Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα μολυσμένα κουνούπια και έως στιγμής δεν υπάρχει ειδική θεραπεία γι’ αυτόν.
Το πρώτο εμβόλιο για τη νόσο chikungunya, μία ιογενή λοίμωξη που μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως από τα μολυσμένα κουνούπια, ενέκρινε η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), το εμβόλιο θα χορηγείται σε ενήλικες 18 ετών και άνω, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκτεθούν στον ομώνυμο ιό.
Η νόσος chikungunya είναι μία αναδυόμενη απειλή για την παγκόσμια υγεία. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κρούσματα.
Εφέτος και έως τις 30 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί σχεδόν 440.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC). Περισσότεροι από 350 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης παρατηρείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της αμερικανικής ηπείρου. Ωστόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής τα κουνούπια που φέρουν τον υπαίτιο ιό έχουν εξαπλωθεί σε νέες περιοχές.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ποσοστό έως και 28% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό chikungunya έχουν ήπια, ασυμπτωματική λοίμωξη. Οι υπόλοιποι εκδηλώνουν συμπτώματα. Τα πιο συχνά είναι:
- Αιφνίδια εμφάνιση πυρετού
- Αρθραλγίες/πολυαρθραλγίες (πόνοι στις αρθρώσεις) και
- Εξάνθημα
Οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν και άλλα συμπτώματα, όπως:
- Ρίγος
- Μυαλγίες (πόνοι στους μυς)
- Κεφαλαλγία
- Ναυτία
- Εμέτους
- Φωτοφοβία
- Κόπωση
- Επιπεφυκίτιδα
Μπορεί επίσης να παρουσιασθούν οιδήματα (πρηξίματα), που συχνά σχετίζονται με φλεγμονή στους τένοντες (τενοντοελυτρίτιδα). Τα συμπτώματα στις αρθρώσεις συνήθως είναι αμφοτερόπλευρα και συμμετρικά. Συχνά αφορούν στις άκρες χείρες και πόδες και είναι έντονα και πολύ εξουθενωτικά.
Ποιοι κινδυνεύουν από επιπλοκές
Η θεραπεία της νόσου chikungunya συνίσταται σε ανάπαυση, υγρά και παυσίπονα/αντιπυρετικά φάρμακα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός 7-10 ημερών. Ωστόσο μερικές φορές οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα για μήνες ή και χρόνια.
Επιπλέον, μερικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Στις ομάδες αυτές ανήκουν:
- Νεογνά (ηλικίες κάτω του 1 μηνός) που μολύνθηκαν στη διάρκεια του τοκετού
- Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. άνω των 65 ετών)
- Πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα (π.χ. υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο)
- Έγκυοι (ιδίως στις τελευταίες εβδομάδες της κυήσεως)
«Η λοίμωξη από τον ιό chikungunya μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο και παρατεταμένα προβλήματα υγείας. Αυτό είναι πιθανότερο στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενες παθήσεις», δήλωσε ο Dr. Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Βιολογικών Σκευασμάτων της FDA. «Η έγκριση του νέου εμβολίου καλύπτει μία ανεκπλήρωτη ανάγκη και αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στην πρόληψη μιας δυνητικά εξαντλητικής νόσου, με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές».
Το νέο εμβόλιο θα διατεθεί με την εμπορική ονομασία Ixchiq. Δοκιμάστηκε σε δύο μελέτες με περισσότερους από 4.500 ενήλικες εθελοντές. Περιέχει ζώντα, αλλά εξασθενημένο ιό chikungunya, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η πρόκληση ήπιων συμπτωμάτων, ομοίων με αυτά που προκαλεί η νόσος. Το 1,6% των ανθρώπων που το έλαβαν είχαν σοβαρά συμπτώματα και δύο χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μερικοί ασθενείς είχαν συμπτώματα επί έως και 30 ημέρες.
iatropedia.gr