Κι όμως παρά τη φετινή ανομβρία ένα φράγμα στην Κρήτη έχει ήδη υπερχειλίσει… Με δυο μέρες βροχή το φράγμα Ποταμών στο Αμάρι όπου σχεδιάζεται και ο υβριδικός σταθμός έχει γεμίσει νερό.
Το Φράγμα Ποταμών Αμαρίου αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που κατασκευάστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια.
Για την κατασκευή του ,δαπανήθηκαν σχεδόν σαράντα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τα λεγόμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα ΕΣΠΑ.
Ο στόχος ήταν και επετεύχθη η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού για την βόρεια ακτή των Δήμων Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου αλλά και για τις περιοχές του Δήμου Αμαρίου γύρω από τον ταμιευτήρα στην περιοχή των Ποταμών.
Ταυτόχρονα, το Αμάρι απέκτησε ένα νέο, ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο, ο οποίος προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Η λίμνη των Ποταμών σχηματίζεται από το φράγμα, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009.
Βρίσκεται μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου, 25 χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και έχει χωρητικότητα 22,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Σήμερα αποτελεί ένα σπουδαίο υδροβιότοπο για τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, με πολλά είδη πτηνών και ζώων να έχουν εμφανιστεί στην περιοχή. Το φράγμα συγκεντρώνει τα νερά από το Φαράγγι της Πατσού, τη μικρή κοιλάδα της Παντάνασσας και το ρέμα της Σταυρομάνας που έρχεται από την περιοχή της Αγίας Φωτεινής. Πάνω από τον ταμιευτήρα υπάρχουν τα ερείπια του Οθωμανικού Κούλε των Ποταμών.
Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς εξασφαλίζεται ένα διαφορετικό μέλλον σε μια περιοχή με σοβαρό αναπτυξιακό έλλειμμα όπως το Αμάρι, παράλληλα δε, με σωστές πρακτικές στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην κάλυψη αναγκών όπως η ύδρευση και η άρδευση.
Αξίζει δε να σημειωθεί, πως το νερό του φράγματος των Ποταμών πρόκειται να αξιοποιηθεί και για την παραγωγή ενέργειας καθώς σχεδιάζεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο.
Φέτος είναι ίσως το μοναδικό φράγμα της Κρήτης που υπερχείλισε …