Εθνικά χαρακτηριστικά προσέδωσε στην εσωκομματική κάλπη της 6ης Οκτωβρίου ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας από την πόλη του Ρεθύμνου, τον τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη, μετά το Ηράκλειο και τα Ανώγεια, όπου και βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Η πολιτική του εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο cafe Bankery.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον τοπικών στελεχών, μελών και φίλων του κόμματος, ο κ. Δούκας, με ερωτοαπαντήσεις που ο ίδιος έθεσε θέλοντας να προλάβει και να λύσει τυχόν απορίες, σταχυολόγησε τους λόγους που τον ώθησαν να διεκδικήσει την αρχηγία της παράταξης.
Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα το “να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κίνημα”, επιχείρησε να δώσει το στίγμα της υποψηφιότητάς του. Συζήτησε με πολίτες για τα κυρίαρχα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, που άπτονται του πρωτογενούς τομέα, του υπερ-τουρισμού και της ανθεκτικότητας των πόλεων, παρατηρώντας πως σε όλα τα προηγούμενα “το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ένα ξεκάθαρο στίγμα” μέχρι σήμερα. Σαφείς αιχμές άφησε και για τη στάση της νυν ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη, γύρω από τα μείζονα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας. Ειδική μνεία έκανε στην Κρήτη “που κρατά χρόνια τη δημοκρατική σημαία ψηλά”, εκτιμώντας πως αυτή είναι “που θα δώσει το μήνυμα της δημοκρατικής ανατροπής στις 6 Οκτωβρίου”. Σε δηλώσεις του νωρίτερα στα τοπικά ΜΜΕ, μετέφερε τις εντυπώσεις του απ’ την επίσκεψή του στο νησί: “Υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση και όρεξη, βλέπω ελπίδα στα μάτια του κόσμου. Και πρέπει την ελπίδα να την κρατήσουμε ζωντανή στις 6 Οκτωβρίου”.
“Δεν καταφέραμε να πείσουμε – Να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και τολμηροί”
Ο κ. Δούκας, που συνοδευόταν από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, ξεχώρισε δύο μηνύματα απ’ τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, τα οποία και ανέλυσε εκτενώς, διατυπώνοντας ευθέως την άποψη ότι η ενίσχυση της παράταξής του ήταν μάλλον πλασματική:
“Το πρώτο μήνυμα είναι ότι ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς. Έχουμε πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες που γύρισαν την πλάτη στην πολιτική – 2,5 εκατομμύρια επιπλέον σε σχέση με αυτούς που ψήφισαν πριν από ένα χρόνο στις εθνικές εκλογές. Η αποχή ήταν στο 60%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσουμε διαφορετικά: να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, πιο τολμηροί, και να προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα αντί να μελώνουμε και να νερώνουμε θέσεις και απόψεις.
Το δεύτερο μήνυμα που αφορά και το χώρο μας ήταν ότι ενώ 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο γύρισαν την πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε ένα μήνυμα, αλλά πήραμε κι εμείς: το ΠΑΣΟΚ πήρε το μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες που έκανε δεν κατάφερε να πείσει ότι αποτελεί μία ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Καταφέραμε να έχουμε μία μικρή αύξηση στα ποσοστά μας, αλλά αυτά είναι μαθηματικά, διότι είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση της αποχής. Άρα, η ποσοστιαία αύξηση δεν είναι πραγματικότητα: η πραγματικότητα είναι ότι 100.000 και παραπάνω πολίτες, επιπλέον, μας γύρισαν την πλάτη σε σχέση με τις εθνικές εκλογές”.
“Αλλαγή τώρα” όπως ο Στάρμερ … και ο Ανδρέας
Φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση τις διεργασίες στο κόμμα των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε γιατί έπρεπε να ξεκινήσει γρήγορα η εσωκομματική διαδικασία στη Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης του χώρου.
Έδειξε μάλιστα να ασπάζεται απόλυτα τη λογική που ακολούθησε ο νεοεκλεγείς Βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας για τον Κιρ Στάρμερ: “Άλλαξε το κόμμα των Εργατικών και είχε καθαρές θέσεις: Με το σύνθημα “Change now” – Αλλαγή τώρα – ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει επίκαιρος στη Βρετανία μετά από τόσα χρόνια – πήγε στις εκλογές και σάρωσε, πετυχαίνοντας μία πολύ εμφατική νίκη μετά από 14 χρόνια έναντι των Συντηρητικών. Το πρώτο πράγμα που έβαλε στην ατζέντα του ήταν η δημόσια και δωρεάν Υγεία. Και το δεύτερο αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις”.
“Η καρτελοποίηση παράγει αισχροκέρδεια”
Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικότερα στην πολιτική του οικονομικού της επιτελείου, κατηγορώντας την για μια “πρωτοφανή υπερσυγκέντρωση πλούτου σε πάρα πολύ λίγους”, κι ενώ “δεν είμαστε σε μνημόνια και έρχονται δισεκατομμύρια από παντού”. Σχολίασε επιπρόσθετα με νόημα: “Σε όλους τους υπόλοιπους δίνουν ένα ξεροκόμματο με τη μορφή pass, το οποίο όταν μας το δίνουν πρέπει να χειροκροτούμε”. Μίλησε ακόμη για “ενεργειακή ολιγαρχία”, καταγγέλλοντας “καρτελοποίηση” που παράγει “αισχροκέρδεια”. Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και στις τράπεζες: “Ανακεφαλαιοποιήθηκαν 3-4 φορές, φάγαμε και 3-4 μνημόνια για να είναι καλά τα σούπερ στελέχη που τις φούνταραν, και πού είμαστε τώρα; Βγάζουν νέα υπερκέρδη και οι πολίτες πληρώνουν ληστρικά επιτόκια 5,8% όταν το επιτόκιο καταθέσεων είναι 0,4%! Σας παίρνουν τις περιουσίες για να τις πουλήσουν μπιρ παρά στα funds!” υποστήριξε απευθυνόμενος προς το ακροατήριό του.
“Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Τελεία και παύλα”
“Σε όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ένα ξεκάθαρο στίγμα” συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως το Κίνημα θα έπρεπε να έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
“Όλη η Ευρώπη τώρα συζητά για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία καθολικά και τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Αλλά αυτό απαιτεί κράτος πρόνοιας. Εδώ είμαστε στον πάτο στη δημόσια χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια. Κι εμείς συζητάγαμε για το εάν θα βάλουμε εμπόδια στα κολλέγια και το εάν θα έρθει το Χάρβαρντ και η Οξφόρδη. Ήρθαν; Δεν θα έρθουν! Μας κορόιδεψαν! Θα έρθουν ιδιωτικά κολλέγια πολυτελείας και πίσω θα είναι funds, όπως γίνεται και στα νοσοκομεία, για να γίνει εμπορευματοποίηση τίτλων” υπογράμμισε ο κ. Δούκας.
“Το ΠΑΣΟΚ έχει άλλες ρίζες και άλλες προτεραιότητες” ξεκαθάρισε.” Δεν είναι στο dna μας να λέμε ότι εμείς δεν θα μπούμε εμπόδιο στα ιδιωτικά κολλέγια, αλλά να λέμε ότι είμαστε υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Τελεία και παύλα”.
Παρακίνησε, επιπλέον, τους έτερους διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να πουν δημόσια “εάν θέλουν δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους, εάν θέλουν έλεγχο στις τράπεζες”.
Όντας εν ενεργεία δήμαρχος Αθηναίων στηλίτευσε το “επιτελικό κράτος” της ΝΔ, επειδή
“δεν πιστεύει στον Α’ και στον Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης”, όπως σημείωσε.
“Έχει αφυδατώσει τους δημάρχους και παλεύουμε για τα αυτονόητα για να καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και να καθαρίσουμε τις πόλεις μας, γιατί δεν γίνονται προσλήψεις. Δημιουργούν μία υποβάθμιση σε όλες τις διευθύνσεις για να μπουν ιδιώτες” διέκρινε καταληκτικά ο κ. Δούκας.
goodnet.gr