Εκατοντάδες σχολεία στις ΗΠΑ έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον της Meta, της ByteDance, της Alphabet και της Snap, κατηγορώντας τες πως προκαλούν φυσική και συναισθηματική ζημιά στα παιδιά. Φυσικά οι social media κολοσσοί εναντιώθηκαν σε αυτήν την κίνηση και το θέμα κατέληξε στα δικαστήρια για να διαπιστωθεί αν όντως φέρουν ευθύνη οι εταιρίες.
Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers απέρριψε την αίτηση των social media εταιριών να απορριφθούν οι μηνύσεις που κατηγορούν τις εταιρίες πως έχουν πλατφόρμες “εθιστικές” στα παιδιά. Η απόφαση βασίζεται στο άρθρο 230 της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο ορίζει πως οι online πλατφόρμες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εκδότες περιεχομένου τρίτων, αλλά αυτό δεν προστατεύει το Facebook, το Instagram, το YouTube, το TikTok και το Snapchat από ευθύνες για αυτήν την υπόθεση. Πολλές από τις μηνύσεις δεν αφορούν την ελευθερία έκφρασης ή λόγου και έχουν να κάνουν με προβλήματα στις ίδιες τις πλατφόρμες. Για παράδειγμα, ανεπαρκή εργαλεία γονικού ελέγχου, προβληματικό σύστημα επιβεβαίωσης ηλικίας και δυσκολία στη διαδικασία διαγραφής λογαριασμού.
Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, οι κατηγορούμενοι δε χρειάζεται να αλλάξουν πώς ή ποιο λόγο θα αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα οι γονικές ειδοποιήσεις μπορούν να προσφέρουν στους γονείς έναν τρόπο να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών τους στις πλατφόρμες ή να συζητήσουν τη χρήση των πλατφορμών μαζί τους. – Δικαστής Rogers
Ο εκπρόσωπος της Google, Jose Castaneda δεν ήταν ικανοποιημένος από την απόφαση.
Οι κατηγορίες σε αυτές τις μηνύσεις απλά δεν αληθεύουν. Η εταιρία έχει δημιουργήσει μία εμπειρία κατάλληλη για διάφορες ηλικίες για τα παιδιά και τις οικογένειες στο YouTube, προσφέροντας στους γονείς επαρκή εργαλεία ελέγχου.
Η συγκεκριμένη απόφαση δεν επιβεβαιώνει πως οι social media πλατφόρμες όντως προκαλούν ζημιά στα παιδιά, αλλά ανοίγει το δρόμο για περισσότερες μηνύσεις, ακόμα και χωρίς να ψηφιστούν νέοι νόμοι.
unboxholics.com