Μια μελέτη παρακολούθησε 30.000 γυναίκες για 20 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι εκείνες με ενεργές συνήθειες έκθεσης στον ήλιο, διέβλεπαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων
Η φράση που λέμε σε κάποιον όταν δεν αισθάνεται καλά «βγες έξω να σε δει ο ήλιος» έχει κάποια βάση τελικά ή όχι; Σχετική έρευνα έδειξε ότι, το πόσο καλά νιώθεις σωματικά, αλλά και πνευματικά, εξαρτάται από το πόσο ηλιακό φως λαμβάνεις κάθε μέρα.
Για την ακρίβεια, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH) διαπίστωσε ότι η ανεπαρκής καθημερινή έκθεση στον ήλιο, μπορεί να ευθύνεται για 340.000 πρόωρους θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Επίσης, η μη επαρκής έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί να παίζει ρόλο στα αυξημένα ποσοστά καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και γνωστικών διαταραχών.
Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε μάλιστα ότι, οι περισσότεροι αιωνόβιοι, μοιράζονται το ίδιο χόμπι: Ασχολούνται με την κηπουρική, όταν έχει ηλιοφάνεια. Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε 30.000 γυναίκες για 20 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι εκείνες με ενεργές συνήθειες έκθεσης στον ήλιο, διέβλεπαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων και ότι η αποφυγή του ήλιου είναι παράγοντας κινδύνου, για πρόωρο θάνατο παρόμοιου μεγέθους με το κάπνισμα.
Η έρευνα του IJERPH επισημαίνει το μεγαλύτερο όφελος που φέρνει η έκθεση στον ήλιο στην υγεία μας είναι η Βιταμίνη D. Πολλαπλές αναφορές δείχνουν τεράστια αύξηση στις ανεπάρκειες βιταμίνης D τις τελευταίες δεκαετίες, όπως και στην Ελλάδα, πράγμα ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μία ηλιόλουστη χώρα.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη τροφής με βιταμίνης D σε μια τυπική δίαιτα, αποτελεί μόνο περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (600 IU για παιδιά και ενήλικες και 800 IU για άτομα άνω των 70 ετών). Τη στιγμή όμως που οι δερματολόγοι μας προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, εύλογα αναρωτιέσαι πόσο ήλιο χρειάζεσαι τελικά;
neakriti.gr