Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο 4ο γυμνάσιο Ρεθύμνου, θα παρουσιαστεί σεισμογράφος που κατασκευάστηκε και λειτουργεί στο σχολείο.
Ο σεισμογράφος κατασκευάστηκε από τον εκπαιδευτικό του σχολείου Κλεάνθη Σιμιρδάνη σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ρεθύμνου Κωστή Χαλκιαδάκη και τον Γιάννη Συσκάκη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό πρώην συνεργάτη του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Σεισμο-γράφω» της Πανελλήνιας ένωσης των Υπεύθυνων ΕΚΦΕ με τις οδηγίες του Βασίλη Νούση υπεύθυνου Ε.Κ.Φ.Ε Θεσπρωτίας που θα συμμετέχει εξ αποστάσεως στην εκδήλωση.
Ο σεισμογράφος λειτουργεί καταγράφοντας σεισμικές δονήσεις που έχουν μέγεθος κοντά στα 3 Ρίχτερ γύρω από την Κρήτη, αλλά και μακρινότερους σεισμούς μεγαλύτερης έντασης και είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο σχολικών σεισμογράφων IRIS, μέσα από το οποίο είναι προσβάσιμα τα δεδομένα που λαμβάνει χρησιμοποιώντας κατάλληλο δωρεάν λογισμικό (Jamaseis).
Στην κατασκευή συμμετείχε και ομάδα μαθητών του σχολείου που θα παρουσιάσουν τον τρόπο λειτουργίας του.
Παρών στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Γεωφυσικής του Ε.Κ.Π.Α Δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος που θα παραθέσει ομιλία με θέμα: «Σεισμικότητα στο μέτωπο του Ελληνικού τόξου: Χθες, Σήμερα, Αύριο».
Η εκδήλωση είναι υπό την Αιγίδα του τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Team FM 102 «Πρώτη Γραμμή» ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ρεθύμνου Κωστής Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε: «Αυτό που εμένα με εντυπωσίασε είναι πως αυτός ο σεισμογράφος κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από εμάς. Είναι ένα μηχάνημα που δεν αγοράστηκε και τοποθετήθηκε στο 4ο γυμνάσιο, αλλά έγινε μία διαδικασία κατασκευής του και το κόστος της συνολικής του κατασκευής δεν ξεπερνάει τα 50 ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι χρησιμοποιήθηκαν και υλικά που υπήρχαν.
Έχει τη δυνατότητα να καταγράψει σεισμούς που συμβαίνουν στην Κρήτη από 3 Ρίχτερ και πάνω και πιο μακρινούς, όπως ότι καταγράφηκε και ο σεισμός άνω των 4 ρίχτερ στην Μεσσηνία, επομένως βλέπουμε ότι λειτουργεί.
Αυτή η ιστορία ξεκίνησε από έναν συνάδελφο του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας, τον Βασίλη Νούση, που έκανε προσωπική δουλειά, δοκιμές και είναι νομίζω ο πρώτος εκπαιδευτικός στην Ελλάδα, που έχει φτιάξει σχολικό σεισμογράφο και έχει βραβευτεί κιόλας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Και αυτήν την εμπειρία την μετέφερε στους συναδέλφους σε ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε πέρυσι από την Πανελλήνια Ένωση των ΕΚΦΕ και ο κ. Σιμιρδάνης σε συνεννόηση μαζί μου αποφασίσαμε – με την καθοδήγηση του συναδέλφου του κ. Νούση – να φτιάξουμε έναν σεισμογράφο στο Ρέθυμνο».
Όσο για τον εκπαιδευτικό – γεωλόγο Κλεάνθη Σιμιρδάνη, τόνισε τη σημασία της πρακτικής συμμετοχής των μαθητών: «Στα παιδιά δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσουν τα ίδια τον σεισμογράφο και κατάφεραν να δουν χειροπιαστά το αποτέλεσμα και ήταν πολύ πιο ενεργά στην όλη προσπάθεια σε σχέση με το να διαβάζουν απλά σε ένα βιβλίο. Συναντιόμασταν μια φορά την εβδομάδα στο πλαίσιο του σχολείου και τους δινόταν η δυνατότητα μία με δύο ώρες καθημερινά να μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που τους λέγαμε θεωρητικά».
Στην κατασκευή του σεισμογράφου συμμετείχαν 4 μαθητές από την Β’ Γυμνασίου, όμως στο τελικό αποτέλεσμα συμμετέχει όλο το σχολείο.