Skip to main content

Το “καμπανάκι” κρούει η επιστημονική κοινότητα σε σχέση με τις διατροφικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία, αναδεικνύοντας ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση στα θέματα διατροφής και ταυτόχρονα την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε τα παιδιά να διαμορφώσουν στέρεες βάσεις για καλή υγεία στο μέλλον,αλλά και μια ορθή κουλτούρα σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της Εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Σπίτι του Πολιτισμού με θέμα “Διατροφή και Παιδί” και την οποία διοργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Αρωγοί στην προσπάθεια για ανάδειξη των ζητημάτων που άπτονται της διατροφής στα παιδιά, ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Παιδιατρική Εταιρία, η Παιδιατρική Κλινική και ο Σύλλογος διαιτολόγων Κρήτης, με στόχο να υπάρξει μια πολύπλευρη και ολιστική προσέγγιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την διατροφή.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Η σωστή διατροφή πόσο μάλλον το προνόμιο της Μεσογειακής διατροφής που διατηρεί η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη, αποτελούν το ιδανικό “οπλοστάσιο” για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της Εσπερίδας, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα όχι μόνο κατέχει, αλλά και διατηρεί επί σειρά ετών την “πρωτιά” στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για την Κρήτη την ίδια ώρα που οι προβλέψεις για τα ποσοστά αυτά στο μέλλον, είναι δυσοίωνες, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες και οι πολλαπλές παράμετροι που συμβάλλουν σε αυτό, ξεκινούν ήδη από την βρεφική ηλικία και συνδέονται άμεσα με την καλή υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Φαίνεται ωστόσο, πως τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την περίοδο της καραντίνας, οι διατροφικές διαταραχές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, κάτι που επιδρά άμεσα στους βασικούς “σταθμούς” ανάπτυξης του παιδιού με προφανείς επιπτώσεις μετέπειτα στην ενήλικη ζωή.

Η προσέγγιση όπως και το ίδιο το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών είναι πολύπλευρα και απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση με τη συνεργασία πολλών διαφορετικών επιστημόνων. Όπως αναδείχθηκε στο πλαίσιο της εσπερίδας, οι λόγοι που οδηγούν στις διατροφικές διαταραχές ποικίλουν και σχετίζονται με ατομικούς, περιβαλλοντικούς, γενετικούς παράγοντες και καθοριστικό άξονα τις διατροφικές συνήθειες τα πρότυπα που διαμορφώνονται από το ευρύτερο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Α. Ελευθεριάδου Γκικα: Μείζον κοινωνικό ζήτημα τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα, η Διεύθυνση Κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνου πέρα από το ευρύ κοινωνικό έργο, στοχεύσει προς την κατεύθυνση αυτή διαρκώς και στην ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν την προαγωγή της υγείας, με τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, να αποτελούν σήμερα ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα. “Είναι μια ημερίδα που προσεγγίζει το ζήτημα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και πολυπαραγοντικά. Το πιο σημαντικό είναι οι διατροφικές διαταραχές που στην εποχή μας είναι πάρα πολύ συχνές. Και η ανορεξία στους εφήβους, η βουλιμία αλλά και διάφορες παραλλαγές αυτών ταλανίζουν τις νεότερες γενιές. Θεωρούμε ότι απ’ όλα τα θέματα προαγωγής υγείας που πρέπει να αγγίζουμε και να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο, αυτό ίσως είναι στην κορυφή. Έρχεται σε συνέχεια της Εσπερίδας που κάναμε και αφορούσε τις αναπτυξιολογικές διαταραχές των παιδιών που είχε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Πάντα προσπαθούμε να γίνονται στοχευμένες δράσεις και στόχος μου είναι να διασπείρουμε στην κοινότητα έγκυρη πληροφορία, επικαιροποιημένη, ενδιαφέρουσα και στοχευμένη που να βοηθάει να πάμε παρακάτω”.

Η ίδια τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα κατέχει: “το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη” κάτι που αναδεικνύεται σε “μείζον κοινωνικό ζήτημα”.

Όπως πρόσθεσε: “Δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, είναι μπροστά μας και όλα αυτά τα παχύσαρκα παιδιά, θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες με διαβήτη, με καρδιαναπνευστικά και αγγειακά προβλήματα”. Το μήνυμα της Εσπερίδας όπως εξήγησε η ίδια αλλά και το κρίσιμο ερώτημα για τα επόμενα χρόνια παραμένει: “Ποια είναι η επόμενη γενιά που θέλουμε να έχουμε σε σχέση με τα θέματα υγείας” επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως: “Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας”.

Στο πλαίσιο αυτό το “στοίχημα” παραμένει η καλλιέργεια μιας θετικής κουλτούρας στα παιδιά σε σχέση με τη διατροφή τους αλλά και οι παρεμβάσεις που γίνονται “ώστε να την εξυγιάνουμε, να την εξελίξουμε και να τη βελτιώσουμε”. Ταυτόχρονα, τα πρότυπα συμβάλλουν καθοριστικά, ειδικότερα στους εφήβους αφού όπως τόνισε η κα Ελευθεριάδου συχνά μπορεί να ωθήσουν τους νέους σε “ακραίες διατροφικές συνήθειες”. Όπως εξήγησε: “Τα πρότυπα σήμερα είναι πολλές φορές σαθρά και θα έλεγα διαστρεβλωμένα. Όλες οι τέλειες εικόνες των ανθρώπων που βλέπουμε στο διαδίκτυο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτά περνούν στα παιδιά και τα πείθουν πως πρέπει να δείχνουν τέλεια με ό,τι αυτό σημαίνει είτε στο να αποκτούν ακραίες διατροφικές συνήθειες επιδιώκοντάς το, είτε να αφήνονται τελείως, όταν ξεφύγουν λίγο. Όλες οι διατροφικές διαταραχές κρύβουν από πίσω ανθρώπους αφημένους. Πρέπει να δούμε τους τρόπους για να κρατήσουμε το μέτρο”.

 “Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχική ασθένεια”

Όπως ανέδειξε στο πλαίσιο της ομιλίας της με θέμα «Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία» η Βαρβάρα Aντωνάκη, ψυχολόγος MSc – ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής Ψυχής Ευεξία οι διατροφικές διαταραχές “είναι μια ψυχική ασθένεια που μας αφορά όλους, επηρεάζει όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτου φύλων και εθνικοτήτων και αναπτύσσεται ιδιαίτερα στην εφηβεία”.

 Αυξητικές οι τάσεις

Τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές διαταραχές λαμβάνουν διαρκώς μεγαλύτερη έκταση, όπως σημείωσε η ίδια και ιδιαίτερα μετά την καραντίνα, την περίοδο του κορωνοΐού, όπου: “κυρίως οι έφηβοι ανέπτυξαν πολλών ειδών διατροφικές διαταραχές”.

Όπως επεσήμανε οι διατροφικές διαταραχές “πυροδοτούνται” μετά από έντονο στρες ή στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή και εξήγησε:“Επειδή όμως είναι πολυπαραγοντικές, πρέπει να συνυπάρχουν γονιδιακοί παράγοντες, ψυχοσυναισθηματικοί και κοινωνικοί”.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν πως παγκοσμίως:“νοσούν περίπου 20 εκατομμύρια γυναίκες και 10 εκατομμύρια άνδρες. Στα παιδιά νοσεί το 5% των ατόμων νηπιακής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Οι διατροφικές διαταραχές ανορεξίας είναι πιο συχνές περίπου στα 15 έτη του εφήβου, ενώ οι διατροφικές διαταραχές στη βουλιμία είναι πιο συχνές στα 17 έτη”.

Η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, απαιτεί συνδυαστική προσέγγιση, όπως εξήγησε η ίδια και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα “ Οι διατροφικές διαταραχές, όπως είναι πολυπαραγοντικές, έτσι έχουν χρήζουν μιας αντιμετώπισης πολλών ειδικών υγείας, όπως ο παιδοψυχίατρος, ο παιδοψυχολόγος, ο διατροφολόγος και ο παιδίατρος”.

Για δυσοίωνες προβλέψεις τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία, έκανε λόγο η κα Μαριάννα Βίγλα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στην ομιλία της με θέμα «Παιδική παχυσαρκία, η νόσος του 21ου αιώνα». Όπως εξήγησε οι λόγοι περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής ενώ πολλοί είναι οι παράγοντες που επιδρούν στην διατήρηση του φαινομένου.

Το “καμπανάκι” κρούει η επιστημονική κοινότητα σε σχέση με τις διατροφικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία, αναδεικνύοντας ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση στα θέματα διατροφής και ταυτόχρονα την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε τα παιδιά να διαμορφώσουν στέρεες βάσεις για καλή υγεία στο μέλλον,αλλά και μια ορθή κουλτούρα σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της Εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Σπίτι του Πολιτισμού με θέμα “Διατροφή και Παιδί” και την οποία διοργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Αρωγοί στην προσπάθεια για ανάδειξη των ζητημάτων που άπτονται της διατροφής στα παιδιά, ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Παιδιατρική Εταιρία, η Παιδιατρική Κλινική και ο Σύλλογος διαιτολόγων Κρήτης, με στόχο να υπάρξει μια πολύπλευρη και ολιστική προσέγγιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την διατροφή.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Η σωστή διατροφή πόσο μάλλον το προνόμιο της Μεσογειακής διατροφής που διατηρεί η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη, αποτελούν το ιδανικό “οπλοστάσιο” για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της Εσπερίδας, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα όχι μόνο κατέχει, αλλά και διατηρεί επί σειρά ετών την “πρωτιά” στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για την Κρήτη την ίδια ώρα που οι προβλέψεις για τα ποσοστά αυτά στο μέλλον, είναι δυσοίωνες, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες και οι πολλαπλές παράμετροι που συμβάλλουν σε αυτό, ξεκινούν ήδη από την βρεφική ηλικία και συνδέονται άμεσα με την καλή υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Φαίνεται ωστόσο, πως τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την περίοδο της καραντίνας, οι διατροφικές διαταραχές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, κάτι που επιδρά άμεσα στους βασικούς “σταθμούς” ανάπτυξης του παιδιού με προφανείς επιπτώσεις μετέπειτα στην ενήλικη ζωή.

Η προσέγγιση όπως και το ίδιο το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών είναι πολύπλευρα και απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση με τη συνεργασία πολλών διαφορετικών επιστημόνων. Όπως αναδείχθηκε στο πλαίσιο της εσπερίδας, οι λόγοι που οδηγούν στις διατροφικές διαταραχές ποικίλουν και σχετίζονται με ατομικούς, περιβαλλοντικούς, γενετικούς παράγοντες και καθοριστικό άξονα τις διατροφικές συνήθειες τα πρότυπα που διαμορφώνονται από το ευρύτερο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Α. Ελευθεριάδου Γκικα: Μείζον κοινωνικό ζήτημα τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα, η Διεύθυνση Κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνου πέρα από το ευρύ κοινωνικό έργο, στοχεύσει προς την κατεύθυνση αυτή διαρκώς και στην ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν την προαγωγή της υγείας, με τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, να αποτελούν σήμερα ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα. “Είναι μια ημερίδα που προσεγγίζει το ζήτημα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και πολυπαραγοντικά. Το πιο σημαντικό είναι οι διατροφικές διαταραχές που στην εποχή μας είναι πάρα πολύ συχνές. Και η ανορεξία στους εφήβους, η βουλιμία αλλά και διάφορες παραλλαγές αυτών ταλανίζουν τις νεότερες γενιές. Θεωρούμε ότι απ’ όλα τα θέματα προαγωγής υγείας που πρέπει να αγγίζουμε και να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο, αυτό ίσως είναι στην κορυφή. Έρχεται σε συνέχεια της Εσπερίδας που κάναμε και αφορούσε τις αναπτυξιολογικές διαταραχές των παιδιών που είχε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Πάντα προσπαθούμε να γίνονται στοχευμένες δράσεις και στόχος μου είναι να διασπείρουμε στην κοινότητα έγκυρη πληροφορία, επικαιροποιημένη, ενδιαφέρουσα και στοχευμένη που να βοηθάει να πάμε παρακάτω”.

Η ίδια τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα κατέχει: “το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη” κάτι που αναδεικνύεται σε “μείζον κοινωνικό ζήτημα”.

Όπως πρόσθεσε: “Δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, είναι μπροστά μας και όλα αυτά τα παχύσαρκα παιδιά, θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες με διαβήτη, με καρδιαναπνευστικά και αγγειακά προβλήματα”. Το μήνυμα της Εσπερίδας όπως εξήγησε η ίδια αλλά και το κρίσιμο ερώτημα για τα επόμενα χρόνια παραμένει: “Ποια είναι η επόμενη γενιά που θέλουμε να έχουμε σε σχέση με τα θέματα υγείας” επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως: “Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας”.

Στο πλαίσιο αυτό το “στοίχημα” παραμένει η καλλιέργεια μιας θετικής κουλτούρας στα παιδιά σε σχέση με τη διατροφή τους αλλά και οι παρεμβάσεις που γίνονται “ώστε να την εξυγιάνουμε, να την εξελίξουμε και να τη βελτιώσουμε”. Ταυτόχρονα, τα πρότυπα συμβάλλουν καθοριστικά, ειδικότερα στους εφήβους αφού όπως τόνισε η κα Ελευθεριάδου συχνά μπορεί να ωθήσουν τους νέους σε “ακραίες διατροφικές συνήθειες”. Όπως εξήγησε: “Τα πρότυπα σήμερα είναι πολλές φορές σαθρά και θα έλεγα διαστρεβλωμένα. Όλες οι τέλειες εικόνες των ανθρώπων που βλέπουμε στο διαδίκτυο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτά περνούν στα παιδιά και τα πείθουν πως πρέπει να δείχνουν τέλεια με ό,τι αυτό σημαίνει είτε στο να αποκτούν ακραίες διατροφικές συνήθειες επιδιώκοντάς το, είτε να αφήνονται τελείως, όταν ξεφύγουν λίγο. Όλες οι διατροφικές διαταραχές κρύβουν από πίσω ανθρώπους αφημένους. Πρέπει να δούμε τους τρόπους για να κρατήσουμε το μέτρο”.

 “Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχική ασθένεια”

Όπως ανέδειξε στο πλαίσιο της ομιλίας της με θέμα «Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία» η Βαρβάρα Aντωνάκη, ψυχολόγος MSc – ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής Ψυχής Ευεξία οι διατροφικές διαταραχές “είναι μια ψυχική ασθένεια που μας αφορά όλους, επηρεάζει όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτου φύλων και εθνικοτήτων και αναπτύσσεται ιδιαίτερα στην εφηβεία”.

 Αυξητικές οι τάσεις

Τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές διαταραχές λαμβάνουν διαρκώς μεγαλύτερη έκταση, όπως σημείωσε η ίδια και ιδιαίτερα μετά την καραντίνα, την περίοδο του κορωνοΐού, όπου: “κυρίως οι έφηβοι ανέπτυξαν πολλών ειδών διατροφικές διαταραχές”.

Όπως επεσήμανε οι διατροφικές διαταραχές “πυροδοτούνται” μετά από έντονο στρες ή στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή και εξήγησε:“Επειδή όμως είναι πολυπαραγοντικές, πρέπει να συνυπάρχουν γονιδιακοί παράγοντες, ψυχοσυναισθηματικοί και κοινωνικοί”.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν πως παγκοσμίως:“νοσούν περίπου 20 εκατομμύρια γυναίκες και 10 εκατομμύρια άνδρες. Στα παιδιά νοσεί το 5% των ατόμων νηπιακής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Οι διατροφικές διαταραχές ανορεξίας είναι πιο συχνές περίπου στα 15 έτη του εφήβου, ενώ οι διατροφικές διαταραχές στη βουλιμία είναι πιο συχνές στα 17 έτη”.

Η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, απαιτεί συνδυαστική προσέγγιση, όπως εξήγησε η ίδια και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα “ Οι διατροφικές διαταραχές, όπως είναι πολυπαραγοντικές, έτσι έχουν χρήζουν μιας αντιμετώπισης πολλών ειδικών υγείας, όπως ο παιδοψυχίατρος, ο παιδοψυχολόγος, ο διατροφολόγος και ο παιδίατρος”.

Για δυσοίωνες προβλέψεις τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία, έκανε λόγο η κα Μαριάννα Βίγλα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στην ομιλία της με θέμα «Παιδική παχυσαρκία, η νόσος του 21ου αιώνα». Όπως εξήγησε οι λόγοι περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής ενώ πολλοί είναι οι παράγοντες που επιδρούν στην διατήρηση του φαινομένου.

Σε σχέση με την Κρήτη, όπως εξήγησε η ίδια, τα στοιχεία δεν μεταβάλλονται πολύ και “έχει και η Κρήτη από τα υψηλότερα ποσοστά στην παιδική παχυσαρκία”.

Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας, όπως εξήγησε, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας που συχνά δεν επιτρέπουν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής αλλά και η εύκολη πρόσβαση στην τροφή και σε συσκευασμένα τρόφιμα “που συνήθως είναι ενεργειακά πολύ πυκνές τροφές” όπως εξήγησε η κα Βίγλα είναι ορισμένες από τις παραμέτρους που συμβάλλουν αρνητικά και εντείνουν το φαινόμενο.

Καθοριστικός, παραμένει ο ρόλος της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος, όπως και των σχολείων και όπως εξήγησε η ίδια “Οι παρεμβάσεις πρέπει να ξεκινούν από το σπίτι και να συνεχίζονται με προγράμματα στο σχολείο προς την κατεύθυνση αυτή”.

Σε σχέση με τις παρεμβάσεις των ειδικών όπως τόνισε η ίδια πρώτο “βήμα” είναι να προκύψει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της υγείας, αλλά και τις ατομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους, στοιχεία που θα συμβάλλουν ώστε στη συνέχεια να δρομολογηθεί η κατάλληλη προσέγγιση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

«Τροφικές αλλεργίες σε βρέφη και παιδιά»: Μια κρίσιμη παράμετρος από τα πρώτα στάδια της ζωής

Οι πρώτοι μήνες της ζωής παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικοί για την μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του παιδιού, σε μια περίοδο όπου υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε σχέση με τη διατροφή.

Οι επιστημονικές εξελίξεις είναι ταχύτατες, όπως εξήγησε ο παιδίατρος, Επικουρικός Επιμελητής Β’ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Δημήτρης Ασημακόπουλος, ιδιαίτερα στο σκέλος των τροφικών αλλεργιών και της εισαγωγής τους στη διατροφή των βρεφών, κάτι που επηρεάζει και την μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία.

Μιλώντας για τις αλλεργίες ο κος Ασημακόπουλος, υπογράμμισε: “Υπάρχει μεγάλη γκάμα πρακτικά στη διατροφή. Το πιο ενδιαφέρον που αποκαλύπτουν τελευταίες μελέτες είναι το πόσο γρήγορα προτείνεται πλέον η εισαγωγή αλλεργιογόνων στην διατροφή του βρέφους όπως φιστίκια ή αυγό που απαγορεύονταν στη δεκαετία του ‘90 στα παιδιά έως τα τρία έτη. Μέσα σε 30 χρόνια έχουμε αλλάξει πολύ την άποψη για το πως γίνεται η πρόληψη στη βρεφική αλλεργία”.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κος Ασημακόπουλος, μιλώντας για την τρέχουσα έρευνα που ξεκίνησε το 2015: “Παρατηρήθηκε σε έρευνα σε ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής που ζουν στο Ισραήλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο- άρα πρακτικά το ίδιο DNA – ότι στην Αγγλία ήταν κατά δέκα φορές πιο συχνή η αλλεργία στα φιστίκια απ ό,τι στο Ισραήλ. Ψάξαμε και βρήκαμε ότι τα παιδιά στο Ισραήλ τρώνε πρωτεΐνη φιστικιού από 4-5 μηνών. Η μελέτη απέδειξε ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένα παιδί να τρώει πρωτεΐνη φιστικιού, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εκδηλώσει αλλεργία μεγαλώνοντας”.

Οι αλλεργίες όπως πρόσθεσε “συνήθως περνούν με το πέρας της ηλικίας” και ανέφερε: “Φυσικά υπάρχουν και κάποιες που συνεχίζονται εφ’ όρου ζωής κυρίως στους ξηρούς καρπούς και τα οστρακοειδή”.

Ένα παιδί το οποίο αντιμετωπίζει πολλαπλές αλλεργίες ενέχει τον κίνδυνο της υπολειπόμενης ανάπτυξης όπως εξήγησε ο ίδιος “καθότι δεν λαμβάνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά και αυτά τα παιδιά χρειάζονται πιο συχνή παρακολούθηση της ανάπτυξης”.

Τέλος, σε ότι αφορά τη διατροφή, όπως εξήγησε ο ΠΟΥ συστήνει: “αποκλειστικό μητρικό θηλασμό έως τους 6 μήνες. Πλέον έχει αρχίσει να συστήνεται και η εισαγωγή στέρεων τροφών από 4 μηνών. Η απαγόρευση των αλλεργιογόνων δεν υφίσταται πλέον και συνεπώς εισάγουμε αλλεργιογόνα πριν τους 12 μήνες”

goodnet.gr