ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ “ΙΟΛΑΟΣ2” ΚΑΙ “ΒΟΡΕΑΣ2”
Η κλιματική αλλαγή “πιέζει” ολοένα και περισσότερο, διαμορφώνοντας συνθήκες που επιβάλλουν ένα σύγχρονο σχεδιασμό αλλά και διαρκή ετοιμότητα, απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων και κινδύνων.
Στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός από πλευράς του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής του Δήμου Ρεθύμνου, επικαιροποιείται με στόχο να παρέχει την απαιτούμενη θωράκιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δεδομένα στην πόλη και τους οικισμούς.
Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει βάλει στο “μικροσκόπιο” και ολοκληρώνει τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό για την διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, που προκύπτουν από χιονοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές, σε εφαρμογή των επίσημων οδηγιών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.
Πρόκειται για την έγκριση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, με την ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» του δήμου Ρεθύμνης (επικαιροποιημένη 2 η έκδοση) και την έγκριση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού με την ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ 2» του δήμου Ρεθύμνης.
Ταυτόχρονα, προχωράει και η επικαιροποίηση του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας. Όταν δοθεί το “πράσινο φως” από το Δημοτικό Συμβούλιο,με επίκεντρο τα σχέδια αυτά, το επόμενο βήμα είναι να γίνει η ενημέρωση του κοινού που θα περιλαμβάνει και δράσεις στα σχολεία του Ρεθύμνου.
Με τα παραπάνω όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM 102 και την “Πρώτη Γραμμή” ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Σκορδίλης, ο Δήμος Ρεθύμνης, θα έχει επικαιροποιήσει και ως προς το τυπικό σκέλος, το σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας ενώ στόχος παραμένει η διαρκής βελτίωση και ετοιμότητα.
Μιλώντας για το επικαιροποιημένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου, ο κος Σκορδίλης τόνισε πως η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, αφού τα θέματα αυτά εξήγησε: “έχουν μπει στη ζωή μας και για σχεδόν 40 χρόνια δεν είχαμε δώσει τη δέουσα σημασία. Πλέον όμως πρέπει διότι δεν είναι σενάρια, αλλά μια πιεστική πραγματικότητα”.
Επίσης, όπως περιέγραψε: “Στο Ρέθυμνο και την Κρήτη είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια. Σε μικρή χρονική διάρκεια είδαμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με τεράστιες ζημιές και τεράστιο οικονομικό κόστος, οι οποίες ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως.
Προσπαθούμε ακόμη να κλείσουμε τις πληγές. Είμαστε περίπου 60 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήταν πρωτοφανή τα όσα έγιναν. Γι αυτό και προσπαθούμε σαν δήμος Ρεθύμνου -μέσα από το νέο τμήμα που οργανώθηκε πριν δυο χρόνια -να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο που πρέπει να έχουμε”.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση του σχεδιασμού
Όπως εξήγησε στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, θα συζητηθούν το επικαιροποιημένο σχέδιο “Ιόλαος 2” που αφορά τις δασικές πυρκαγιές και το σχέδιο “Βορέας 2”- που δεν είχε παρουσιαστεί μέχρι τώρα -και έχει να κάνει με την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.
Όπως εξήγησε ο κος Σκορδίλης, το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ 2 αφορά την επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την εκκένωση οικισμών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, σημείωσε: “Είναι αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη ζωή και είναι η έγκαιρη εκκένωση των οικισμών αν χρειαστεί. Η επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του δημάρχου και συμμετέχουν οι αστυνομία, πυροσβεστική, το λιμενικό, το ΕΚΑΒ και ο Δήμος Ρεθύμνης. Πήραμε τις οδηγίες που δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία και εκπονήσαμε ένα σχέδιο για εκκένωση σε περίπτωση κινδύνου για όλους τους οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνης. Τα σενάρια και η φιλοσοφία του σχεδίου ήταν να δούμε με τις προτάσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ποιοι οικισμοί είναι πιο ευάλωτοι. Αυτό έχει να κάνει με το αν βρίσκονται κοντά σε δάση, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τον πληθυσμό κα.
Καταρτίσαμε ένα σχέδιο που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και θα δοθεί και στους προέδρους των οικισμών και στη δημοσιότητα. Περιλαμβάνουν πολλά και ιδιαίτερα στοιχεία. Για παράδειγμα τη διαχείριση των ΑμεΑ σε περιπτώσεις κινδύνου και πρέπει να υπολογίζουμε πόσοι είναι σε κάθε περιοχή. Επιπλέον, έχουμε λάβει υπόψη μας το πληθυσμό της κάθε περιοχής, γιατί την καλοκαιρινή περίοδο όπως γνωρίζετε ο πληθυσμός αλλάζει. Έχουμε κάνει μια πολύ καλή δουλειά που θα βελτιώνουμε συνεχώς μέχρι να την ολοκληρώσουμε”. Η πόλη του Ρεθύμνου, έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας, όπως παραδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος που εστιάζουν κυρίως στην πολεοδόμηση και τις περιορισμένες εισόδους και εξόδους. Ωστόσο, όπως τόνισε σε επίπεδο συντονισμού αυτοδιοικητικών φορέων και υπηρεσιών υπάρχει καλή συνεργασία και ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, εξήγησε:
“Η πολεοδόμηση της πόλης είναι γνωστή και επιπλέον έχουμε περιορισμένες εισόδους και εξόδους. Το 2019 που είχαμε τη φωτιά Νότια της πόλης και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κίνηση στους δρόμους, έχουμε συζητήσει πολλές φορές το τι πρέπει να κάνουμε και πως να ανταποκριθούμε. Είδαμε το έλλειμμα το οποίο διαπιστώθηκε και σε Πανελλήνιο επίπεδο, ότι γεγονότα που έγιναν δεν καθόμασταν να τα συζητήσουμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Όντως υπάρχει ζήτημα.
Ταυτόχρονα βλέπουμε ξανά και θα επικαιροποίησουμε το σχέδιο αντισεισμικής προστασίας στο Δήμο Ρεθύμνης βρίσκοντας σημεία που δεν μπορούν πια να παίξουν το ρόλο που είχαν όταν τοποθετήθηκαν και χαρακτηριστήκαν όταν έγινε το σχέδιο, τη δεκαετία του 2000. Πρέπει λοιπόν να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία, τους χώρους συγκέντρωσης κ.α για να είμαστε έτοιμοι σε οτιδήποτε προκύψει”
Πρόσθεσε παράλληλα: “Εκεί που πάμε καλά στο Ρέθυμνο είναι η επικοινωνία και ετοιμότητα που έχουμε καλλιεργήσει και με την Πολιτική προστασία της Περιφέρειας και τις άλλες υπηρεσίες. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς. Υπάρχει εμπιστοσύνη και αυτό το βλέπουμε και στις ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο”.
Απαραίτητη η ενίσχυση των εθελοντών
Στα θετικά, πέρα από τη συνεργασία σε επίπεδο φορέων και υπηρεσιών που έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του εκάστοτε σχεδιασμού, είναι και η εθελοντική παρουσία η οποία στο Ρέθυμνο είναι άρτια και υπάρχει μεγάλη διάθεση προσφοράς. Όπως εξήγησε ο κος Σκορδίλης, στο πλαίσιο αυτό το κεντρικό κράτος θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την αυτοδιοίκηση ώστε με τη σειρά της να μπορεί να παρέχει τα μέσα τους εθελοντές που προσφέρουν και έχουν την γνώση, στο σκέλος της Πολιτικής Προστασίας. Για την ώρα πάντως η κρατική επιχορήγηση παραμένει ισχνή με αποτέλεσμα να αφήνει “στενά” περιθώρια για ενίσχυση του εξοπλισμού, εκπαίδευση αλλά και μέσα, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Όπως περιέγραψε ο κος Σκορδίλης: “Ενώ υπάρχει μια εθελοντική ομάδα που όντως ξέρει καλά να κάνει τη δουλειά της και το έχει αποδείξει, το κεντρικό κράτος δεν δίνει τη δυνατότητα ούτε στην περιφέρεια, ούτε στο Δήμο να βοηθήσουμε εκεί που χρειάζεται. Να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις ομάδες αυτές στα υλικά που χρειάζονται. Και φυσικά οι οικονομικοί πόροι από πλευράς του κεντρικού κράτος, προς το δήμο Ρεθύμνης είναι ελάχιστοι. Μιλάμε για 60 χιλιάδες σταθερή επιχορήγηση τα τελευταία χρόνια για το δήμο Ρεθύμνου που τα περισσότερα πάνε για καθαρισμό των περιαστικών δασών. Δεν υπάρχει ούτε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό και φυσικά η εκπαίδευση προσωπικού. Είναι θέματα για τα οποία άμεσα πρέπει να δοθούν λύσεις από το κεντρικό κράτος.
Σε πανελλαδικό επίπεδο το σύστημα της πολιτικής προστασίας, πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι απαρχαιωμένο και θεωρώ ότι πάσχει ενώ υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης με τις νέες τεχνολογίες, την επιστημονική κοινότητα αλλά και τη σημασία που δίνει ο κόσμος. Πλέον ο οποίος έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ περισσότερο και είναι κρίμα να μην δίνουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή”.
Το Κεντρικό Κράτος πρέπει να δώσει έμφαση στην πρόληψη Επιπλέον, πρόσθεσε πως ενδεικτική είναι η διαδικασία της αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019 στο Νομό Ρεθύμνου, όπου έχουν αποδεσμευτεί ελάχιστα από τα κονδύλια και με τον κίνδυνο για νέα καταστροφή να είναι ορατός, μια πιθανότητα που θα ήταν καταστροφική αφού θα “εκτόξευε” το κόστος της αποκατάστασης και θα άνοιγε νέες πληγές στο Νομό.
Ο κος Σκορδίλης, πρόσθεσε: “Σε ό,τι αφορά το κεντρικό κράτος, δίνει χρήματα για να αποκαταστήσουμε ζημιές, αλλά όχι να τις προλάβουμε. Ενώ ζητάμε κονδύλια για αποκατάσταση των ζημιών για το δήμο Ρεθύμνου ύψους 20 περίπου εκατομμυρίων, έχουμε μείνει στα 5 εκ ευρώ. Αν έχουμε ένα νέο πλημμυρικό φαινόμενο η ζημιά θα είναι διπλάσια για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές συνολικά.
Όταν δεν αποκαθιστάς κάτι, μετά το κάνεις από την αρχή με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Μιλάμε για το Ρέθυμνο που απαιτείται σε επίπεδο πρόληψης -με τους χειμάρρους που έχουμε Ανατολικά του Ρεθύμνου- κονδύλι ύψους 62 εκ ευρώ.
Αν δεν βρεθούν τα χρήματα να γίνουν τα έργα αυτά, παραμένουμε ευάλωτοι. Φανταστείτε τη ζημιά που θα γίνει σε ένα επαναλαμβανόμενο έντονο φαινόμενο”.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ