Σε κρίσιμη καμπή μπαίνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα πέντε blocks της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης.
Οι επενδυτές που έχουν μισθώσει τις συγκεκριμένες περιοχές καλούνται μέσα στο 2024 να λάβουν τις αποφάσεις τους για τη συνέχιση ή όχι των ερευνητικών τους προγραμμάτων.
Τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών
Το μεγάλο πρόγραμμα των επτά σεισμικών ερευνών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στα θαλάσσια blocks «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» από τη μισθώτρια εταιρεία HELLENiQENERGY, «2 – ΒΔ της Κέρκυρας» από το σχήμα Energean – HELLENiQ ENERGY και «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από το σχήμα «ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY».
Οι πετρελαϊκές σύμφωνα με το ot.gr, έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που εκτέλεσαν τα ειδικά σκάφη και πλέον τα διαβάζουν και τα αναλύουν προκειμένου να αξιολογήσουν το υλικό ως προς την περιεκτικότητα και την ποσότητα των γεωλογικών δομών σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Συνολικά έγινε χαρτογράφηση υπεδάφους έκτασης 12.583 τετραγωνικών χιλιομέτρων και δαπανήθηκαν για τις σεισμικές έρευνες 53 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες, και σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως από στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καθώς και από επιστήμονες, είναι ενθαρρυντικές ως προς την ύπαρξη τέτοιων ποσοτήτων ικανών ακόμα και για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης.
Οι αποφάσεις
Όπως προαναφέρθηκε το 2024 θα είναι η χρονιά των επενδυτικών αποφάσεων των πετρελαϊκών για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο CEO της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒ σημείωσε ότι «τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις σεισμικές έρευνες είναι σε φάση επεξεργασίας, και σε 6-12 μήνες θα μπορεί να ληφθεί απόφαση αναφορικά με το ενδεχόμενο ερευνητικών γεωτρήσεων». Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει: «Τα περί τεραστίων κοιτασμάτων δεν τα ακούμε σοβαρά», τονίζοντας ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για κάτι τέτοιο.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το 2024 θα ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις απαντώντας στο δίλημμα: «Γεώτρηση ή αποχώρηση».
Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης αν απαιτηθούν και 3D σεισμικές έρευνες τότε η απάντηση αυτή θα δοθεί το 2025 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση πάει για το 2026.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Συνετάκης μιλώντας στις 16 Δεκεμβρίου σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΤΕΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέμα «Υδρογονάνθρακες, ενεργειακή μετάβαση, υδρογόνο. Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος», προσδιόρισε χρονικά τις πρώτες γεωτρήσεις.
Εκτίμησε ότι «οι επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2024 με 2025 και οι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν το 2026», στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι τέτοια που να τις επιτρέψουν.
Το σενάριο ταχύτερων γεωτρήσεων
Αν η ExxonMobil δεν προχωρήσει σε 3D σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης, τότε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα έλθει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, αν αξιολογηθεί και το γεγονός πως πρόσφατα, τον περασμένο Οκτώβριο, ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος μαζί με στελέχη της ExxonMobil και της HELLENiQ ENERGY πραγματοποίησαν επισκέψεις στα λιμάνια της Σούδας, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας προκειμένου να ενημερωθούν για την ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα των υποδομών τους να φιλοξενήσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό των πετρελαϊκών για τις γεωτρήσεις.
Τα Ιωάννινα
Η πλέον, όμως, ώριμη περιοχή για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση είναι η χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων, η οποία έχει μισθωθεί από την Energean.
Στο τέλος του Νοεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Η «Ήπειρος-1» θα εκτελεστεί στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.
Η εταιρεία σε πρώτη φάση μελετά ενδελεχώς την ΑΕΠΟ και στη συνέχεια θα προχωρήσει στο σχεδιασμό του έργου της γεώτρησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί παράταση της συγκεκριμένης φάσης της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία λήγει τον Απρίλιο του 2024.
Τότε εκπνέει η συγκεκριμένη προθεσμία.
Ο εκτιμώμενος, ανεπίσημα, χρόνος της πρώτης γεώτρησης τοποθετείται χρονικά προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Νέοι επενδυτές
Πάντως το 2024 δεν αποκλείεται να είναι και το έτος εισόδου νέων επενδυτών στο ελληνικό upstream.
Πληροφορίες θέλουν, τους υπάρχοντες αναδόχους, δηλαδή τις HELLENiQ ENERGY, Energean και ExxonMobilνα αναζητούν πετρελαϊκές – εταίρους για την υλοποίηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων στις ελληνικές παραχωρήσεις.
Κάθε γεώτρηση ιδίως στις θαλάσσιες περιοχές κοστίζει 100 εκατ. ευρώ, οπότε το κόστος απαιτείται να μοιραστεί.
Οι υπάρχουσες πετρελαϊκές είναι σε φάση αναζήτησης εταίρων και η τύχη της θα καθορίσει εν πολλοίς και τις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Πηγή: ot.gr