Το τελευταίο διάστημα γίνεται εκτενής συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι συχνές φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση.
Οι συνέπειές του δεν γνωρίζουν σύνορα και επηρεάζουν την υγεία, την οικονομία και την ασφάλεια όλων μας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί την ενεργή συμμετοχή μας.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το κράτος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Μέσα από ένα συνδυασμό νομοθετικών πρωτοβουλιών, χρηματοδότησης έρευνας, εκπαίδευσης, διεθνούς συνεργασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το κράτος μπορεί να συμβάλειαποφασιστικά στην μείωση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και στην προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Είναι απαραίτητο όμως να κατανοήσουμε την έκταση του προβλήματος και το γεγονός ότι δεν είναι μια μακρινή ανησυχία, αλλά μια άμεση πρόκληση που απαιτεί την συνδρομή μας. Σίγουρα δεν γίνεται λόγος για μετακύλιση ευθυνών στους πολίτες, αλλά για την κρίσιμη σημασία της ευαισθητοποίησης, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Όλοι έχουμε την ευθύνη να δράσουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη παρά στην καταστολή. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές καταστροφές δεν προκαλούνται μόνο από την κλιματική αλλαγή, αλλά και από ανθρώπινες ενέργειες, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα. Με συνεργασία, υπευθυνότητα και συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και να προστατεύσουμε το φυσικό μας πλούτο και τις ζωές μας. Η γνώση των κινδύνων, η ετοιμότητα, τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης σε συνδυασμό με τη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρησιακών φορέων, εθελοντών και πολιτών μπορούν να προωθήσουν πρακτικές, για την προστασία του τόπου μας.
Είναι αναγκαία η οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι στις καταστροφές με συντονισμένη προσέγγιση. Το κεντρικό κράτος πρέπει να παρέχει στήριξη με πόρους, πρακτικές και ολοκληρωμένες δράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής, ώστε να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα. Βασική προϋπόθεση η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η διασφάλιση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών και την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού.
Η στελέχωση με επαρκές προσωπικό με την κατάλληλη τεχνογνωσία, η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης, η καθιέρωση και εξασφάλιση διασύνδεσης με την επιστημονική κοινότητα, η ενίσχυση του εθελοντισμού, η βελτίωση και ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, η προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, η δημιουργία και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης κρίσεων και τα προηγμένα συστήματα επικοινωνιών που διασφαλίζουν τον συντονισμό όλων, είναι μερικές από τις ενέργειες που μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων απέναντι στις φυσικές καταστροφές και να συμβάλουν στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα.
Επιπλέον, πρέπει να κατανοηθεί ότι όλοι μπορούμε να έχουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, με την αλλαγή να ξεκινάει πρώτα από εμάς.
Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ας προσπαθήσουμε να προωθήσουμε μια νοοτροπία γνώσης, συνειδητοποίησης, συμμετοχής και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, χωρίς να θεωρείται μετακύλιση ευθυνών.
Η επιστημονική κοινότητα, οι επιχειρησιακοί φορείς, η αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές και οι πολίτες αποτελούνπυλώνες στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της νέας πραγματικότητας που απαιτείκαι νέες προσεγγίσεις. Ενημέρωση, εκπαίδευση, γνώση σε όλα τα επίπεδα, σε σχολεία, ειδικές πληθυσμιακέςομάδες και γενικό πληθυσμό αποτελεί προτεραιότητα ώστε να γίνει κατανοητό ότι μόνο συνεργαζόμενοι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας.
Μιχάλης Σαρρής
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας