Της Κατερίνας Μυλωνά
«Θέλουμε τουρισμό»; Η απάντηση, προφανώς, είναι «ναι»!
«Έχουμε προστατευόμενες περιοχές με χαρακτηριστικά τόσο μοναδικά που δεν τα συναντάμε πουθενά αλλού στον κόσμο;» Χμμμμ, η απάντηση και εδώ είναι «ναι»!
Πώς συνδυάζονται όλα αυτά; «Με μέτρο», φωνάζουν οι επιστήμονες αλλά, η ερώτηση εδώ είναι, «ποιος τους ακούει;»
Τις τελευταίες ώρες διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από τις πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού που δεν τιμούν κανέναν. Ουρές αυτοκινήτων που μοιάζει να μην έχουν τέλος στον δρόμο και τόσοι λουόμενοι που «πνίγονται» μέσα σε μια κουταλιά ποταμού…
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην ομάδα Plakias στο Facebook αναδημοσιεύονται από το πρωί της Τρίτης από επιστήμονες, οι οποίοι επαναλαμβάνουν το αυτονόητο: χρειάζεται να μπει ένας… κόφτης στον αριθμό των επισκεπτών και η Χρυσή φαίνεται να δείχνει τον δρόμο! Αν θέλουμε οι επόμενες γενιές Κρητικών να γνωρίσουν τα μέρη που εμείς σήμερα αγαπάμε, θαυμάζουμε και, για να είμαστε ειλικρινείς, ζούμε από αυτά καθώς αποτελούν τους top τουριστικούς προορισμούς μας. Αλλιώς…
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, αναφέρει στο Cretalive πως η κατάσταση είναι… μπάτε σκύλοι αλέστε! Αυτό, δυστυχώς, δεν ισχύει μονάχα για τις πηγές του Κουρταλιώτη αλλά και την Πρέβελη. Να θυμίσουμε πως ο Κουρταλιώτης καταλήγει στη λίμνη της Πρέβελης, είναι το εκβολικό σύστημα του ποταμού. Στην ίδια… λογική του παραλόγου κινούνται και άλλα σημεία της Κρήτης που είναι «πιασάρικα» που τα διαφημίζουμε ως «κρυμμένους θησαυρούς» και στη συνέχεια βλέπουμε έναν συνωστισμό άνευ προηγουμένου.
Γιατί, όμως, αυτό είναι κακό; Ο κ. Παραγκαμιάν, κατ’ αρχάς, μιλά για το αισθητικό κομμάτι, οι εικόνες που βλέπουμε δεν είναι λογικό να αρέσουν σε κανέναν. «Σε μια προστατευόμενη περιοχή δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι να είναι στοιβαγμένοι σαν κοπάδι πρόβατα, είναι αντιαισθητικό και δείχνει πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και σχεδιασμός», τονίζει ο γνωστός επιστήμονες.
Όπως λέει, αυτοί οι άνθρωποι ποδοπατούν οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο ποτάμι και όχι μόνο στις πηγές του Κουρταλιώτη και τη λίμνη στην Πρέβελη, όπου τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μονοπάτι. Πριν καεί η περιοχή, είχαμε κανό, ποδήλατα θαλάσσης στη λίμνη, πλέον το τοπίο έχει αλλάξει άρδην.
Για να μην αναφερθούμε στα ούρα και τα μικρόβια που κυκλοφορούν στο νερό με τόσους τουρίστες.
Ο κ. Παραγκαμιάν αναφέρει πως ανάλογη είναι η εικόνα σε Φαλάσαρνα, Μπάλο και Ελαφονήσι και γίνεται προσπάθεια το τοπίο να ξεκαθαρίσει, όπως συνέβη στην περίπτωση της Χρυσής.
Εξάλλου, οι πιο όμορφες περιοχές της Κρήτης είναι και προστατευόμενες!
Να θυμίσουμε το θέμα με την πλατφόρμα στον Μπάλο που μετά από πιέσεις άλλαξε η ΚΥΑ και πλέον οι τουρίστες κατεβαίνουν στην περιοχή απρόσκοπτα. Όμως, δεν ήταν αυτός ο σκοπός αλλά το ακριβώς αντίθετο! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παραγκαμιάν, ούτε που πέρασε από το μυαλό των υπευθύνων πως στην περιοχή πρέπει να πηγαίνουν μικρά πλοία και όχι χωρητικότητας εκατοντάδων ατόμων!
Να επανέλθουμε στο γιατί μας… ενοχλούν οι τόσοι τουρίστες (το πρόβλημα δεν είναι στους επισκέπτες, αλλά τον αριθμό τους).
Το τοπίο είναι ένα σύνολο αλληλεξαρτώμενων οικοσυστημάτων με ιδιαίτερα φυσιογνωμικά και, εκτός των άλλων, ιστορική σημασία καθώς, πολύ απλά, τα μέρη που μας αρέσει σήμερα να πηγαίνουμε, άρεσαν και στους αρχαίους!
Υπάρχουν είδη, θαλάσσια και χερσαία, ενδημικά, απειλούμενα και, συνεπώς, προστατευόμενα.
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε την εξαιρετική σημασία που έχει παγκοσμίως το Βάι με τους φοίνικές του αλλά και η λίμνη στην Πρέβελη με τους φοίνικες, πρόκειται για είδη που η αξία τους αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Παραγκαμιάν υπενθυμίζει πως η Χρυσή δεν έχει βάλει λουκέτο, απλώς όλα πλέον γίνονται με έλεγχο. Πέρσι, την επισκέφτηκαν 40.000 άτομα, «για να ένα μέρος που δεν έχει καμία υποδομή, δεν είναι μικρό το νούμερο αυτό», αναφέρει.
Χρειάζεται, λοιπόν, υπό ιδανικές συνθήκες, να μπει ένα όριο επισκεπτών, να υπάρχει ένα μέτρο που να επιβάλλεται και να ελέγχεται.
“Σώστε την Πρέβελη και τον Κουρταλιώτη”
Θυμόμαστε όλοι την αντίδραση του κόσμου σε ό,τι συνέβαινε στον Παλίγκρεμνο στον Πλακιά. Σε αντίστοιχη λογική, η Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη καλεί σε διαμαρτυρία την ερχόμενη Κυριακή 11 Αυγούστου στις 11 το πρωί στην είσοδο του φαραγγιού, στην πύλη της εκκλησίας.
Ο κ. Παραγκαμιάν σχολιάζει πως οι πολίτες αναλαμβάνουν εκεί που το κράτος και οι υπηρεσίες είναι αδύναμες πια και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Όπως λέει, οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν προσωπικό και τα χέρια τους είναι δεμένα.
Μαζική η αντίδραση των επιστημόνων
Μόλις κυκλοφόρησαν οι παραπάνω εικόνες, οι αντιδράσεις των επιστημόνων έλαβαν χαρακτήρα μαζικότητας.
Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει
“Δυστυχώς έχουν ξεφύγει τα πράγματα και όχι μόνο εκεί και όχι μόνο σε γνωστές παραλίες.
Τώρα και οι καταδυτικές σχολές δεσμεύουν ολόκληρες παραλίες στην ίδια περιοχή για την πάρτι (τσέπη) τους…
Τώρα είναι η σειρά των δημοτικών αρχών να δουν το πρόβλημα στη διάστασή του και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα πριν είναι αργά.”
Ο Δρ. Μιχάλης Δρεττάκης, από το ΜΦΙΚ, σχολιάζει
“Κουρταλιώτικο Θέμα. Τα πράγματα είναι απλά: Πάρκινγκ μόνο κοντά στα 2 χωριά Ασώματο και Κοξαρέ με ανάλογο τίμημα. Τσουχτερό εισητήριο για το χώρο των πηγών, με τη σχετική περίφραξη, ωράριο συγκεκριμένο (πχ 9πμ-5μμ), μονοπάτι δεδομένο που θα περπατούν, όχι όπου λάχει, γιατί θα θρηνήσουμε θύματα, σιγουράκι με τόσο κόσμο, φύλαξη, απόλυτη απογόρευση χρήσης νερού για μπάνιο. Πάνε οι ορδές, βλέπουν, φωτογραφίζουν και φεύγουν. Ούτε πόλεμο με τον τυχαίο τουρίστα ούτε και υπόκλιση στα “λεφτά” του.”