Οι νοσηλείες ανηλίκων στα νοσοκομεία μετά από κατανάλωση αλκοόλ έφεραν στην επιφάνεια την αναγκαιότητα για ανάληψη νέων μέτρων ασφαλείας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ανακοίνωσε τι θα τεθεί σε ισχύ από εδώ και στο εξής.
Αλκοόλ σε ανήλικους: Ξαναγίνεται αδίκημα από πλημμέλημα
«Είναι μια διαδικασία την οποία την τρέχουμε πολλούς μήνες, ιδίως όσον αφορά τα καπνικά προϊόντα αλλά και το αλκοόλ. Είχαν ωριμάσει αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις που επίκεινται» δήλωσε ο υφυπουργός.
«Πρώτα απ’ όλα, να το διευκρινίσουμε, δεν ασχολούμαστε με τις μπόμπες, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι έγκλημα και τις κυνηγά όλο το διωκτικό σύστημα του κράτους. Εμείς έχουμε να κάνουμε με τη χρήση αλκοόλ, ούτως ή άλλως είναι απαγορευμένη συνολικά η χρήση αλκοόλ από τους ανήλικους, αλλά εδώ κάνουμε πέντε νομίζω ουσιαστικές παρεμβάσεις» προσθέτει.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους, ισχύει παντού και όχι μόνο σε κέντρα διασκέδασης.
Όπως είπε, αναλυτικότερα: «Πρώτον, ξαναγίνεται αδίκημα η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους, από πλημμέλημα. Η απαγόρευση είναι γενική και δεν έχει σχέση μόνο με τα κέντρα διασκέδασης. Δεν έχει σχέση μόνο με τα μπαρ, δεν έχει σχέση μόνο με τις καφετέριες, έχει ισχύ παντού. Ο ανήλικος απαγορεύεται να αγοράσει αλκοόλ. Όποιος πωλήσει παραβαίνει το νόμο, ο οποίος νόμος πλέον λέει ότι θα γίνεται ποινικό αδίκημα.
Το δεύτερο μέτρο είναι ότι ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να ζητήσει ταυτότητα, να ζητήσει δηλαδή στοιχεία, ένα έγγραφο το οποίο αποδεικνύει την τα ηλικία και μάλιστα εδώ σκεφτόμαστε να υπάρχει και δυνατότητα ηλεκτρονικής επαλήθευσης. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ζητήσει την ταυτότητα, εκεί που υπάρχει αμφιβολία, παραβαίνει το νόμο ο πωλητής, όχι μόνο ο ανήλικος πολίτης».
Αλκοόλ σε ανήλικους: Το κόστος για τους παραβάτες
Εάν παραβεί κάποιος το νόμο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, τόσο ο ίδιος που το πουλάει, όσο και ολόκληρη η επιχείρηση θα αντιμετωπίζει «και σοβαρά διοικητικά μέτρα από την πρώτη φορά και όχι επί υποτροπής, θα υπάρχει σφράγισμα».
«Μέχρι στιγμής ο έλεγχος επισήμως είναι υπόθεση των ελεγκτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, είναι υπόθεση της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι υπόθεση του Λιμενικού στα τουριστικά μέρη και της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. Τώρα τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνει και εδώ η Ελληνική Αστυνομία, η οποία μέχρι στιγμής μόνο συνεπικουρούσε, μόνο αν την καλούσε κανείς, πήγαινε.
Μέχρι τώρα υπήρχε μια πρόβλεψη του νόμου να εξαιρείται όλων αυτών των προληπτικών δράσεων και ελέγχων, μια ιδιωτική εκδήλωση, ακόμη και αν γίνεται σε δημόσιο χώρο. Πλέον και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν μέσα και ανήλικους και είναι υποχρεωτικό να αναγγέλλονται στο οικείο αστυνομικό τμήμα ένα χρονικό διάστημα πριν από την πραγματοποίησή τους, έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να κάνει και προληπτικούς αλλά και δειγματοληπτικούς κατασταλτικούς ελέγχους» ανέφερε αναλυτικά ο υφυπουργός Υγείας.
ERTNews.gr