Ξετρελαμένη με το κτήριο της Περιφέρειας στο Ρέθυμνο η παραγωγή της γερμανικής ταινίας «Έγκλημα στην Κρήτη», που γυρίζεται από τις αρχές Οκτωβρίου στον τόπο μας, το επέλεξε για να γυρίσει βασικές σκηνές τις ταινίας, που θα προβληθεί το 2024 στην γερμανική τηλεόραση.
Έτσι, όλο το πρωί ως το απόγευμα της Τρίτης το κτήριο έγινε … στούντιο γυρισμάτων, οι γερμανοί – και κάποιοι Έλληνες – ηθοποιοί πήραν τις θέσεις τους, οι τεχνικοί, κάμεραμεν, ηχολήπτες, σκηνοθέτες και τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου «κατέλαβαν» το μισό κτήριο!
Φιλόξενη οικοδέσποινα η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή παρακολουθούσε και η ίδια την πορεία των γυρισμάτων και οι συνεργάτες της ήταν όλοι πρόθυμοι να μην παρακωλύσουν την διαδικασία.
Βρεθήκαμε κι εμείς στο γύρισμα, είδαμε από κοντά τη δουλειά και βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες, όπως μας επετράπη.
Να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες – και για μια ολόκληρη εβδομάδα – τα Ρούστικα είχαν μετατραπεί σε σκηνικό της ταινίας, όπου γυρίστηκαν πολύ βασικές σκηνές, με τους κατοίκους να υποδέχονται τους ηθοποιούς και τους υπόλοιπους συντελεστές με την γνωστή τους φιλοξενία. Τόσο πολύ είχαν χαρεί με την επιλογή του χωριού τους, που όταν αποχώρησε η παραγωγή από τα Ρούστικα, η στεναχώρια ήταν έκδηλη!
Η επιλογή του ιστορικού κτηρίου
Οι συντελεστές της παραγωγής χρειάζονταν μία δημόσια υπηρεσία για τις ανάγκες της ιστορίας. Έτσι, επισκέφθηκαν το δημαρχείο Ρεθύμνου, το οποίο τους άρεσε. Ωστόσο, όταν επισκέφθηκαν το κτήριο της Περιφέρειας «ξετρελάθηκαν» και χωρίς δεύτερη σκέψη ζήτησαν άδεια για τα γυρίσματα εκεί.
Μάλιστα, όπως μας είπε ένας εκ των μελών της παραγωγής, ο κ. Θοδωρής Θωμαδάκης, «είναι απορίας άξιον πως αυτό το κτήριο δεν έχει επιλεγεί και για άλλα γυρίσματα ταινιών ή άλλων τηλεοπτικών παραγωγών»!
Για την ιστορία, το κτήριο αυτό χτίστηκε μεταξύ 1845-1847 κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και μετατράπηκε σε οθωμανικό διοικητήριο. Σε διπλανό οικόπεδο κατασκευάστηκε ο στρατώνας.
Ως το 1878 χρησιμοποιήθηκε ως οθωμανικό διοικητήριο, ακολούθησε μέχρι το 1889 η έδρα τη θεσμοθετημένης Αυτοδιοίκησης την περίοδο της Χαλέπας. Το 1898 χρησιμοποιήθηκε ως έκτακτη κατοικία του Ύπατου Αρμοστή της Κρήτης, για τον λόγο αυτό ονομάστηκε και «Ανάκτορο του πρίγκιπα Γεωργίου».
Από το 1908 χρησιμοποιείται ως έδρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το 1908 ήταν η Νομαρχία Ρεθύμνου, στη συνέχεια και ως το 1980 φιλοξένησε και τα δικαστήρια, ενώ ακολούθως είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
goodnet.gr