Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις φοιτητών, συλλογικοτήτων και κομμάτων, με φόντο την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Στο… χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στο Ρέθυμνο, υπό κατάληψη τελεί η Φιλοσοφική Σχολή.
Εξετάσεις και μαθήματα δεν γίνονται, ενώ κλειστές παραμένουν και οι αντίστοιχες γραμματείες.
Για την συνέχιση της κατάληψης οι φοιτητές θα συνεδριάσουν ξανά την ερχόμενη Δευτέρα.
Εξάλλου, σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου.
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στηρίζει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους. Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ κηρύσσει στάση εργασίας για την Πέμπτη 18/1/24, ώρες 12.00-14.00.
Παρούσα δηλώνει και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου, μαζί “με τον ΣΕΠΕ Ρεθύμνου και όλα τα σωματεία της πόλης”.
Η Ένωση Γονέων, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει “την κυβερνητική απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάτι που παραβιάζει το Σύνταγμα και τη θέληση του ελληνικού λαού για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η αγανάκτηση των παιδιών μας και των γονέων σε όλη την Ελλάδα είναι απόλυτα δικαιολογημένη αφού η κυβέρνηση συνέχεια εκχωρεί τα πάντα στους ιδιώτες μετατρέποντας την παιδεία σε εμπόρευμα”.
Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια
Πρόταση ψηφίσματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επέδωσαν προχθές στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου οι σύμβουλοι της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, προκειμένου να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το ψήφισμα:
“Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων ανακοίνωσαν την προσεχή κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης «μη κρατικών», δηλαδή ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους».
Με το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο μέχρι τώρα ενιαίος τρόπος πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και, έτσι, η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμη περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.
Για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησής του, το διαχρονικό χτύπημα των πτυχίων, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει εκ νέου υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία συνδέεται με τη μείωση των εισακτέων και τη μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Άλλωστε, καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε- μία πρόβλεψη αφορά στη μεταφορά στα ίδια τα πανεπιστήμια της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο Τμημάτων.
Ήδη το 2023, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 153 Πανεπιστημιακά Τμήματα είχαν λιγότερους εισακτέους απ’ όσους μπορούσαν να δεχτούν, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους στην περιφέρεια, ενώ υπάρχει και Τμήμα που δέχτηκε μόνο έναν εισακτέο!
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε στο περιφερειακό συμβούλιο να υιοθετήσει το παρακάτω ψήφισμα :
ΨΗΦΙΣΜΑ
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία. Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε, απερίφραστα, την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.».
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ
ΔΑΚΑΝΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ”
goodnet.gr