Skip to main content

Μια οδηγική παρεξήγηση εξελίχθηκε συμπλοκή, καταδίωξη και διεμβολισμό – Τότε είχαν προκληθεί αντιδράσεις δύο υπουργών και η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου


Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου πρόκειται να εκδικαστεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων η υπόθεση που συζητήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, με τους Γερμανούς τουρίστες που ενώ έκαναν διακοπές στην Κρήτη και επέβαιναν σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, βρέθηκαν να καταδιώκονται από αγροτικό όχημα στην περιοχή του Μυλοποτάμου.

Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από μια οδηγική παρεξήγηση, η οποία εξελίχθηκε συμπλοκή, καταδίωξη και διεμβολισμό, η οποία μονοπώλησε την επικαιρότητα, προκαλώντας τις αντιδράσεις δύο υπουργών και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. 

Ο οδηγός του αγροτικού παραπέμπεται για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή, για επικίνδυνη οδήγηση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, για παράνομη οπλοφορία μαχαιριού και απειλή, ενώ ο συνοδηγός για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί και άλλη, παράλληλη δίκη, η οποία έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου 2024 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Σε αυτή, τρεις εκ των Γερμανών τουριστών αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης.

καταδίωξη γερμανοί τουρίστες πέραμα ρέθυμνο

Το χρονικό

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της 19ης Αυγούστου 2022, όταν το μαύρο Toyota Hilux εξήλθε από παράδρομο στην επαρχιακή οδό Ρεθύμνου – Περάματος. Πραγματοποίησε ανοιχτή δεξιά στροφή μπαίνοντας στιγμιαία στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, από όπου εκείνη τη στιγμή πέρασε σχεδόν εξ επαφής το λευκό Toyota Corolla των Γερμανών. Από κάμερες ασφαλείας φαίνεται ότι το όχημα των τουριστών πραγματοποίησε επιτόπου αναστροφή σε ένα πλάτωμα και ακολούθησε τους Κρητικούς. Οι Γερμανοί θεώρησαν, όπως κατέθεσαν αργότερα, ότι το αγροτικό τους είχε χτυπήσει και ήθελαν να σημειώσουν τα στοιχεία του για να ενημερώσουν το γραφείο ενοικιάσεως.

Μέσα στο Πέραμα είχαν εκτυλιχθεί ασύλληπτες σκηνές όταν το 4X4, το οποίο οδηγούσε 39χρονος Κρητικός (βασικός κατηγορούμενος), με συνοδηγό έναν 37χρονο, καταδίωκε το ενοικιαζόμενο όχημα στο οποίο επέβαιναν τα τέσσερα μέλη της οικογένειας των Γερμανών.

Τους εγκλώβισε,  τους εμβόλισε κατ’ επανάληψη και όταν πια τους προσπέρασε, «σκαρφάλωσε» με όπισθεν στο καπό του ενοικιαζόμενου οχήματος, με τους Γερμανούς να  προσπαθούν να σωθούν ουρλιάζοντας. Ντόπιοι προσέτρεξαν, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, για να τους προστατεύσουν και να τους φυγαδεύσουν. Είχε προηγηθεί άλλο επεισόδιο έξω από το Πέραμα.  

Οι Γερμανοί θεώρησαν εσφαλμένα, όπως αναφέρεται, ότι τους είχε τρακάρει ελαφρώς το 4χ4, εξερχόμενο από παράδρομο και παίρνοντας ανοιχτά δεξιά στροφή. Αποσαφηνίζεται ωστόσο ότι την τελευταία στιγμή ο 39χρονος κρητικός απέφυγε την σύγκρουση και συνέχισε κανονικά την πορεία του. Όμως τα μέλη της οικογένειας των τουριστών θεώρησαν ότι τους είχε προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο και έτσι ακολούθησαν το 4χ4 αφενός για να καταγράψουν τον αριθμό  της πινακίδας, αφετέρου για να ζητήσουν τα στοιχεία του οδηγού. Ένα χιλιόμετρο μετά και αφού τα δύο οχήματα σταμάτησαν το ένα δίπλα στο άλλο, ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση που κατέληξε  σε συμπλοκή. Έπεσαν εκατέρωθεν μπουνιές, οι Γερμανοί ωστόσο αποδείχτηκαν πιο δυνατοί (είχε γίνει γνωστό τότε ότι ο ένας είναι πυγμάχος). Ο 37χρονος συνοδηγός βρέθηκε «ξαπλωμένος» σε χαντάκι, ενώ ο 39χρονος βασικός κατηγορούμενος άρπαξε από το αυτοκίνητο ένα μεγάλο κυνηγετικό μαχαίρι, το οποίο έστρεψε κατά των Γερμανών. Εκείνοι  φοβούμενοι τα χειρότερα, επιβιβάστηκαν στο ενοικιαζόμενο όχημα  και τράπηκαν σε φυγή.

Από το σημείο αυτό  ξεκίνησε η επεισοδιακή καταδίωξη μέχρι το Πέραμα με τη γνωστή κατάληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, το Δικαστικό Συμβούλιο Ρεθύμνου αποφαίνεται ότι ο 39χρονος προέβη στην πράξη αυτή «ορμώμενος από εγωιστικά κίνητρα, με την επιθυμία να εκδικηθεί τους επιβαίνοντες, για τη μπουνιά που είχε «φάει» νωρίτερα στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στη μύτη.

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι τα βασικά αδικήματα τελέστηκαν με ρατσιστικά κίνητρα καθώς:

-τόσο από τις καταθέσεις των παθόντων όσο και από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων, οι δύο κρητικοί αγνοούσαν την υπηκοότητα των παθόντων, δοθέντος και του ότι αυτοί τους απευθύνθηκαν στην αγγλική γλώσσα.

-οι δικαστές θεωρούν  ακόμα  ότι οι κατηγορούμενοι θα συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο ακόμα και αν οι παθόντες ήταν Έλληνες.

καταδίωξη γερμανοί τουρίστες πέραμα ρέθυμνο

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορούμενων να υποβληθεί αίτημα αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης.

cretalive.gr