«Το Ρέθυμνο συνάντα την αναπηρία» ήταν ο τίτλος της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Μια εκδήλωση που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει και να υπενθυμίσει σε όλους μας τα δικαιώματα των ΑμεΑ αλλά και την ανάγκη ισότιμης πρόσβασής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.
Το Ρέθυμνο έχει συναντήσει την αναπηρία εδώ και πολλά χρόνια λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου Ειρήνη Κλάδου που επί σειρά ετών υπερασπίζεται το δίκαιο αίτημα όλων των ατόμων με αναπηρία να ζήσουν ποιοτικά, μέσα στην κοινότητα.
Η κ. Κλάδου αναφέρθηκε στις δομές που λειτουργούν στο Ρέθυμνο για τα ΑμεΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να προβάλλουμε το δικό μας κομμάτι στο Ρέθυμνο, όπου έχουμε τουλάχιστον ένα σχολείο ειδικής αγωγής, τις υπηρεσίες του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου που προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια στο Ρέθυμνο, τις δράσεις του συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, μια δομή για ανήλικα παιδιά με αυτισμό, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Μαζί Μπορούμε» που εδώ και οχτώ χρόνια προσφέρει στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη δομή όχι μόνο έχει εκπαιδεύσει πάρα πολλά παιδιά που έχουν όλες τις αναπηρίες, αλλά είναι εδώ για να προσφέρει και να συνεχίσει με δράσεις εξωστρέφειας προς την κοινωνία. Επίσης, θέλαμε πολύ και το καταφέραμε, να επενδύσουμε στους εθελοντές του Ρεθύμνου και στα προγράμματα του πανεπιστημίου Κρήτης, των πρακτικών και των εθελοντών, που για εμάς είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι οι άνθρωποι που έρχονται στην καθημερινότητα των δομών και των δράσεων, όχι μόνο του συλλόγου, αλλά και σε πολλές δράσεις και δομές που υπάρχουν στο Ρέθυμνο και εκτός του συλλόγου. Προσφέρουν εθελοντικά, με χαρά δίνουν την ενέργειά τους και όπως λέω εγώ, είναι η δύναμή μας».
Τα άτομα με αναπηρία του Ρεθύμνου ζητάνε ό,τι ο κάθε άνθρωπος, ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στην εκπαίδευση και διεκδικούν σύγχρονους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και απασχόλησης συμπλήρωσε η κ. Κλάδου.
«Δεν έχουμε κατάλληλους χώρους, δεν έχουμε σχολεία ειδικής αγωγής που να φιλοξενούνται σε κατάλληλο χώρο για να μπορούμε να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των παιδιών, που η μάθηση στα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι κοινωνική και βιωματική. Θέλουμε να μπορέσουμε να τους δώσουμε τα εργαλεία για να μάθουν να εργάζονται, να εκτινάξουν τις δεξιότητές τους στο απόγειο και είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Θέλουμε άτομα με αναπηρία μέσα στην κοινότητα, στο κέντρο της κοινότητας, έτοιμα να συμμετέχουν παντού» ανέφερε.
Σημειώνεται ότι το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του πανεπιστημίου Κρήτης συνεργάζεται με τον σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό τα τελευταία χρόνια και όπως είπε η υπεύθυνη Μαρία Μάζη «Φοιτητές από όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου επιλέγουν τις δομές του συλλόγου για την πρακτική τους άσκηση. Πάρα πολλοί μένουν στη συνέχεια και ως εθελοντές για να βοηθήσουν στο έργο του συλλόγου» ανέφερε.
Εκ μέρους του σωματείου ΑμεΑ ο πρόεδρος Δημήτρης Τσαχάκης στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης τόνισε ότι ο αγώνας του αναπηρικού κινήματος είναι καθημερινός, και επίπονος και αφορά στην ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου και για τον λόγο αυτό όπως είπε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τη δευτέρα παρουσία του πρωθυπουργού και 15 υπουργών για την εθνική στρατηγική της περιόδου 2024-2030.
Η Εύη Ζευγαδάκη, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη της δομής ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Μαζί Μπορούμε» τόνισε ότι η δομή καλύπτει τις ανάγκες 34 ωφελούμενων και έχει ως στόχο «Την ενίσχυση της κοινωνικοποίησης, την ενδυνάμωση, και σίγουρα να περνάμε καλά. Η εξέλιξη των παιδιών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι οχτώ χρόνια στο ΚΔΑΠ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Οπότε έχουμε παιδιά τα οποία έχουν μεγαλώσει και παρατηρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το κομμάτι που κάνουμε το απόγευμα, γιατί όλοι μαζί προσπαθούμε να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό και φαίνεται αυτό και στην πράξη» ανέφερε.
Για τις προοπτικές ένταξης έργων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, επισημαίνοντας ότι για την περιφέρεια αποτελεί προτεραιότητα η υποστήριξη των ΑμεΑ και η δημιουργία των απαραίτητων δομών «Σαν περιφέρεια μέσω του νέου ΕΣΠΑ μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ διότι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα τα οποία θα μπορούσαμε όλοι οι φορείς, κυρίως οι δήμοι, αλλά και η περιφέρεια και άλλοι φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, να τα αξιοποιήσουμε. Θα βγουν πάρα πολλά προγράμματα που έχουν σχέση και με κατασκευές έργων που αφορούν άτομα με αναπηρία. Επομένως, είναι καλό που γίνεται η συζήτηση ώστε γνωρίζουν και οι άνθρωποι που διοικούν τους φορείς αυτούς που να απευθύνονται, πως θα απευθύνονται, πότε θα ανοίξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, πότε θα πρέπει να ετοιμαστούν και οι αρμόδιοι κυρίως – που είναι οι δήμοι -, ώστε να μπορούμε να συμμετάσχουμε και να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορούμε προς όφελος βέβαια αυτών των ατόμων. Επομένως πρέπει να ενεργοποιηθούμε άπαντες, διότι τα έχουμε ανάγκη και τα άτομα αυτά πρέπει να εξυπηρετηθούν και είναι κρίμα αυτά τα χρήματα να μην αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα σημείωσε ότι: «Η συμπερίληψη θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι όρος πια παρωχημένος. Θα έπρεπε να είναι δεδομένη η συμπερίληψη. Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες, δεν θα έπρεπε να τους γιορτάζουμε μια μέρα. Θα έπρεπε να τους υποστηρίζουμε κάθε μέρα και προσπαθούμε στον δήμο Ρεθύμνης να το κάνουμε αυτό, γιατί νομίζω ότι η ποιότητα μιας κοινότητας ουσιαστικά φαίνεται από το πως διαχειρίζεται τις ανάγκες των αδύναμων, όχι επειδή είναι πολλοί, ας είναι λίγοι, αλλά επειδή είναι πολλές οι ανάγκες τους».
80 άτομα εξυπηρετεί ημερησίως το ΚΕΦΙΑΠ – Ανάγκη στελέχωσής του με μόνιμο προσωπικό
Για τη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου (ΚΕΦΙΑΠ) μίλησε η προϊσταμένη του, Αναστασία Σταυγιανουδάκη.
Το κέντρο διαθέτει φυσίατρο εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και κατά μέσο όρο ημερησίως εξυπηρετεί περί τα 80 άτομα. Όπως λέει η ίδια τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα αν υπήρχε περισσότερο προσωπικό κυρίως μόνιμο σημειώνοντας ότι: «Στο ΚΕΦΙΑΠ έχουμε έλλειψη προσωπικού, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, οπότε οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και, η εργασιακή αβεβαιότητα οδηγεί στο να παραιτηθούν και να ψάξουν άλλη θέση εργασίας. Επίσης, η πισίνα μας που επί χρόνια δεν λειτουργούσε, τώρα λειτουργεί, αλλά δεν έχουμε προσωπικό για να κάνουμε τις θεραπείες. Δηλαδή φτιάξαμε τη βλάβη και τώρα δεν έχουμε προσωπικό. Οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Είναι κρίσιμη η στελέχωση του κέντρου με μόνιμο προσωπικό. Το ΚΕΦΙΑΠ ναι μεν είναι τμήμα του νοσοκομείου, αλλά από μόνο του είναι σαν ένα μικρό νοσοκομείο, γιατί έχει όλα τα τμήματα και ακριβώς τις ίδιες ανάγκες. Η ζήτηση θεραπειών είναι τόσο μεγάλη που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών που για εμάς είναι πολύ σημαντικό, γιατί πλέον το ζητάνε μόνα τους τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί που έχουν έρθει και έχουν ξανά έρθει πολλές φορές. Άρα πρέπει να ενισχυθούμε με προσωπικό και εμείς για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο λιθαράκι σε όλη την προσπάθεια που γίνεται για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία» σημείωσε η Σταυγιανουδάκη.
rethnea.gr