Η πολυετής προσπάθεια αναπτύσσει πλέον ταχύ βηματισμό και όπως όλα δείχνουν δεν θα καθυστερήσει και η πλήρης λειτουργία των εγκαταστάσεων της Σχολής Ασωμάτων, με τους αρμόδιους φορείς να φιλοδοξούν πως θα αποτελέσει έναν εκπαιδευτικό και ερευνητικό “πυρήνα” πρωτογενούς τομέα, για ολόκληρη τη Νότια και νησιωτική Ελλάδα.
Οι διαδικασίες προχωρούν σταθερά με την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ίδιου του Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και με την αρωγή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που θα συμβάλλουν στην εκπλήρωση των σκοπών της εταιρίας, καθιστώντας τη Σχολή Ασωμάτων έναν δυναμικό φορέα στον τομέα της Έρευνας και Εκπαίδευσης. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία σε συλλογικούς φορείς και όργανα εκπροσώπησης των επαγγελματιών κτηνοτρόφων να συμμετέχουν και να εκπροσωπούν τα μέλη τους σε αυτήν την συνέργεια. Σημαντικό βήμα αποτέλεσε η πρόσφατη πρώτη συνεδρίαση του νέου επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων, που θα έχει πενταετή θητεία, με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αμαρίου, του “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ” καθώς η πρώτη συνάντηση των Αρωγών Μελών που ακολούθησε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ στα γραφεία της εταιρίας στο Αμάρι.
Στο πλαίσιο των παραπάνω επαφών και συναντήσεων επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα που άπτονται της πορείας των εργασιών για τη Σχολή Ασωμάτων, αλλά και οι επιμέρους λεπτομέρειες για την λειτουργία, τους σκοπούς και τον ρόλο όλων των συμμετεχόντων.
Κοινή διαπίστωση ήταν πάντως η θετική πορεία των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σύντομα στην πλήρη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων και λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό οι προαπαιτούμενες εργασίες και μελέτες, για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων και η πορεία μετεγκατάστασης της, σε ένα σύγχρονο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο για την νησιωτική αιγοπροβατοτροφία προχωρούν και μέλημα όλων των φορέων είναι η ωριμότητα του έργου, η εξωστρέφεια και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με την έρευνα, την κατάρτιση, την παραγωγή και την μεταποίηση του κτηνοτροφικού κλάδου, να βρουν στέγη σε ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τους παραγωγούς.
Μ. Λιονή: “Πυρήνας” πρωτογενούς τομέα με όρους 21ου αιώνα
Μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM 102 και στην “Πρώτη Γραμμή” η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης και πρόεδρος ΔΣ του Δικτύου Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων κ. Μαίρη Λιονή, υπογράμμισε τη σημασία της Σχολής για όλη τη Νότια και νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα “με όρους 21ου αιώνα, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί” όπως επεσήμανε.
Μιλώντας για την πορεία των διαδικασιών η κα Λιονή υπογράμμισε: “Έχουμε προχωρήσει αρκετά στη Σχολή Ασωμάτων. Φέτος κάναμε και σπορά σε πάνω από 180 στρέμματα των κτημάτων τα οποία μας έχει παραχωρήσει το υπουργείο, οπότε θα είμαστε και σχεδόν αυτάρκεις σε ό,τι αφορά την τροφή των ζώων. Είχαμε έρθει σε επικοινωνία με όλα τα πνευματικά ιδρύματα του νησιού που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, με έρευνες και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σχολή. Τη Δευτέρα είχαμε την πρώτη συνάντησή μας το νέο ΔΣ, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Δρ. Σωτηράκη Σμαράγδα, Διευθύντρια Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και μέλος του ΔΣ και όλων των καθηγητών και εκπροσώπων φορέων που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα”.
Όπως εξήγησε οι επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι φορέων που θα είναι αρωγά μέλη στην προσπάθεια θα απαρτίζουν το επιστημονικό συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει υπό την κα Σωτηράκη, με κοινό και διαρκή στόχο την επαναλειτουργία της εκσυγχρονισμό της Σχολής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω συνάντηση και ενημέρωση των εκπροσώπων έρχεται έπειτα και από την συνάντηση που είχε η κα Λιονή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η οποία έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, για το μέλλον των χρηματοδοτήσεων.
Όπως τόνισε η κα Λιονή: “Είχε προηγηθεί επίσκεψή μου και συνάντηση με τον Υπουργό κ. Αυγενάκη ο οποίος ασφαλώς δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σχολή και θα βοηθήσει με προγράμματα κυρίως Leader. Είναι προγράμματα του υπουργείου, ώστε κάθε μελέτη που τελειώνει να μπορούμε να την εντάσσουμε σε πρόγραμμα, για να μπορεί να προχωρά η διαδικασία της χρηματοδότησης και να κάνουμε τις κατασκευές που χρειάζονται”.
Ιδιαίτερα στάθηκε στην παρουσία εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, αφού όπως επεσήμανε σε εκείνους: “απευθύνεται άμεσα η σχολή. Εκτός από τον ερευνητικό, θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα που θα αφορά και τους εν ενεργεία κτηνοτρόφους”.
Ένα πρότυπο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο- Στα “σκαριά” η γαλακτοκομική σχολή
Στην προσπάθεια συμβάλλουν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο η Πολιτεία, όσο και η περιφέρεια και συνεπώς η πλήρης λειτουργία της, επεσήμανε, δεν αναμένεται να καθυστερήσει. Η παρουσία της Σχολής στην Κρήτη και το Αμάρι αποτελεί ένα πολύ δυναμικό “βήμα” ώστε να καταστεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο που θα δώσει νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και ο σχεδιασμός για την γαλακτοκομική σχολή και όπως επεσήμανε η κα Λιονή: “Ήδη στις μελέτες μας σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, είναι μια γαλακτοκομική σχολή. Όπως είπαμε και στον ΕΛΓΟ, παρουσία του νέου αντιπρόεδρου κ. Βιδάκη, καθηγητή στο ΕΛΜΕΠΑ ο οποίος είναι στενός υποστηρικτής μας, όπως και ο Υπουργός κ. Αυγενάκης, από τη Λάρισα και κάτω δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο για τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Ευελπιστούμε η Σχολή Ασωμάτων να είναι κέντρο για όλη τη Νότια Ελλάδα και τα νησιά”.
Η παρουσία της σημείωσε θα δώσει νέα πνοή στο αναπτυξιακό μοντέλο, βάζοντας πιο δυναμικά στον “χάρτη” τον πρωτογενή τομέα και επεσήμανε πως: “Ειδικά εδώ στο Ρέθυμνο και την Κρήτη η κτηνοτροφία είναι ανεπτυγμένη. Οι άνθρωποι θέλουν όμως συνδρομή επιστημονική και ευελπιστούμε ότι θα το καταφέρουμε με τη Σχολή”.
Υπενθυμίζεται πως η Σχολή Ασωμάτων αποτελεί στόχευση πολλών ετών αφού όπως πρόσθεσε η κα Λιονή: “ο αγώνας για τη σχολή ξεκίνησε το 2011 και κάναμε εννέα χρόνια να πείσουμε την πολιτεία να μας εμπιστευτεί και να μας παραχωρήσει τα κτήματα για να μπορούμε να αναβιώσουμε τη σχολή. Με το που έγινε αυτό η περιφέρεια αμέσως διέθεσε 1,3 εκ ευρώ για να γίνουν μελέτες και περιφράξεις των κτημάτων, οι οποίες τελειώνουν. Τα παραλάβαμε σε φάση παρακμής. Ήταν ανύπαρκτη η σχολή”.
Σήμερα, οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύ βηματισμό και υπογράμμισε: “Τα πάντα πλέον είναι σε καλύτερη κατάσταση. Γίνονται πειράματα, έχουμε αρχίσει και σπέρνουμε τα αγροκτήματα για να παράξουμε και να είμαστε αυτάρκεις στις ζωοτροφές, οι μελέτες γίνονται και έχουμε την αρωγή του Υπουργείου και του Υπουργού με τα προγράμματα Leader για να μπορούμε να κάνουμε εγκαταστάσεις, σύγχρονες που αφορούν κυρίως τον σταυλισμό των ζώων. Με πολύ γοργά βήματα πιστεύω ότι θα λειτουργεί η σχολή όπως πρέπει”.
πηγή: goodnet.gr