Πεντανόστιμο ζουμερό γαλακτομπούρεκο με αφράτη κρέμα και τραγάνα φύλλα κρούστας, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Φτιάξτε αυτό το εύκολο γαλακτομπούρεκο και θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τη νοστιμιά του.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τη κρέμα
- 1 lt γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι
- 2 βανίλιες
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 40 γρ. βούτυρο
- 2 αβγά
- 150 γρ. βούτυρο
- 9 φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι
ADVERTISING
- 400 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- Φλούδα λεμονιού
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση:
Για την κρέμα
Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι να ζεσταθούν.
Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει
Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν.
Αφαιρούμε την φλούδα λεμονιού.
Για το στήσιμο
Βουτυρώνουμε ταψί 24×30 εκ. ή στρογγυλό 28εκ.
Στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα-ένα και αδειάζουμε την κρέμα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα όσα εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο.
Αλείφουμε με βούτυρο ακόμα 2 και τα διπλώνουμε στη μέση. Τα ακουμπάμε στην επιφάνεια.
Κλείνουμε με το τελευταίο.
Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.
Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό την επιφάνεια.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160°C στον αέρα.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Όπως είναι ζεστό, περιχύνουμε το κρύο γλυκό ρίχνοντας το λίγο λίγο.
Αφού τραβήξει την υγρασία, κόβουμε και σερβίρουμε.