Skip to main content

Μοναδικές οι στιγμές και συγκλονιστικές οι εικόνες, από την πολυήμερη περιοδεία μας, στο Μυλοπόταμο, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 του Οκτώβρη.
Μέσα σε δέκα μέρες βρεθήκαμε σε κάθε γωνιά του αγαπημένου μας τόπου. Αυτή τη φορά, μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, ως συνδυασμός, ως ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ για το Μυλοπόταμο. Μια παρέα ανθρώπων, που αγαπούν τον τόπο τους, που τους ενώνει το κοινό όραμα, για ένα καλύτερο αύριο κι η πηγαία ανάγκη, για συνεισφορά στο κοινό καλό, για αλλαγή, για ανάπτυξη, για το Μυλοπόταμο.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, όλοι μαζί, εκεί στην καρδιά της Κρήτης, να περπατάμε τα σοκάκια, που γνωρίζουμε σπιθαμή προς σπιθαμή, αλλά αυτήν τη φορά, μ’ άλλη ζαλιά.


Γευτήκαμε τα παραδοσιακά κεράσματα. Βιώσαμε τη γνήσια μυλοποταμίτικη φιλοξενία. Μα πάνω απ’ όλα αφουγκραστήκαμε τους ανθρώπους, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς, του καθενός ξεχωριστά κι οι κουβέντες τους ηχούσαν πιο δυνατά από ποτέ: “Σας στηρίζουμε, οι ανάγκες είναι μεγάλες, μη μας παραμελήσετε κι εσείς, βοηθήστε τον τόπο, μπορείτε, είμαστε μαζί σας.”
Τα λόγια τους, μας συγκινούσαν και μας προβλημάτιζαν πάντοτε, πυροδοτούσαν συζητήσεις, έφερναν μνήμες, αποκάλυπταν ανάγκες, προκαλούσαν ανάμεικτα συναισθήματα, σκέψεις και ζυμώσεις, δίνοντας ρητή εντολή, να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας.
Έδιναν τον παλμό! Ενώ αθροίζονταν όλο και περισσότεροι.
Η εικόνα; Μια λαοθάλασσα, που κινούνταν μ’ έναν δικό της ζωηρό ρυθμό, γεμάτη αισιοδοξία, χαμόγελο κι ελπίδα.


Ένας ζωντανός οργανισμός, με ψυχή και σώμα.
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά, που ακούσαμε όσα, οι κοινωνίες μας, είχαν να πουν.
Πολύ νωρίτερα, είχαμε συγκαλέσει τους υποψήφιους συμβούλους μας, για κάθε κοινότητα ξεχωριστά, ώστε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε, τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε στα προβλήματα, που ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους κάθε περιοχής. Με σκληρή δουλειά, μελέτη, προγραμματισμό κι οργάνωση καταφέραμε, με το εξειδικευμένο φυλλάδιό μας, για κάθε κοινότητα, να δώσουμε ένα συνοπτικό δείγμα, απ’ αυτό το συλλογικό πόνημα. Ενώ όλη αυτή η προσπάθεια κι η γνώση που συλλέξαμε προσεκτικά, ενσωματώθηκαν με λεπτομέρεια, στο γενικό μας πρόγραμμα, το οποίο μοιράστηκε παντού κατά την περιοδεία μας.
Το αποτέλεσμα; Υπερήφανοι όλοι, γι’ αυτό το δύσκολο ομαδικό έργο, που ενέπνευσε, κινητοποίησε και προβλημάτισε, πολίτες και πολιτικούς του τόπου, αλλά και για τις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε.
Ένα έργο πρωτοφανές, για τα δεδομένα του Μυλοποτάμου.


Συνοψίζοντας, οι εντυπώσεις μας από αυτόν τον προεκλογικό μας περίπατο, θετικότατες. Οι εκδηλώσεις στήριξης κι αγάπης από τον κόσμο, συγκινητικές κι ελπιδοφόρες. Οι προσδοκίες μας, από τον εαυτό μας, για την επόμενη μέρα ως νέα δημοτική αρχή, υψηλότατες. Σκοπός μας, η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του δήμου μας, η ανάδειξη των θετικών χαρακτηριστικών και της μοναδικότητας της περιοχής μας. Μα πάνω απ’ όλα η στήριξη των Μυλοποταμιτών.
Γιατί ο Μυλοπόταμος είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί του. Όλοι εμείς, που στις 8 του Οκτώβρη, θα καθορίσουμε, με την ψήφο μας, το μέλλον, το δικό μας και του τόπου.
Μεγάλη η ευθύνη. Ατομική και συλλογική. Απαραίτητο να την αναλάβουμε στο ακέραιο.

“Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί… εγώ θα φταίω.” Νίκος Καζαντζάκης