Skip to main content

   Στις 22/10/ 23 παρουσιάστηκε στον όμορφο χώρο του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΦΕ στο Ρέθυμνο το παιδικό βιβλίο της νέας συγγραφέως Αθανασίας Παπαδοπούλου με τίτλο «Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΗΛΙΑΝΑ» με μεγάλη επιτυχία!

   Η Αθανασία ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και κειμένων με διάφορα θέματα προς δημοσίευσιν, αλλά και με τη μελέτη της Ψυχολογίας με στόχο την αυτοβελτίωση και την ουσιαστική συμμετοχή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι!

   Το 1o βιβλίο της που εκδόθηκε το 2020 είναι μία νουβέλα με τίτλο «ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΕΧΕΙΣ;» Το εν λόγω βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες έχει μεγάλη ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό!

   Ας έρθουμε τώρα στο 2ο, που εκδόθηκε προσφάτως και καλεί τους μικρούς μας φίλους να συντροφέψουν τη μικρή Ηλιάνα στην ιστορία της φιλίας της με τον ήλιο!

   Ο εύηχος τίτλος του βιβλίου είναι εύστοχος και προδιαθέτει θετικά τον μικρό αναγνώστη!

Στο εξώφυλλο παρατηρούμε την ηρωίδα της ιστορίας μας ν’ απλώνει το χέρι της προς τον ήλιο, που περιστοιχίζεται απ’ τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

   Ανοίγοντας το παραμύθι, αντικρίζουμε καθαρές εικόνες με υπέροχα χρώματα, που συναρπάζουν τους αποδέκτες!

   Τα χρώματα βεβαίως φωτίζονται ή σκοτεινιάζουν ανάλογα με τα συναισθήματα της Ηλιάνας.

   Στην άκρη της εικόνας – που παρουσιάζει μια σύγχρονη πόλη – ορθώνεται μια δίπατη μονοκατοικία, που φέρνει το άρωμα μιας άλλης εποχής, που πέρασε ανεπιστρεπτί!

   Η ζωγραφιά με το κορίτσι που χαρίζει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στον φανταστικό της φίλο προβάλλει την αξία της ευγένειας, της φιλίας και της ειρήνης!

   Κάτι άλλο που προσελκύει τα μικρά παιδιά είναι τα μικρά κείμενα, που μεγαλώνουν προοδευτικά!

   Η εικόνα με την Ηλιάνα που στέκεται επάνω στην υδρόγειο σφαίρα και αντικρίζει χαρούμενη τ’ αστέρι μας, θα μπορούσε να στολίζει ως πίνακας ένα παιδικό δωμάτιο!

   Ο γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης Στέλιος Καλογεράκης που έκανε την εικονογράφηση μάς εξέπληξε και πάλι με την πρωτοτυπία, την ευστοχία και την ποιότητα της δημιουργίας του!

   Γνωρίζοντας την ευεργετική επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο, ένας επίσης αναγνωρισμένος δημιουργός, ο Αντώνης Βάμβουκας, έγραψε και ερμηνεύει ένα πολύ ευχάριστο τραγούδι με βάση την ιστορία της Ηλιάνας! 

   Στις παρουσιάσεις του βιβλίου τα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι ακροατές ενθουσιάζονται με το εν λόγω τραγούδι και συνοδεύουν τον δημιουργό στην εκτέλεσή του!

   Όσον αφορά τα λογοτεχνικά και ποιοτικά στοιχεία του βιβλίου παρατηρούμε πως εξελίσσεται μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος και κρατεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τους ζωντανούς διαλόγους, τα οικολογικά μηνύματα και τις απλουστευμένες επιστημονικές αναφορές.

   Με αυτό το βιβλίο επιτυγχάνεται η απόκτηση γνώσης και η ευαισθητοποίηση στο  θέμα της προστασίας του Περιβάλλοντος ανώδυνα και ευχάριστα μέσα σ’ ένα τοπίο χαράς και εύστοχων προβληματισμών!

   Τα παιδιά που ζουν και αναπτύσσονται σ’ ένα τόσο ασαφές περιβάλλον, λόγω των ακραίων γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας, χρειάζονται την αίσθηση της ασφάλειας!

   Στον κόσμο μας σήμερα πραγματοποιούνται αλλαγές, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να διαχειριστούν ούτε οι ώριμοι άνθρωποι!

   Αν το καλό παιδικό βιβλίο αντικαταστήσει ή μειώσει την προσήλωση στην οθόνη και στο πληκτρολόγιο, θα βαδίσουμε στον σωστό δρόμο!

   Στις μέρες μας κυκλοφορούν πάρα πολλές εκδόσεις παιδικών βιβλίων! Είναι όμως κατάλληλα για την παιδική ψυχή;

   Όταν οι ήρωές τους λύνουν προβλήματα με παράξενους ή βίαιους τρόπους, τι μηνύματα έρχονται στους μικρούς αποδέκτες;

   Όταν μες στις σελίδες του λογοτεχνικού παιδικού βιβλίου κυριαρχούν τα χρώματα της χαράς και της αγάπης, η αίσθηση της ασφάλειας και της ξεγνοιασιάς, τα αρώματα της φύσης, το χιούμορ, η αποδοχή του διαφορετικού και οι ανθρωπιστικές κοσμοθεωρίες, στα παιδιά μας διαμορφώνεται ένας υγιής ψυχισμός ομαλά και ανώδυνα χωρίς τον μανδύα του διδακτισμού!

   Τέτοια χαρακτηριστικά θα συναντήσει ο μικρός αναγνώστης και στον ήλιο με την Ηλιάνα!

   Στην παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου που πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ ένα κλίμα χαράς, ζεστασιάς και ωραίας αλληλεπίδρασης με τη συμμετοχή φίλων απ’ όλο το ηλικιακό φάσμα, αφηγήθηκε με υπέροχη θεατρικότητα μικρά αποσπάσματα η ηθοποιός και ποιήτρια Ιωάννα Σκλαβενίτη! 

   Το βιβλίο παρουσίασε η γράφουσα το παρόν κείμενο, που επιμελήθηκε και το κείμενο του παραμυθιού και η εκδήλωση συνεχίστηκε με την περιεκτική αλλά ουσιώδη ομιλία της συγγραφέως Αθανασίας Παπαδοπούλου!  

   Η επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε μουσικά με τις ιδιαίτερες συνθέσεις του Αντώνη Βάμβουκα, που μάς ταξίδεψε τόσο όμορφα με την κιθάρα και τα τραγούδια του! 

         Ευαγγελία Αγγελάκη – Βάμβουκα