Δείτε βίντεο και φωτογραφίες – Μουσική και μυρωδιές πλημμυρίζουν και την πλατεία Μοναστηρακίου – «Θα ψήσουμε περίπου 1,5 τόνο κρέας» λέει ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στη Γλυφάδα
Το αδιαχώρητο επικρατεί από το πρωί στη Βαρβάκειο Αγορά, καθώς με σύμμαχο τον καλό καιρό, από νωρίς το πρωί, οι ψήστες τηρούν την παράδοση της Τσικνοπέμπτης και βάζουν τα κρέατα στη σούβλα.
Μουσική, μυρωδιές και αποκριάτικη παράδοση πλημμυρίζουν και την πλατεία Μοναστηρακίου και τους γύρω δρόμους. Σουβλάκι, κοκορέτσι, αρνί και κοντοσούβλι σήμερα έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα στη Βαρβάκειο έχουν σχηματιστεί ουρές από κόσμο που περιμένει να συμμετάσχει στο μεγάλο φαγοπότι.
Δείτε φωτογραφίες:
Τα τηλέφωνα στα ψητοπωλεία έχουν πάρει «φωτιά», ενώ οι ιδιοκτήτες προσπαθούν έχουν φτιάξει το πλάνο της ημέρας ούτως ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι και να αποφευχθούν τα προβλήματα.
«Έχουμε λάβει κοκορέτσι, κοντοσούβλι, έχουμε βάλει φωτιά και θα βάλουμε και το αντικρυστό τώρα. Σήμερα θα ψήσουμε περίπου 1,5 τόνο κρέας, περιμένουμε πολύ κόσμο, και ο κόσμος θα ανανεωθεί περίπου 4 φορές», ανέφερε το πρωί ο κ. Γιώργος Καπνάκης, ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην Γλυφάδα.
«Φέτος είναι περισσότερες οι κρατήσεις. Φεύγει περισσότερο το αρνί και το κοκορέτσι. Σήμερα είναι πιο… παραδοσιακός ο κόσμος, αυτά επιλέγει. Βγαίνει περίπου 25 ευρώ το άτομο αν κάποιος έρθει στον χώρο μας, στα 18 ευρώ η παραγγελια για έξω. Είναι ακριβότερα γιατί πήραμε τα παϊδάκια 11 ευρώ το κιλό. έχουμε και μενού vegan», συμπλήρωσε.
Τσικνίζουν και στον Πειραιά
Πρωτοβουλία για την Τσικνοπέμπτη πήρε και ο Δήμος Πειραιά με τις ψησταριές να στήνονται στο λιμάνι, ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.
Αναπαράσταση του εθίμου των κορδελατών της Νάξου στην Ερμού
Το έθιμο των κορδελατών αναβιώνει στην Ερμού με χορούς και τραγούδια.
Με άρωμα Κυκλάδων και λαογραφικά στοιχεία από την νησιωτική παράδοση της χώρας το έθιμο των «Κορδελάτων» είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Η δεύτερη ονομασία «Λεβέντες», αποδίδεται στους πειρατές. Η φορεσιά τους αποτελείται από φουστανέλα λευκή φτιαγμένη από «γύρο» (στρωσίδι κρεβατιού), αντίστοιχο καλσόν, λευκό πουκάμισο, γιλέκο, τη ζώνη, το φέσι, τη γραβάτα που φέρει στολίδια και φυσικά τις κορδέλες που στολίζουν το γιλέκο και τη φουστανέλα.
Οι άντρες ντύνονται με δεκάδες κρεμασμένες πολύχρωμες κορδέλες και μαντήλια και δημιουργούν ένα περιπλανώμενο θίασο. Ο αρχηγός τους ο μπαϊρακτάρης, συνήθως ένας ηλικιωμένος άντρας κρατά το λάβαρο της αποκριάς που απεικονίζει τον Μάρκο Μπότσαρη.
Υπάρχουν και παραλλαγές στο έθιμο όπου ο θίασος συνοδευόμενος από βιολιά και άλλους μοσκάρους (αρκούδα, Γύφτο, γριά, τσολιάδες, κατσίβελοι) γλεντάει στην πλατεία του χωριού.
Γιορτινό κλίμα στην Καλαμπάκα με 5.000 σουβλάκια και λουκάνικα
Με 5.000 σουβλάκια και λουκάνικα ο Δήμος Μετεώρων τσικνίζει στην Καλαμπάκα και όλη οι κεντρικοί δρόμοι έχουν γίνει μια μεγάλη ψησταριά.
Από νωρίς το πρωί έχουν μπει οι φωτιές στις ψησταριές και Δήμος Μετεώρων και Εμπορικός Σύλλογος Καλαμπάκας έχουν δώσει στου καταστηματάρχες περισσότερα από 5.000 σουβλάκια και λουκάνικα. Ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος απευθύνει κάλεσμα σε όλους να επισκεφτούν τα Μετεωρα και δοκιμάσουν τα ντόπια κρέατα.
Δείτε εικόνες και από το τσίκνισμα στο Ναύπλιο:
Τσικνίζουν και στην Κωνσταντινούπολη
Ψησταριά έχει στηθεί και στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, το έθιμο τηρείται και τα κάρβουνα έχουν ανάψει στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου, όπου και αναμένεται να περευρεθούν περίπου 100 άτομα για να τσικνήσουν.
protothema.gr