Το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς θα ηχήσει αύριο (11.9) το πρωί στα σχολεία όλης της χώρας για τον καθιερωμένο αγιασμό.
Τόσο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, όσο και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι μαθητές θα βρεθούν στο προαύλιο για την πρώτη καλημέρα, την τελετή του αγιασμού, αλλά σε κάποια σχολεία και για να λάβουν τα πρώτα βιβλία.
Σχολεία: Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τον αγιασμό
Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα για την τελετή του αγιασμού.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εκάστοτε σχολικής μονάδας που θα κοινοποιηθεί στους γονείς. Στην πρωτοβάθμια ο αγιασμός τελείται το χρονικό διάστημα από τις 8:15 με 9:30. Αμέσως μετά τον αγιασμό, οι μαθητές θα μεταβούν στις τάξεις για να λάβουν τα βιβλία και το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές – των Γυμνασίων και Λυκείων – θα ενημερωθούν από τα σχολεία τους για την ώρα του αγιασμού, ο οποίος τελείται μεταξύ 8:30-11:00. Μετά τον αγιασμό, οι μαθητές παραλαμβάνουν βιβλία και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, τα οποία ξεκινούν την επομένη.
Οι 11 αλλαγές
Στις 11 αλλαγές που θα βελτιώσουν τη διδακτική διαδικασία και που θα ισχύσουν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ειδικότερα μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος» για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μελέτη της Unesco για το θέμα τα στοιχεία της οποίας, όπως είπε, μιλούν από μόνα τους. «Είναι πάρα πολύ σαφές ότι το κινητό τηλέφωνο και η χρήση του από μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία κάνει κακό» υπογράμμισε και πρόσθεσε «είναι σαφές ότι πρέπει να παρέμβουμε στο εδώ και στο τώρα και αυτό είναι που ξεκινάμε να κάνουμε».
Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού ενώ αναφέρθηκε και στη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός «το κινητό στην τσάντα». Εξήγησε ότι άπαξ και χρησιμοποιήσει ένας μαθητής το κινητό τηλέφωνο ή φανεί ότι κρατάει ένα κινητό θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο συνεπειών.
«Όποιος βιντεοσκοπεί θα αλλάζει σχολείο»
Ο υπουργός Ανέφερε ότι και παλιά υπήρχε μια εγκύκλιος που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα όμως δεν είχε συνεπαγόμενες συνέπειες για τη χρήση τους.
Στην εμφανή κατοχή και χρήση προβλέπεται η ποινή της μιας μέρας αποβολή ενώ άπαξ και βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή του, αυτός ο οποίος βιντεοσκοπεί το πρόσωπο, μαθητής ή μαθήτρια που βιντεοσκοπεί, θα αλλάζει σχολείο, διευκρίνισε ο υπουργός.
Αυτά τα μέτρα από την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, όπως υπήρχε στα δικά μας χρόνια, μέχρι μέτρα που αφορούν την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι ένα πλαίσιο συνεπειών που μας ζητούσαν κυρίως οι ίδιοι οι καθηγητές κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και επεσήμανε ότι αυτά αποτελούν εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών.
Ακόμα αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα ισχύσουν για τις απουσίες λέγοντας ότι θα αλλάξει ο τρόπος που προσμετρώνται. Τόνισε ότι μέχρι πέρσι ήταν ένας συνολικός αριθμός, δεν υπήρχαν δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι αυτό γίνεται για να μην έχουμε άδεια σχολεία και ειδικά άδεια Λύκεια κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς σε κάποιες περιπτώσεις.