Οι λόγοι αύξησης των τιμών σε μια πόλη με ελάχιστα σπίτια και μεγάλη ζήτηση
Ο τουρισμός, οι φοιτητές, η έλλειψη σπιτιών και η πολύχρονη στάσιμη κατάσταση στην ανέγερση νέων κατοικιών έχει δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» τοπίο στις τιμές ενοικίων των ελάχιστων – σε σχέση με τη ζήτηση – διαθέσιμων κατοικιών.
Είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφεται ότι το Ρέθυμνο είναι ίσως η ακριβότερη περιοχή σε ενοίκια σε όλη τη χώρα, μετά από τις ακριβές περιοχές της Αθήνας! Μία μικρή γκαρσονιέρα νοικιάζεται από 300 ως 400 ευρώ, ένα δυάρι (σε μία σχετικά καλή κατάσταση) μπορείς να το βρεις 400 ή και 500 ευρώ και η κατάσταση αρχίζει να «ξεφεύγει» όταν μιλάμε για μεγαλύτερα σπίτια. Τα τριάρια με δύο κρεβατοκάμαρες φτάνουν ως και 800 ευρώ, ενώ σε μια παλιότερη εποχή, όπως λένε οι γνωρίζοντες, οι τιμές κυμαίνονταν στα 500 ευρώ.
Αυτά σημειώνει ο συμπολίτης μεσίτης Κώστας Σαριδάκης, ο οποίος μιλώντας στην Κ.Ε. και στο GOODnet.gr, είπε πως με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν δεν «βλέπει» μείωση των ενοικίων στο άμεσο ή και πιο μακροπρόθεσμο μέλλον.
«Λόγω έλλειψης σπιτιών, όταν βρεθεί ένα σπίτι γίνεται ανάρπαστο», λέει ο κ. Σαριδάκης και τονίζει πως η επέκταση του σχεδίου πόλης και τα χωροταξικά «ανοίγματα» είναι άκρως απαραίτητα για την πόλη μας. «Οι ανάγκες είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερες για το Ρέθυμνο, πρέπει επιτέλους να ξεμπλοκάρει ο δήμος τα χωροταξικά και να δώσει περιθώριο να αναπτυχθεί ο κόσμος και να χτίσει και δυστυχώς αντί να πηγαίνουμε μπροστά πάμε πίσω. Είναι και ο νόμος για τα εκτός σχεδίου κάτω από 4 στρέμματα, τα οποία έχτιζαν κατά παρέκκλιση, που τώρα έχουν «παγώσει». Αυτό δημιούργησε καραμπόλα και για τα πάνω από 4 στρέμματα που τώρα η πολεοδομία δεν δίνει βεβαίωση οικοδόμησης και αυτό σημαίνει ότι κανένα τεχνικό γραφείο, κανένας μηχανικός δεν θέλει να βάλει τον πελάτη του σε διαδικασία να βγάλει άδεια, όταν δεν υπάρχει βεβαίωση από την πολεοδομία. Η πολεοδομία δεν έχει προσωπικό και τελικά καθυστερεί πάρα πολύ η διαδικασία», σημειώνει.
Και σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες έχουν επενδύσει στο AirBNB, που ουσιαστικά μειώνει ακόμα περισσότερο τα διαθέσιμα για μακροχρόνια ενοικίαση σπίτια, δεν κρύβει πως στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι παράλογο που ο κάθε ιδιοκτήτης επιδιώκει το καλύτερο κέρδος για τον ίδιο.
«Είναι πρόβλημα αυτό, όμως ο κάθε ιδιοκτήτης θέλει να βγάλει το καλύτερο κέρδος για τον εαυτό του. Επομένως, εφόσον βλέπει ότι μπορεί να δουλέψει 3-5 μήνες το καλοκαίρι και να βγάλει τα χρήματα ενός ολόκληρου χρόνου, το κάνει. Και ο ιδιοκτήτης θέλει να κερδίσει, επομένως τον χειμώνα το δίνει σε εκείνους που έρχονται για χειμερινή σεζόν, όπως αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και δουλεύει το καλοκαίρι με τον τουρισμό».
«Ο κάθε ιδιοκτήτης ζητάει ως τιμή ο,τι θέλει, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στάνταρντς», λέει για τα ενοίκια στην πόλη μας ο μεσίτης Αντώνης Πάγκαλος, περιγράφοντας και εκείνος μία κατάσταση που δυστυχώς είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη ως συνέπεια της έλλειψης σπιτιών και της ακρίβειας που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας
«Για παράδειγμα μπορεί να βρεις ένα δυάρι στην Καλλιθέα με 270 ευρώ αλλά μπορεί να βρεις ένα ίδιο με 400 ή και 450 ευρώ», σχολιάζει ο κ. Πάγκαλος, περιγράφοντας την κατάσταση και τονίζοντας πως εφόσον υπάρχει έλλειψη σπιτιών, οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν πως … με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρουν ενοικιαστές.
Και στον αντίποδα το … real estate!
Και ενώ σπίτια προς ενοικίαση βρίσκεις με το κυάλι, σε άνοδο είναι το real estate. Ξένοι, ευρωπαίοι κυρίως αλλά και μη ευρωπαίοι, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αγοράσουν σπίτια ή οικόπεδα με σκοπό την ανέγερση κατοικιών.
Ο κ. Σαριδάκης επισημαίνει πως «υπάρχει πολύ μεγάλο μέλλον, αλλά χρειάζονται και υποδομές». Και εξηγεί: «Να στοχεύσουμε στην golden visa και στην ασημένια οικονομία. Η Golden Visa είναι για να κάνει κάποιος μη ευρωπαίος μία επένδυση 250 χιλ. για να μπορεί να έχει ελεύθερη είσοδο στην Ευρώπη και η ασημένια οικονομία αφορά τους ευρωπαίους, που μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι για δεύτερη κατοικία».
Μάλιστα, για πολλούς υπάρχουν φορολογικά κίνητρα που … δεν ισχύουν για τους Έλληνες! «Όπως π.χ. ένας Γερμανός μπορεί να έχει φορολογική έδρα την Ελλάδα και να φορολογείται με 7% αντί για 22% ή 29% που έχουμε εμείς. Τα έχει κάνει έτσι η κυβέρνηση για να φέρνει καταναλωτές, γιατί θα ψωνίζουν εδώ και θα μένουν εδώ», περιγράφει ο κ. Σαριδάκης και διαβλέπει πως το real estate σε ένα αραιοκατοικημένο νησί όπως η Κρήτη έχει πολύ μέλλον. «Έχουμε πολύ περιθώριο στην Κρήτη, που είναι αραιοκατοικημένο νησί. Κάθε χωριό μπορεί να πάρει 20-30 νέους κατοίκους, που δε θα φανεί καθόλου στην τοπική κοινωνία» καταλήγει.
Ενώ ο συνάδελφος του, ο κ. Πάγκαλος προσθέτει πως οι ξένοι επενδυτές – αγοραστές δείχνουν ενδιαφέρον για σπίτια και στην πόλη, αλλά κυρίως για οικόπεδα και σπίτια εκτός κέντρου και πόλης
goodnet.gr