Σε κατάσταση οξείας μέθης μεταφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων ένα 13χρονο κορίτσι, μαθήτρια πρώτης γυμνασίου. Το παιδί βρισκόταν στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στα Λενταριανά και σύμφωνα με μαρτυρίες είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Έφηβες που συχνάζουν στον χώρο, είπαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που είδαν την 13χρονη υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτή τη φορά όμως, η κατάσταση της ήταν ανησυχητική. Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του Χαμόγελου του Παιδιού που την παρέλαβε και τη μετέφερε στο νοσοκομείο, ενώ στο σημείο βρέθηκε και δύναμη της αστυνομίας.
«Διεκομίσθη στο ΤΕΠ 13χρονο κορίτσι με ασθενοφόρο από το Χαμόγελο του Παιδιού σε κατάσταση οξείας μέθης. Αντιμετωπίστηκε από τους παιδιάτρους μας στο ΤΕΠ και μπήκε στην παιδιατρική κλινική για παρακολούθηση και φροντίδα», είπε στο neakriti.gr, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργος Μπέας. Μετά την ιατρική φροντίδα που δέχτηκε, η 13χρονη είναι καλά στην υγεία της και σήμερα το μεσημέρι πήρε εξιτήριο. Το περιστατικό πάντως προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους, για τις επιπτώσεις στον οργανισμό τους, αλλά και για αίτια που τους ωθούν στο αλκοόλ, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
Με αφορμή αυτό, κάτοικοι των Λενταριανών εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους έχει γίνει χώρος συνάθροισης εφήβων που προκαλούν, όπως καταγγέλλουν, με τη συμπεριφορά τους, το λεξιλόγιο τους αλλά και τη στάση τους απέναντι στον ιερό ναό.
Δεν ήταν η πρώτη φορά όπως λένε, που χρειάστηκε να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Η παρουσία δεκάδων παιδιών των προαύλιο καθημερινά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ενοχλεί τους περίοικους που μιλούν για προσβλητικές συμπεριφορές, συχνά επικίνδυνες για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για φθορές στο χώρο. «Μαζεύονται κάθε απόγευμα μετά τις επτά και μέχρι τις έντεκα το βράδυ σαράντα με πενήντα παιδιά, φωνάζουν, ανεβαίνουν στο καμπαναριό, μιλούν άσχημα και ενοχλούν τη γειτονιά», είπε ένας από τους μόνιμους κατοίκους.
Ανησυχητική η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους
Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο και η οποία προτείνει τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά. «Η γενικευμένη χρήση βλαπτικών ουσιών από τα παιδιά σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια –και πέρα από αυτή– αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
Το αλκοόλ είναι η ουσία που καταναλώνεται πιο συχνά από τους εφήβους, με το 57% των νέων 15 ετών να έχουν πιει τουλάχιστον μία φορά. Εξάλλου περίπου ένας έφηβος στους 10 (το 9%) έχει μεθύσει πολύ στη διάρκεια της ζωής του. Περίπου το 5% είχε μεθύσει ήδη από την ηλικία των 13 ετών όπως και το 20% των 15χρονων. Αυτό καταδεικνύει μια τάση κλιμάκωσης στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των νέων, κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12-13 και στα 14-15 περνούν στα πιο σκληρά ποτά, όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το ουίσκι.
Πολύπλευρο και βαθιά κοινωνικό ζήτημα
Σύμφωνα με κοινό δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, της Ένωσης Γονέων Χανίων και του Συλλόγου Εστίασης, το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, είναι πολύπλευρο και βαθιά κοινωνικό. «Είναι ζήτημα για το οποίο ευθύνες έχουν η οικογένεια, η εκπαιδευτική κοινότητα, η πολιτεία και γενικά εμείς ως κοινωνία. Η λογική όσων προμηθεύουν τους ανήλικους αλκοολούχα ποτά, ότι δεν τους βλέπει κανείς και άρα δεν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, είναι η λογική μιας ασυνείδητης κοινωνίας που δεν την αφορά το μέλλον των παιδιών της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο κοινό δελτίο τύπου επισημαίνεται η ευκολία πρόσβασης στην επικίνδυνη ουσία και περιγράφεται η πραγματικότητα που συναντά κάθε πολίτης σε κάθε περιοχή της χώρας και στην Κρήτη. «Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες εικόνων όπου ένα παιδί ή ένας έφηβος πλησιάζει ένα περίπτερο, ανοίγει την πόρτα του ψυγείου, παίρνει ένα αναψυκτικό και μια φιάλη αλκοολούχο ποτό, πληρώνει και φεύγει ανενόχλητο. Την ίδια εικόνα έχουμε δει σε μίνι μάρκετ, σε ψιλικατζίδικα, σε σούπερ μάρκετ και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης οινοπνευματωδών ποτών. Όλοι μας έχουμε δει στην ουρά κάποιου νυχτερινού μαγαζιού να περιμένουν έφηβοι χωρίς να τους ζητούν ταυτότητα».