Οι ημιλιπόθυμοι μαθητές στην τουαλέτα του σχολείου του Ηρακλείου στην Κρήτη έφεραν και στην ελληνική επικαιρότητα τη λέξη «Snus». Τα περιβόητα στικάκια ή σακουλάκια νικοτίνης, που βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις και τοποθετούνται στα ούλα.
Οι νεαροί κυρίως χρήστες, τα βλέπουν σαν καραμέλες και δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να εθιστούν στην νικοτίνη.
«Είναι καπνικά προϊόντα άκρως επικίνδυνα»
Το Snus είναι ένα μικρό σακουλάκι – θυμίζει σακουλάκι τσαγιού – το οποίο περιέχει νικοτίνη και το οποίο οι χρήστες τοποθετούν ανάμεσα στο άνω χείλος και τα ούλα τους, προκειμένου ο οργανισμός τους να απορροφήσει τη νικοτίνη, δίχως η ουσία να καπνιστεί ακριβώς.
Η προειδοποίηση Τζανάκη
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, ξεκαθάρισε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα άρα δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.
«Τα στικάκια νικοτίνης, καθώς και όλα τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται με συμβουλή γιατρού, ταξινομούνται στα καπνικά προϊόντα γι’ αυτό και παίρνουν εμπορικές άδειες και όχι φαρμακευτική άδεια. Αυτά τα παιδιά κινδύνεψαν διότι υπάρχει η τοξική ποσότητα νικοτίνης. Ο μηχανισμός δράσης του, δηλαδή η απελευθέρωση της νικοτίνης, γίνεται με τρόπο ώστε να προκαλέσει εθισμό και είναι άκρως επικίνδυνα. Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι φάρμακα και όχι καπνικά προϊόντα».
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, υποστήριξε ότι τα στικάκια νικοτίνης έχουν να κάνουν με τα μιλιγκράμ και τα παιδιά(στην Κρήτη) δεν πρέπει να ήξεραν τη ποσότητα που πήραν.
«Πρέπει να ήταν πρώτη φορά καθώς αυτά τα προϊόντα προκαλούν ζάλη, ταχυπαλμία και λιποθυμικά επεισόδια».
in.gr