Περίπου ένα μήνα πριν την πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης της αντισεισμικής άσκησης “ΜΙΝΩΑΣ”, επί του πεδίου στις αρχές Απριλίου (η επί χάρτου ήταν στα μέσα του προηγούμενου μήνα), το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το σχέδιο “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2”, το τέταρτο κατά σειρά που καταρτίζει το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Υπενθυμίζεται ότι του “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2” προηγήθηκαν καιρό πριν ο “ΙΟΛΑΟΣ” που αναφέρεται στις δασικές πυρκαγιές, ο “ΔΑΡΔΑΝΟΣ” που αναφέρεται στις πλημμύρες και ο “ΒΟΡΕΑΣ” που αναφέρεται στον παγετό και στα χιόνια, για τα οποία είχαν ανάψει το “πράσινο φως” τόσο Εκτελεστική Επιτροπή και όσο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας το Ρέθυμνο
Εισηγητής του σχεδίου “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2” ήταν ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Σκορδίλης. Σε επιμέρους λεπτομέρειες εμβάθυνε ο αν. Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης Βασίλης Ποθητός.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των ανθρώπων και δευτερευόντως των περιουσιών τους.
“Είναι γνωστή η σεισμικότητα του τόπου μας, όπου η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο” σχολίασε ο κ. Σκορδίλης, εξηγώντας πως “το σχέδιο αυτό συντάχθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια, γνωρίζοντας ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκειά του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών”.
Σύμφωνα με τον εθνικό αντισεισμικό σχεδιασμό, η χώρα μας υποδιαιρείται ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας. Ο Δήμος Ρεθύμνης και ευρύτερα η Κρήτη ανήκουν στη δεύτερη ζώνη.
Βασικές προϋποθέσεις εφαρμογής του σχεδίου είναι:
– η αποσαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας
– ο προσδιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που μπορούν να διατεθούν για την διαχείριση των συνεπειών, καθώς και
-η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
Βαρύνουσα σημασία στο “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2” έχουν οι δράσεις που αναφέρονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών μετά την εκδήλωση του σεισμού.
“Είναι οι δράσεις που αναφέρονται για τη βραχεία αντιμετώπιση των συνεπειών, καθώς και οι δράσεις για την προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών” διευκρίνισε ο κ. Σκορδίλης.
Έμφαση δίνεται και στα μνημόνια ενεργειών, με τις οργανικές μονάδες του Δήμου (δήμαρχος, γραφείο Πολιτικής Προστασίας, Τεχνική Υπηρεσία, Κοινωνική Υπηρεσία, Υπηρεσία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου), καθώς και στα παραρτήματα που περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες, όπως είναι το μητρώο εργοληπτών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, αλλά και τα στοιχεία επικοινωνίας των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και των εθελοντικών ομάδων.
Ψηλά στο σχεδιασμό βρίσκονται οι χώροι καταφυγής του πληθυσμού οι οποίοι είναι 44 στην Δημοτική Κοινότητα Ρεθύμνης και 100 στους οικισμούς του Δήμου, κυρίως σε πλατείες και γήπεδα.
“Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, δεν σπέρνουμε τον πανικό”
“Τα προαναφερόμενα” επισήμανε ο κ. Σκορδίλης πρέπει να γίνουν “κτήμα” στους δημότες.
“Κάνουμε ό,τι μπορούμε, με τα μέσα που έχουμε, για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο” υποστήριξε.
Ο κ. Βασίλης Ποθητός μίλησε για τον τρόπο επιλογής των σημείων συγκέντρωσης και το σχέδιο αντισεισμικότητας των δημοτικών κτηρίων, που ήδη έχουν ανακοινωθεί στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ.
“Το ότι γίνεται μία παγκρήτια άσκηση ή το ότι φτιάχνουμε το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2, δεν σημαίνει ότι περιμένουμε κάποιο σεισμό: αυτό ούτε το ξέρουμε, ούτε υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το εάν και πότε θα γίνει. Δεν σπέρνουμε τον πανικό, ούτε ξέρουμε κάτι που δεν ξέρετε εσείς” έσπευσε να ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ο ίδιος.
“Ο σεισμός είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα τα φαινόμενα” σημείωσε, προσθέτοντας άλλη μία σοβαρή παράμετρο: “Να έχουμε υπόψιν μας και το τσουνάμι!”.
Για τους χώρους καταφυγής, εξετάστηκαν τα συλλεγόμενα στοιχεία του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, από μία μελέτη που είχε κάνει ο ίδιος το 2010-2011.
“Πρέπει να κοινοποιηθούν στους πολίτες, να ξέρει ο καθένας που πάει την ώρα που γίνεται ο σεισμός” τόνισε ο κ. Ποθητός
Ένας εξίσου καταλυτικός παράγοντας είναι οι τουρίστες κι εν γένει οι επισκέπτες του Ρεθύμνου.
Το σχέδιο “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2” συντάχθηκε υπό το… δυσκολότερο σενάριο, κάνοντας μία νοητή προσομοίωση στην πολυπληθέστερη περίοδο του χρόνου, που τοποθετείται ημερολογιακά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.
Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Ποθητός, απ’ το μικροσκόπιο του ΟΑΣΠ περνούν και 240 δημοτικά κτήρια (σχολεία, κοινοτικά καταστήματα, κτήρια που νοικιάζει ο Δήμος κι άλλα που μισθώνει).
Στα σχολείαάμεσος χώρος καταφυγής θεωρούνται οι προαύλιοι χώροι, ενώ οι οδεύσεις διαφυγής ορίζονται με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Ανοιχτό πεδίο για αλλαγές και αναπροσαρμογές
“Προφανώς και θα γίνεται επικαιροποίηση, γύρω από οτιδήποτε δημιουργεί νέα δεδομένα” διαβεβαίωσε το Σώμα ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, παρατηρώντας: “Η Πολιτεία, πράγματι, πολλά χρόνια τώρα έχει υποβαθμίσει το θέμα της Πολιτικής Προστασίας και το πληρώνουμε πολύ ακριβά: είδαμε τι έγινε στη Θεσσαλία και στον Έβρο.
Η άσκηση που έγινε πριν ένα μήνα, επί χάρτου, ήταν πάρα πολύ σημαντική, αφού δοκιμάστηκε η αποτελεσματικότητα όλων των δυνάμεων
Όλες αυτές οι ασκήσεις είναι ουσιαστικές, γιατί εντοπίζουν αδυναμίες, ανάγκες και προσφέρουν λύσεις. Αυτά τα σχέδια, προφανώς, αναδεικνύουν αδυναμίες και ελαττώματα.
Η Πολιτική Προστασία προφανώς και θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητά μας” συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης, εστιάζοντας στη σημασία του επανασχεδιασμού σε σχέση με την κατανομή των πόρων.
Δήλωσε, επιπλέον, ανοιχτός σε αλλαγές και διορθωτικές παρεμβάσεις: “Εάν έχετε να εντοπίσετε διορθωτικές παρατηρήσεις βάσει της σημερινής, πραγματικής κατάστασης, πολύ ευχαρίστως να κάνουμε τροποποίηση” παρότρυνε τους επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο ακόμη και για ανασχεδιασμό του Τεχνικού Προγράμματος, εάν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο, έπειτα από την κατάθεση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων προτάσεων, ώστε “να δούμε από πού θα πάρουμε πόρους και να τους μεταφέρουμε εκεί”.
Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς παραδέχθηκε πως “κανείς δεν διαφωνεί ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις”. Από την άλλη ωστόσο, αντέτεινε ο ίδιος, “πρέπει να έχουμε ένα ρεαλιστικό σενάριο μέσω του οποίου ο Ρεθεμνιώτης πρέπει να διασωθεί υπό τις υπάρχουσες φυσικές καταστάσεις. Το στοίχημα είναι να βάλουμε τον πήχη στα μέτρα μας, να δούμε τις υποδομές της πόλης και τις παθογένειές της”.
Εν κατακλείδι, πάντως, διέκρινε πως “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2” κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την προστασία των δημοτών και των επισκεπτών του Ρεθύμνου.
“Λευκό” η Ρ. Κουτσαλεδάκη, “κατά” ο Μ. Μανουσογιάννης
Στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ των φορέων και αρχών, “για να υπάρχει σχέδιο ασφάλειας” για τους πολίτες σε περίπτωση ανάγκης, στάθηκε η επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για την αλλαγή” της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Κουτσαλεδάκη.
Πρόταξε τη σπουδαιότητα της σύνταξης πληρέστερων μελετών, ζητώντας “να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα σχολεία και τα ξενοδοχεία”, “να έχουμε διανοιγμένους δρόμους οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί”.
Η τελευταία προϋπόθεση, σύμφωνα με την ίδια, εγγυάται ενός λειτουργικού – ανά πάσα ώρα και στιγμή – κυκλοφοριακού δικτύου, που θα οδηγεί σε ασφαλή σημεία.
Η κα Κουτσαλεδάκη ψήφισε “λευκό”.
Ο Μανούσος Μανουσογιάννης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισεε το σχέδιο, “γιατί” όπως είπε “παρά την προσπάθεια της Υπηρεσίας, αυτό δεν μπορεί να σταθεί ικανό να προασπίσει και να προλάβει τις συνέπειες ενός σοβαρού σεισμού”.
“Η κυβέρνηση” συνέχισε ο κ. Μανουσογιάννης, “όπως όλες οι προηγούμενες, για να διασκεδάσει την έκδηλη ανησυχία του λαού μας από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που κόστισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές (στο πρόσφατο ή στο απώτερο παρελθόν) είπε να δείξει ότι κάτι κάνει, αλλά χωρίς να αλλάξει την δοσμένη πολιτική: μία πολιτική που θεωρεί κόστος, “πεταμένα λεφτά” τις ανάγκες του λαού και όφελος τα κέρδη των ομίλων”.
Η Κρήτη είναι στο σημείο τριβής της ευρασιατικής με την αφρικανική πλάκα, υπενθύμισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμπληρώνοντας πως τέτοιου είδους σχέδια “υπάρχουν χρόνια, όμως δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν ούτε τις καταστροφές από τις πρόσφατες φωτιές, ούτε τις πλημμύρες ή τις τεράστιες ζημιές από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι”.
goodnet.gr