Θέμα χρόνου η έναρξη συλλογής των οργανικών υπολειμμάτων στο Ρέθυμνο
Θέμα χρόνου είναι η εφαρμογή του προγράμματος συλλογής βιοαποβλήτων και στην πόλη του Ρεθύμνου. Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου ετοιμάζεται να «εγκαινιάσει» τους καφέ κάδους στις κεντρικές περιοχές, όπου θα συλλέγονται τα οργανικά απόβλητα – δηλαδή τα υπολείμματα των τροφών – και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο νέο εργοστάσιο απορριμμάτων του Αμαρίου.
Όλα αυτά απαιτούν να τεθεί και πλήρη και κανονική λειτουργία η ΜΕΑ του Αμαρίου, πράγμα που αναμένεται να γίνει από σήμερα 1η Νοεμβρίου.
Οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε ένα μήνα το πολύ, όπως ανέφερε στην Κ.Ε., ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης.
Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε μία εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος για τα βιοαπόβλητα στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
Ο υπεύθυνος κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και διευθυντής λειτουργίας του εργοστασίου Αντώνης Σταυριανάκης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η επεξεργασία των βιοαποβλήτων στο ειδικό τμήμα της μονάδας, που έχει ως στόχο την παραγωγή βιοαερίου, ώστε να παράγεται ηλεκτρισμός προς όφελος του περιβάλλοντος και της μονάδας αυτής καθαυτής.
Και πρόσθεσε ποια απόβλητα πρέπει να απορρίπτονται στον καφέ κάδο.
«Έχει τεράστια σημασία τα βιοαπόβλητα να είναι όντως προ διαλεγμένα οργανικά, γιατί αυτό καθορίζει τόσο την ποιότητα του βιοαερίου που θα παράγουμε μετά, όσο και την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας. Άρα είναι πολύ σημαντική η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τι ρίχνουμε πλέον στον καφέ κάδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε εύρυθμα τη μονάδα, να παράγουμε βιοαέριο που είναι και ένα πλεονέκτημα για το περιβάλλον στην πραγματικότητα. Ο απώτερος σκοπός είναι η χρήση του βιοαπόβλητου, με σκοπό την αποδόμησή του για παραγωγή βιοαερίου. Το βιοαέριο στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε σαν καύσιμο αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, το οποίο το διοχετεύουμε στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Στην πραγματικότητα, το βιοαέριο είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, το οποίο το παίρνουμε από τον καφέ κάδο. Επίσης, χρησιμοποιείται μια λειτουργία αερόβιας και αναερόβιας χώνευσης και στη συνέχεια το αποτέλεσμα αυτό που θα παίρνουμε είναι το κόμποστ από το προ διαλεγμένο οργανικό, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ως λίπασμα, είτε ως εδαφοβελτιωτικό σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογα με την ποιότητα. Αυτό θα το κάνει η ΜΕΑ Αμαρίου», εξήγησε ο κ. Σταυριανάκης.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, όπως σημειώνει και ο κ. Λελεδάκης εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνου στους καφέ κάδους να απορρίπτονται οργανικά απορρίμματα χωρίς συσκευασίες ή έστω μέσα σε βιοδιασπώμενη σακούλα.
Οι καφέ κάδοι
Ο δήμος Ρεθύμνου έχει προμηθευτεί ως σήμερα 100 κάδους 1100 λίτρων, 160 κάδους των 140 λίτρων και 1200 μικρούς κάδους των 10 λίτρων, που θα διανεμηθούν στους πολίτες.
Η διευθύντρια της υπηρεσίας καθαριότητας, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, εξήγησε πως θα γίνει η έναρξη του προγράμματος στην πόλη. «Μόλις είναι έτοιμη η μονάδα, θα δούμε τους καφέ κάδους στους δρόμους. Ωστόσο, θα μοιράσουμε σιγά-σιγά τα καδάκια και στα νοικοκυριά. Θα ανακοινώσουμε που μπορεί να γίνει η εγγραφή, μπορεί να γίνει στην ιστοσελίδα του δήμου, στην υπηρεσία μας. Θα γίνονται, λοιπόν, οι εγγραφές για τα νοικοκυριά που ενδιαφέρονται να πάρουν καφέ κάδο και είναι στην περιοχή που θα λειτουργήσει το πρόγραμμα».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λελεδάκης, σημείωσε πως οποιοδήποτε πρόγραμμα απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών: «Ο Δήμος Ρεθύμνης, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον εθνικό σχεδιασμό και τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης, αναπτύσσει το σύστημα χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων, τα οποία θα επεξεργάζονται κατάλληλα ώστε να παράγουν άλλα ωφέλιμα προϊόντα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η ανακύκλωσης και να μειωθούν τα απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή, να επιτυγχάνεται βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής.
Ο Δήμος Ρεθύμνης υπέβαλε πρόταση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), που είναι επιχειρησιακό πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 582.000 ευρώ για αγορά εξοπλισμού και δράσεις ενημέρωσης.
Το τμήμα Καθαριότητας υλοποιεί δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τους πολίτες και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όμως, για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι δράσεις χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται η αποψινή εκδήλωση και ευχαριστούμε όλους εσάς, επαγγελματίες και απλούς πολίτες, για την παρουσία σας».
Η μονάδα κομποστοποίησης της ΔΕΥΑΡ
Πέραν της διαδικασίας συλλογής των βιοαποβλήτων, εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί από τη ΔΕΥΑΡ η μονάδα κομποστοποίησης, η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση. Εκ μέρους της ΔΕΥΑΡ, ο κ. Μανώλης Βρυλλάκης εξήγησε τη λειτουργία της μονάδας, που παράγει κομπόστ και ουσιαστικά σχετίζεται και με τα βιοαπόβλητα.
«Η μονάδα αυτή βρίσκεται στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου. Κατασκευάστηκε την περίοδο 2015-2020. Είναι σε πλήρη κανονική λειτουργία από το 2021 και παράγει ένα προϊόν, το κόμποστ Ρεθύμνου, έτσι το έχουμε ονομάσει, και το οποίο διατίθεται στου ενδιαφερόμενους καλλιεργητές. Οπότε χρησιμοποιείται στη γεωργία. Η μονάδα την ΔΕΥΑΡ σχετίζεται με τα βιοαπόβλητα, είναι ουσιαστικά παράλληλες διεργασίες, παράλληλες δράσεις. Το κόμποστ της ΔΕΥΑΡ παράγεται με πρώτες ύλες κλαδέματα δέντρων, φυτικά υπολείμματα κήπων (χόρτα, φύλλα), την… του βιολογικού καθαρισμού. Προσθέτουμε και διάφορα άλλα πρόσθετα και γίνεται μια διεργασία, που γίνεται η κομποστοποίηση, για να φτιάξουμε ένα τελικό προϊόν για τη γεωργία. Ίδια διεργασία, αλλά με πρώτες ύλες πλέον τα υπολείμματα κουζίνας, τα υπολείμματα τροφίμων, θα γίνει στο Αμάρι. Πάλι κομποστοποίηση για να πάρουμε ένα τελικό προϊόν, το κόμποστ, το οποίο θα χρησιμοποιείται στη γεωργία. Αυτή είναι η σχέση της ΔΕΥΑΡ με τη ΜΕΑ. Τα κλαδιά που φτάνουν στη ΔΕΥΑΡ είναι του δήμου Ρεθύμνης, της υπηρεσίας Πρασίνου, όπως κάνει όλα τα χρόνια. Η μονάδα της ΔΕΥΑΡ απορροφά ένα μέρος των κλαδεμάτων αυτών, όχι όλα. Αυτές οι ενέργειες είναι φιλοπεριβαλλοντικές και εντάσσονται στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των δράσεων, η περιβαλλοντική, οικολογική ισορροπία, η κυκλική οικονομία, η αειφόρος ανάπτυξη. Αυτά τάσσονται μέσα στο πλαίσιο δράσης. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει έρευνες, δοκιμαστικές εφαρμογές σε συνεργασία με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το τμήμα Γεωπονίας στο Ηράκλειο, που έχουν γίνει φυτεύσεις σε πειραματικούς ελαιώνες, αλλά και σε φυτά, σε γλάστρες. Έχει υπάρξει συνεργασία και με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχουμε θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται και ορίζουν οι σχετικές νομοθεσίες όσον αφορά στην εν δυνάμει πιθανή ύπαρξη τοξικών στοιχείων μέσω σε αυτά τα υλικά. Από κάθε πλευρά έχει ασφαλιστεί στο προϊόν», κατέληξε ο κ. Βρυλλάκης.
goodnet.gr