Τα ξενοδοχεία, όπως φαίνεται , στην Κρήτη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού για τη νέα τουριστική σεζόν, αναζητώντας από διευθυντές μέχρι λαντζέρηδες. Η έλλειψη ειδικευμένων στελεχών και γενικά εργατικού δυναμικού που επιθυμεί να εργαστεί στον τουριστικό τομέα φαίνεται να αποτελεί ένα πρόβλημα για τη βιομηχανία της φιλοξενίας.
«Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί σε πολλές περιπτώσεις παραπάνω απο την σύμβαση εργασίας», ανέφερε στην «Π» ο Δημήτρης Κουμπαράκης αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Η σεζόν φέτος άρχισε με περίπου 6.000 κενές θέσεις σε όλα τα πόστα και υπάρχουν φόβοι ότι η εικόνα θα είναι ακόμη χειρότερη το 2024.
«Τα κενά αφορούν από διευθυντές ξενοδοχείων μέχρι λαντζέρηδες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμπαράκης επισημαίνοντας ότι η έλλειψη κρατικών σχολών υψηλού επιπέδου έχουν δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα στον τουριστικό κλάδο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρετε, δύο σχολές στον Άγιο Νικόλαο και στη Ρόδο φαίνεται να έχουν υποστεί αποδυνάμωση και απαξίωση. Αυτές οι σχολές δεν θεωρούνται πανεπιστημιακές και δεν προσφέρουν τις ίδιες ευκαιρίες για μεταπτυχιακές σπουδές και επαγγελματική εξέλιξη με άλλες πανεπιστημιακές σχολές.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η Σχολή του Κοκκίνη παραμένει κλειστή λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από σεισμό, ενώ οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα σε αίθουσες εκτός σχολής χωρίς κατάλληλη οργάνωση.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανησυχία για την ποιότητα της εκπαίδευσης στον τουριστικό και εστιατορικό τομέα, καθώς επηρεάζει την προετοιμασία των φοιτητών και τις επαγγελματικές τους ευκαιρίες. Η ανάγκη για βελτίωση και ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού συστήματος φαίνεται να είναι επιτακτική, και το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την προστασία της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Σε έλλειψη και διευθυντικά στελέχη
Με την υπάρχουσα κατάσταση η τουριστική αγορά δεν βρίσκει στελέχη, τα ξενοδοχεία κάθε χρόνο κάνουν αλχημίες για να βγει η σεζόν και επιπλέον ούτε το εγχείρημα για εισαγώμενο προσωπικό από τρίτες χώρες δεν «περπάτησε» αφού δημιουργήθηκαν θέματα με τις βίζες.
Να υπενθυμίσουμε ότι 9 στους 10 ξενοδόχους προτίθενται να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους έως 20% προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό στις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με έρευνα της Randstad που εξειδικεύεται στις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού, στην οποία περιλαμβάνονται μισθολογικοί πίνακες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ άλλων και τμήμα της έρευνας που αφορά στις δυσκολίες που υπάρχουν για την στελέχωση των ξενοδοχείων λόγω έλλειψης εμπειρίας και εξειδίκευσης σε υψηλά ποσοστά της τάξης του 60%-70%.
Το 2022 μία στις πέντε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε. Σε απόλυτα νούμερα οι ελλείψεις προσωπικού με βάση τα στοιχεία του “Ιnsete” ανήλθαν σε 60.225 από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται συνολικά βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία.
Το ποσοστό έλλειψης εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας ανήλθε στο 23% και ήταν σχεδόν παρόμοιο σε όλα τα τμήματα των ξενοδοχείων (ρεσεψιόν, μπαρ, κουζίνα, καμαριέρες, διοικητικό προσωπικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό).
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις σημειώθηκαν σε καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις) και ακολουθούν σερβιτόροι (5.164 κενές θέσεις), βοηθοί σερβιτόρων, (3.883 κενές θέσεις), υπάλληλοι ρεσεψιόν (3.460 κενές θέσεις), Barista (2.729 κενές θέσεις), λαντζέρης (2.866 κενές θέσεις) και τεχνική υποστήριξη (2.054 κενές θέσεις). Ελλείψεις προσωπικού παρατηρήθηκαν και στις ειδικότητες στέλεχος guest relations, βοηθού ρεσεψιόν και βοηθού κηπουρού.
Πηγή:patris.gr