Με διαφορετικά στοιχήματα, αλλά κοινό στόχο την καλύτερη δυνατή επίδοση στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου υποδέχονται το 2024 Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας και η προώθηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων. Για τον Στέφανο Κασσελάκη ο τερματισμός της δημοσκοπικής πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ν.Δ.: πέντε στοιχήματα για το 2024
Της Δώρας Αντωνίου
Αντιμέτωπη πρωτίστως με τον εαυτό της βρίσκεται η κυβέρνηση στην αφετηρία του νέου έτους και οι δικές της επιδόσεις στα κρίσιμα ανοιχτά μέτωπα θα κρίνουν τη διατήρηση ή όχι της εικόνας απόλυτης κυριαρχίας της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό που υπάρχει σήμερα. Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς υπάρχουν εκκρεμή πιεστικά ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί το κυβερνητικό επιτελείο. Και μάλιστα με τους ιδιαίτερους πολιτικούς όρους που διαμορφώνει η μεγάλη απόσταση από τους πολιτικούς αντιπάλους, η απουσία επί της ουσίας αντιπολίτευσης. Αυτό το δεδομένο αυξάνει τις απαιτήσεις των πολιτών, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί πίεση από την αντιπολίτευση, ούτε αδυναμία στο να προχωρήσει στις παρεμβάσεις και πολιτικές που επιθυμεί ή που είναι αναγκαίες.
Ακρίβεια
Επίμονο και κρίσιμο μέτωπο είναι αυτό της ακρίβειας. Σταθερά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης οι πολίτες κατατάσσουν την ακρίβεια στην πρώτη θέση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ότι είναι μεγάλο πρόβλημα, και η κυβέρνηση καλείται να παρέμβει για να απαλύνει τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι πρωτοβουλίες κινούνται σε δύο άξονες και πάνω σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες το προσεχές διάστημα: αφενός στην ενίσχυση του εισοδήματος, ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, και αφετέρου στην εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για την πάταξη αθέμιτων και κερδοσκοπικών πρακτικών.
Ασφάλεια
Ετερο επίμονο ζήτημα που αναδεικνύεται επιτακτικά το τελευταίο διάστημα είναι αυτό της ασφάλειας, που μάλιστα θεωρείται ένα πεδίο προνομιακό για την κυβέρνηση, ένας τομέας στον οποίο έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η έξαρση φαινομένων βίας, τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας, ακόμη και η εικόνα επιδείνωσης της οδικής ασφάλειας, είναι ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί περισσότερο πειστικά η κυβέρνηση.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρηθεί η εικόνα πολιτικής ηγεμονίας της Ν.Δ. και το σαφές προβάδισμα έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πολιτική προστασία
Παράλληλα, η διαρκής επισήμανση και επίγνωση ότι η κλιματική κρίση έχει έρθει για να μείνει, και μαζί έχουν έρθει τα προβλήματα και οι καταστροφές που προκαλεί, επιτείνουν την ανάγκη αναμόρφωσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και των σχεδίων πρόληψης των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, προκειμένου αυτές να περιοριστούν κατά το δυνατόν.
Μεταρρυθμίσεις
Πέραν των ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, την περίοδο δηλαδή που βρίσκεται ακόμη στην αρχή της θητείας της, για να προχωρήσει με κομβικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί να «τρέξει». Ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος, οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα μη κρατικά ΑΕΙ, το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
Ευρωεκλογές
Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι πολύς. Και εκεί, στις κάλπες, θα αποτυπωθεί σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση διατηρεί την πολιτική παντοδυναμία που της έδωσαν οι εθνικές εκλογές. Βέβαια, το στοιχείο της χαλαρής ψήφου ή ακόμη και τιμωρητικής ψήφου είναι περισσότερο έντονο στις ευρωεκλογές, που τα κριτήρια των πολιτών είναι διαφορετικά από εκείνα των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, θεωρείται κρίσιμο να καταφέρει η κυβέρνηση να «απαντήσει» στις αγωνίες που εκφράζονται από τους πολίτες, ώστε να λάβει την αντίστοιχη εκλογική επιβράβευση ακόμη και με όρους χαλαρής ψήφου. Πάντως, σε σχέση με τις ευρωεκλογές, αναμένεται με την επιλογή των υποψηφίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιδιώξει εκ νέου να απευθυνθεί σε ένα ευρύ πολιτικό ακροατήριο, από τα δεξιά και στο κέντρο. Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι περισσότεροι από τους νυν ευρωβουλευτές, ενώ ως νέες προσθήκες ακούγονται τα ονόματα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, και του ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα.
ΣΥΡΙΖΑ: συνέδριο, ευρωεκλογές τα ορόσημα
Ξορκίζοντας το 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει τη νέα χρονιά να μπει σε μια καινούργια εποχή που κατά πολλούς έχει και υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Οι σταθμοί είναι δύο και εξαιρετικά δύσκολοι. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι το συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου.
Στις 13-14 Ιανουαρίου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, όπου αναμένεται να εγκριθούν τα συνεδριακά κείμενα. Στόχος του προέδρου είναι η απόλυτη κυριαρχία στην κορυφαία κομματική διαδικασία, όπου οι σύνεδροι θα εκλεγούν από την αρχή μέσω των νέων οργανώσεων μελών. Δεν υπάρχουν πλέον οι τάσεις και τα ρεύματα που «ενοχλούσαν» τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο αρκετοί παλαιοί προεδρικοί, αλλά και νέα στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, έχουν ξεκαθαρίσει με τη στάση τους πως δεν έχει «λευκή επιταγή». Αν από το συνέδριο δεν αναδειχθεί ένα κλίμα ομόνοιας και κυριαρχήσει η «γκρίνια» για τα τεκταινόμενα στο κόμμα, τότε η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν από τον δεύτερο κρίσιμο σταθμό, των ευρωεκλογών, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανεβάσει τον πήχυ στη νίκη, δύο είναι τα μεγάλα «αγκάθια»:
Προτεραιότητα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι τους πρώτους μήνες του χρόνου να σταματήσει η δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος.
• Ολοι στην Κουμουνδούρου αναμένουν τη στιγμή που θα σταματήσει η δημοσκοπική καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στην τρίτη θέση και παράλληλα από έρευνα σε έρευνα τα ποσοστά συνεχώς μειώνονται. Σε αυτή τη φάση δείχνει να απειλείται από το ΚΚΕ, αλλά και να φλερτάρει με μονοψήφια νούμερα. Αυτή την εικόνα θα πρέπει να διαφοροποιήσει η ηγετική ομάδα προκειμένου να φτάσει στην ευρωκάλπη τον Ιούνιο με καλές προοπτικές.
• Τα οικονομικά είναι γνωστό πως δεν είναι στην καλύτερή τους φάση. Ο Στέφανος Κασσελάκης δάνεισε τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα ΜΜΕ με περίπου 250.000 ευρώ.
Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην «Κ», από τη στιγμή που η χρηματοδότηση ανέρχεται μέχρι το καλοκαίρι του 2027 σε περίπου 4 εκατ. ευρώ και τα έξοδα των κομματικών μέσων για αυτό το διάστημα υπολογίζονται στα 3,6 εκατ., «τα μαθηματικά απλώς δεν βγαίνουν». Το σχέδιο για την εξυγίανση των ΜΜΕ θα γίνει γνωστό με την επιστροφή του, με τις ίδιες πηγές να τονίζουν πως ο πρόεδρος θα είναι ιδιαιτέρως σκληρός προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. Συμπληρώνουν μάλιστα με νόημα πως δεν έχει το συναισθηματικό δέσιμο που είχε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε επίπεδο προσώπων, εκτός από το think tank, στόχος είναι η ανανέωση και η καλύτερη οργάνωση της δουλειάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη κρατάει «μπλοκάκι», αξιολογώντας τις επιδόσεις βουλευτών και υποψήφιων βουλευτών.
kathimerini.gr