Λύτρωση σε Ρεθυμνιώτες που υποφέρουν από χρόνιο πόνο προσφέρει τα τελευταία τρία χρόνια το Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Εδώ και τρία χρόνια, το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου προσφέρει δωρεάν καταφύγιο και ανακούφιση στους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Ο Γιάννης Χρονάκης με την έμπειρη ομάδα του εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν τους ασθενείς.
Ο διευθυντής Αναισθησιολογίας και Ιατρείου Πόνου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιάννης Χρονάκης μίλησε διεξοδικά για το σημαντικό έργο που γίνεται στο Ιατρείο Πόνου και για τις μεθόδους που ακολουθούνται τόσο για τη σωματική, όσο και ψυχολογική ανακούφιση του πάσχοντα: «Ο ασθενής που έρχεται εδώ έχει την ανάγκη να μιλήσει. Δε θα ακούσουμε μόνο τον σωματικό του πόνο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε και τον ψυχικό του πόνο. Φανταστείτε τον εαυτό σας να πονάτε τρεις με τέσσερις μήνες κάθε μέρα με τον ίδιο ρυθμό, να παίρνετε ντεπόν, παναντόλ, να παίρνετε διάφορα φάρμακα και να μην ανακουφίζεστε».
«Υπάρχει ψυχή, εκτός από γνώση»
Στη σπουδαιότητα της προσφοράς του Ιατρείου Πόνου, αναφέρθηκε και η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Υπάρχει ψυχή εκτός από γνώση. Υπάρχει αυτό που λέμε ενσυναίσθηση και συμπόνια. Οι ασθενείς είναι εξομολογητικοί προς εμάς. Μας λένε τις ευχαριστίες τους και αισθάνονται πολύ διαφορετικά. Μπαίνουν στο ιατρείο και γίνονται μία ομάδα με τον κύριο Χρονάκη και το επιτελείο του».
«Βοηθούμε τον ασθενή να αποκτήσει ξανά μία ποιοτική ζωή»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου Ελένη Μόκα επεσήμανε ότι «ακόμα και μία απλή παρέμβαση μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή και αυτό σημαίνει ότι κάνουμε καλό. Βοηθάμε τον ασθενή να γίνει ξανά ένας άνθρωπος δραστήριος, με ποιοτική ζωή στην καθημερινότητά του».
«Όπως βλέπετε, δεν είναι όλοι ηλικιωμένοι, υπάρχουν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι που αναζητούν τη βοήθεια στα κέντρα πόνου και παρηγορικής φροντίδας», πρόσθεσε.
«Ο ασθενής που έρχεται εδώ έχει την ανάγκη να μιλήσει. Δε θα ακούσουμε μόνο τον σωματικό του πόνο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε και τον ψυχικό του πόνο. Φανταστείτε τον εαυτό σας να πονάτε τρεις με τέσσερις μήνες κάθε μέρα με τον ίδιο ρυθμό, να παίρνετε ντεπόν, παναντόλ, να παίρνετε διάφορα φάρμακα και να μην ανακουφίζεστε», τονίζει ο διευθυντής του Ιατρείου Πόνου Γιάννης Χρονάκης
Από την έναρξή του το ιατρείο έχει δει 1.230 ασθενείς, εξυπηρετώντας περίπου 20 άτομα κάθε μέρα λειτουργίας του, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές ανακούφισης πόνου, μέσω της επισκληριδίου, μπλοκ των νεύρων, τη μέθοδο της νευρόλυσης και τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.
Τις θεραπείες που εφαρμόζονται στο Ιατρείο Πόνου παρουσίασε ο Γιάννης Χρονάκης: «Εδώ εφαρμόζονται δύο τύποι νευρόλυσης με παλμικές ραδιοσυχνότητες. Είναι δύο αυτοκόλλητα που μπαίνουν μπροστά και πίσω από την άρθρωση και με ραδιοκύματα φεύγει το οξειδωτικό στρες από την πάσχουσα περιοχή. Αυτό γίνεται τρεις φορές μέσα σε διάστημα ενός μήνα».
Εδώ και τρία χρόνια το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου προσφέρει δωρεάν καταφύγιο και ανακούφιση στους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο
Την ευεργετική επίδραση της φαρμακευτικής κάνναβης ανέλυσε η Ιωάννα Σιαφάκα: «Έχουμε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα στην εφαρμογή της φαρμακευτικής κάνναβης που βοηθά στη διαχείριση δύσκολων περιστατικών που έχουν από κάτω μηχανισμό νευροπάθειας, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς με καρκίνο».
Καρκινοπαθείς, πάσχοντες μυοσκελετικού πόνου και σοβαρών τραυματισμών βρίσκουν παρηγοριά και λυτρώνονται με τη βοήθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ με το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, καθηγητές απ’ όλη τη χώρα έρχονται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου για να συνδράμουν στο έργο.
Ποιοι μπορούν να απευθύνονται στο Ιατρείο Πόνου
Αναλυτικά, στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας μπορούν να απευθύνονται ασθενείς που παρουσιάζουν οποιουδήποτε είδους πόνο, όπως:
– Νευροπαθητικό πόνο, δηλαδή πόνο από δυσλειτουργία ή βλάβη των νεύρων, όπως μεθερπητική νευραλγία, νευραλγία τριδύμου, πόνο μέλους φάντασμα, μετατραυματική ή μετεγχειρητική νευροπάθεια, επώδυνη διαβητική νευροπάθεια, επώδυνη αγγειοπάθεια.
– Πυελικό πόνο, δηλαδή πόνο έσω και έξω γεννητικών οργάνων, ουροδόχου κύστης, περινέου.
– Επώδυνα σύνδρομα, όπως ινομυαλγία, αρθραλγίες γόνατος, ισχίου, ώμου και μικρών αρθρώσεων, πελματιαία απονευρωσίτιδα/ άκανθα πτέρνας, κρίσεις δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.
– Παθήσεις σπονδυλικής στήλης με ή χωρίς ένδειξη χειρουργείου ή πόνο που επιμένει μετά από επέμβαση, όπως πόνο εκφυλιστικών παθήσεων σπονδυλικής στήλης, οσφυαλγία/ αυχεναλγία, κάταγμα σπονδύλου (οστεοπορωτικό, μεταστατικής αιτιολογίας).
– Καρκινικό πόνο και παρενέργειες της θεραπείας ή/και συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως ναυτία και/ή έμετο, διάρροια/δυσκοιλιότητα, ξηροστομία/σιελόρροια, λεμφοίδημα, ανορεξία/καχεξία, δύσπνοια, επίμονο βήχα, κνησμό, μετακτινικές βλάβες δέρματος και βλεννογόνων, διαταραχές ύπνου, αγχώδη διαταραχή, παραλήρημα/ οργανικό ψυχοσύνδρομο, κ.ά.