Κορυφώνεται η αγωνία για το πώς και πότε θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους. Όλοι οι μεγάλοι παίχτες στη διεθνή κοινότητα επισημαίνουν την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση. Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει μία μη ορθολογική αντίδραση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου συγκρούστηκαν εκείνοι που ζητούν σκληρά αντίποινα, με την πλευρά που πιστεύει ότι πρέπει η χώρα να ακολουθήσει τη σύσταση των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει μία κίνηση που θα εξελιχθεί σε πλήρους κλίμακας περιφερειακό πόλεμο. Διάφορα σενάρια έχουν έρθει στο φως. Οι επενδυτές ποντάρουν προς το παρόν σε εκείνο της μετρημένης αντίδρασης, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν.
Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ -Τα πιθανά σενάρια
Ένα σενάριο που εξετάζει το Ισραήλ για να απαντήσει στη Τεχεράνη είναι μια μεγάλη αντίδραση που θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν.
Ένα δεύτερο σενάριο του Ισραήλ είναι να πλήξει σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων από ιρανικής πλευράς.
Το τρίτο σενάριο είναι το πιο θετικό, και θέλει το Ισραήλ να τηρεί μια ουδέτερη ή ήπια στάσης έναντι της Τεχεράνης για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέρος του ισραηλινού λαού ζητά να βρεθεί μια λύση και να… συνεχιστεί η ζωή ενώ άλλοι λένε ότι δεν μπορούν πια με αυτή την κατάσταση και πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση.
Πρόεδρος Ισραήλ: Προστατεύουμε την Ευρώπη από την «αυτοκρατορία του κακού»
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε χθες την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.
Καταφέρθηκε επίσης εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διότι κατ’ αυτόν αυξάνουν το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ στάθηκε στην ιρανική βοήθεια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται drones ιρανικού σχεδιασμού.
Ο Μπάιντεν δεν θέλει γενικευμένη σύρραξη
Ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να αποτρέψει τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης και θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Τα επιχειρήματά του εξήγησε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων, όσο και ουσίας, αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.
Οι ΗΠΑ λένε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της επίθεσης του Ιράν, το οποίο είχε διαμορφωθεί πρωτίστως με την καθοδήγηση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας, δούλεψε άριστα και αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε πως η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν επειδή θα μπορούσε να συμπαρασύρει όλον τον πλανήτη και επειδή προέχει η ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ διαψεύδουν το Ιράν
Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή (14/4) ότι είχε γνωστοποιήσει στις ΗΠΑ την πρόθεσή του να διεξαγάγει «περιορισμένη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.
«Η επιχείρηση είχε στόχο την τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες για το σχέδιό της «72 ώρες πριν από την επιχείρηση» και πως το Ιράν δεν επιδιώκει να βάλει στο «στόχαστρο τον αμερικανικό λαό ή τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή».
Ωστόσο, οι ΗΠΑ διέψευσαν το Ιράν, τονίζοντας πως «δεν υπήρξε ενημέρωση 72 ώρες πριν από την επίθεση» και ότι «ήθελαν θύματα».
«Δεν έδωσαν ειδοποίηση…Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ, τόνισε πως το Ιράν έστειλε ιδιωτικό μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνοντας ότι τα αντίποινα κατά του Ισραήλ ολοκληρώθηκαν.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ την Τρίτη (16/4)
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε για την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης.
Δεν παρέλειψε εκ μέρους της ΕΕ να καταδικάσει «με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ» και ότι «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια». Σημειώνει πως η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
Γκουτέρες: «Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο»
«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.
Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Στον ΟΗΕ, το Ιράν επικαλείται το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα, λέει πως «δεν είχε άλλη επιλογή»
Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».
Στον ΟΗΕ, το Ισραήλ απαιτεί «όλες τις πιθανές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης του η οποία συγκλήθηκε μετά την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού ν
Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας θέλει σκληρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ κάλεσε να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μετά την απευθείας και άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εναντίον του Ισραήλ.
Βρίσκονται ήδη σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας της χρήσης ιρανικού σχεδιασμού drones από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθύμισε. «Τάσσομαι σθεναρά υπέρ της επέκτασής τους (…) διότι βλέπουμε πόσο επικίνδυνες είναι οι (ιρανικές) ενέργειες», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήγγειλε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη, προκειμένου να πλήξουν ιδίως τα ιρανικά προγράμματα κατασκευής drones και πυραύλων.
Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν τον Δεκέμβριο για να εμποδίσει την παραγωγή των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μιας κατεύθυνσης του τύπου που χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ρωσικό στρατό στην ουκρανική επικράτεια.
Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν 80 drones και 6 πυραύλους του Ιράν και των Χούθι
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή πάνω από 80 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που είχαν στόχο το Ισραήλ, έκανε γνωστό σήμερα μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Ανάμεσά τους ήταν βαλλιστικός πύραυλος πάνω στο όχημα από το οποίο επρόκειτο να εκτοξευθεί και επτά UAVs που καταστράφηκαν στο έδαφος σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη, διευκρίνισε.
Το Ιράν και σύμμαχοί του εξαπέλυσαν πάνω από 350 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Επρόκειτο για άνευ προηγουμένου, απευθείας επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Συνεχίζονται οι πτήσεις στα ιρανικά αεροδρόμια
Τα αεροδρόμια της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης επανέλαβαν τις πτήσεις στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν.
Την Κυριακή και τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, το αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί και το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, ανέστειλαν τις πτήσεις μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ που πυροδότησε τις περιφερειακές εντάσεις.
Τα ταξίδια διακόπηκαν: Το Σάββατο, τουλάχιστον τρεις πτήσεις της United Airlines με προορισμό ή αναχώρηση από τη Μέση Ανατολή ακυρώθηκαν καθώς εξελισσόταν η σύγκρουση.
Ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις πάνω από το Ιράν και το Ισραήλ “για προληπτικούς λόγους”, αλλά θα συνεχίσει να πετάει από και προς το Τελ Αβίβ.
Η Austrian Airlines και η Lufthansa – επί του παρόντος οι δύο μοναδικοί δυτικοί αερομεταφορείς που εκτελούν διεθνείς πτήσεις προς το Ιράν – ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων από και προς την Τεχεράνη έως τις 18 Απριλίου.