Είτε φασόλια τα πείτε, είτε κουκιά η ουσία δεν αλλάζει: ό,τι ανήκει σε αυτήν τη διατροφική κατηγορία μας κάνει καλό.
Όλα τα φασόλια έχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, ανθεκτικό άμυλο (μορφή αμύλου που βελτιώνει την υγεία του εντέρου καθώς δεν αυξάνει τη γλυκόζη) και πολυφαινόλες (δρουν αντιοξειδωτικά και άρα μας προστατεύουν από καρκίνους, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και νευροεκφυλιστικές ασθένειες).
Τα μαγειρεμένα φασόλια βοηθούν στη φυσική απομάκρυνση λεκτινών και του φυτικού οξέος, τα οποία μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση μετάλλων όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.
Η απάντηση στην ερώτηση ‘ποιο είναι το καλύτερο φασόλι’ είναι ‘τι ανάγκη έχει ο οργανισμός σας;’
Αν χρειάζεστε πρωτεΐνη επιλέξτε τα κουκιά σόγιας. Είναι και τα μόνα που περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας, αλλά δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του.
Όσοι θέλουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες με χαμηλότερους υδατάνθρακες, πρέπει να προτιμήσουν τις φακές που δεν είναι κουκιά, αλλά ανήκουν σε αυτήν την ‘οικογένεια’.
Είναι πλούσιες σε σίδηρο (που απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζουμε τις φακές με βιταμίνη C), ιχνοστοιχείο που χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει αιμοσφαιρίνη -πρωτεΐνη στο αίμα που μεταφέρει οξυγόνο. Βοηθούν και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με κάποια άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες
Τα ρεβίθια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.
Τα μπιζέλια περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να προάγουν ένα υγιές έντερο και την αρτηριακή πίεση. Η απομονωμένη πρωτεΐνη μπιζελιού μπορεί να βοηθήσει στη μυϊκή οικοδόμηση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μαύρα φασόλια βελτιώνουν τις αποκρίσεις της γλυκόζης, όπως και ότι έχουν αντιφλεγμονώδες δυναμικό, ιδιαίτερα για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.
Το άσπρο ξερό φασόλι (navy bean) είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ιχνοστοιχείο που βοηθά στην υγεία των οστών, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.
Το κόκκινο φασόλι (adzuki) έχει θετικές επιδράσεις στον διαβήτη, τη νεφρική νόσο, τη γνωστική εξασθένηση και άλλες ασθένειες.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΑΣΟΛΙΩΝ
Η πέψη αυτής της κατηγορίας των τροφίμων δεν είναι εύκολη για όλους τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι πρήζονται και έχουν αέρια.
Διατροφολόγοι προτείνουν ως πιθανές λύσεις στο πρόβλημα α) να μουλιάζουμε τα κουκιά πριν τα μαγειρέψουμε, β) να μασάμε καλά, γ) να πίνουμε πολύ νερό και δ)να αρχίσουμε την επαφή μας με τα φασόλια με μικρές ποσότητες -που θα εμπλουτίζουμε όσο τις συνηθίζει το σώμα μας.
Το πρήξιμο οφείλεται στις φυτικές ίνες που μας κάνουν πολύ καλό. Άρα είναι χρήσιμο να μην τις αποφεύγουμε.
Εν τω μεταξύ, πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών είναι και οι φύτρες φασολιών, αρκεί να τις πλένουμε καλά για να αποφύγουμε τροφιμογενείς ασθένειες.
news247.gr