει ο κ. Χνάρης, καλώντας το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ “να βγάλουν μία διευκρινιστική και να πουν στους παραγωγούς με ποιο τρόπο πλήρωσαν”.
Επιπλέον, συνεχίζει ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής, “δεν εφάρμοσαν την εσωτερική σύγκλιση που οι ίδιοι ψήφισαν η οποία προέβλεπε ότι σταδιακά από το 2023 έως το 2027 θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος μέσος όρος στην τιμή των δικαιωμάτων. Δηλαδή: ο βοσκότοπος πρέπει να πάει στα 17 ευρώ (αν είναι 30 κατεβαίνει στα 17).
Και οι ενισχύσεις ήταν μικρότερες – πέρσι η βασική ενίσχυση ήταν περίπου 1 δισεκατομμύριο κι εφέτος είναι 839 εκατομμύρια”.
Εξηγεί, ακόμη, παρακάτω: “Η ενιαία ενίσχυση περιλαμβάνει τρεις επιδοτήσεις:
Τη βασική ενίσχυση – τώρα έδωσαν το 70% (προκαταβολή). Τα οικολογικά σχήματα που θα πάνε πιο πίσω – το 25%, και είναι εφέτος αυτό που λένε αναδιανεμητική: κόψανε 170 περίπου εκατομμύρια, που θα πάνε στους μικρούς παραγωγούς. Τα χρήματα αυτά, λένε, θα δοθούν τα Χριστούγεννα.
Ποιους εννοούν μικρούς παραγωγούς: έναν κτηνοτρόφο ο οποίος έχει βοσκότοπο από 10 στρέμματα μέχρι 70 – αυτοί θα πάρουν μία επιπλέον ενίσχυση, η οποία έχει κρατηθεί τώρα από τη βασική ενίσχυση.
Και για τους ελαιοκαλλιεργητές ένας μικρός παραγωγός είναι αυτός που έχει από 10 μέχρι 40 στρέμματα. Αυτοί θα πάρουν μία επιπλέον ενίσχυση που θα δοθεί τα Χριστούγεννα.
Η τέταρτη (ενίσχυση) είναι η συνδεδεμένη: για τα προϊόντα, τα οποία βάσει των τιμολογίων που καταθέτουν, οι παραγωγοί παίρνουν ένα επιπλέον ποσό”.
Απ’ τα 1,6 δισεκατομμύρια “έγινε μία ανακατανομή, που είχε το δικαίωμα να κάνει η κυβέρνηση, όμως δεν την πλήρωσε σωστά. Λείπουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια, χρήματα που έπρεπε να δοθούν από την προκαταβολή και δεν δόθηκαν. Το σημαντικό είναι ότι δεν έγινε μία διευκρινιστική από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο” θα επαναλάβει ο κ. Χνάρης.
Πρόβλημα του… μέλλοντος η έλλειψη εργατών
Ο πρωτογενής τομέας υποφέρει και πιέζεται από πολλούς παράγοντες, ούτως ή άλλως.
Η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δημιουργώντας μία κατάσταση… εκρηκτική!
“Εμείς έχουμε ζητήσει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί έχουμε τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τα καύσιμα είναι κινητήριος μοχλός.
Ένα άλλο διαρθρωτικό πρόβλημα που η κυβέρνηση δεν το βλέπει γιατί δεν προσπαθεί να το λύσει, είναι οι εργάτες γης” συμπληρώνει ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως μακροπρόθεσμα η έλλειψη εργατικών χεριών “θα είναι πιο μεγάλο πρόβλημα και από το κόστος παραγωγής”.
Επ’ αυτού ο ίδιος προτείνει την νομιμοποίηση των παράτυπα διαμενόντων εργατών γης
από “τρίτες χώρες”, που και πάλι όμως δεν φτάνουν.
Παράλληλα, η έλευση μετακλητών εργάτες γης από το εξωτερικό προχωρά με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας της υποστελεχωσης πρεσβειών στο εξωτερικό (είτε είναι στην Ινδία, είτε στο Πακιστάν). Και από τις 1.000 αιτήσεις που υποβάλλονται, δεν εγκρίνονται ούτε οι 100.
“Θα τελειώσει ο πόλεμος και δεν θα έχει δοθεί η ενίσχυση”
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί της Κρήτης εξαιρούνται από το μεταφορικό ισοδύναμο. Δεν καρποφόρησε, συνεπώς, η προσπάθεια του Γιώργου Γεωργαντά, που ερχόμενος τον Απρίλιο του 2022 στο Ρέθυμνο, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εξαγγείλει ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, θα κατατεθεί μία τροπολογία ώστε να μπορούν να εισαχθούν οι παραγωγοί της Κρήτης στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.
“Είπαν ότι θα δοθεί εξ ολοκλήρου ένα ποσό, το ανώτερο μέχρι 900 ευρώ, σε κάθε κτηνοτρόφο ως αντιστάθμισμα για τις οικονομικές ζημιές από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε λίγο θα σταματήσει ο πόλεμος και η ενίσχυση αυτή δεν θα δοθεί. Έκανα μία επερώτηση στη Βουλή και περιμένω απάντηση” δήλωσε χθες ο κ. Χνάρης, αναμένοντας να υλοποιηθεί τουλάχιστον η δέσμευση για την επιστροφή πετρελαίου.
“Όλα αυτά είναι μέτρα ενισχύουν τους παραγωγούς, αλλά δεν λύνουν τα θέματά τους.
Αλλά τουλάχιστον αποτελούν μία πρόσκαιρη ενίσχυση, τώρα που ξεκινάει η καινούργια περίοδος για τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς” ξεκαθαρίζει.
goodnet.gr