Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στη φοιτητική κατάληψη του τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν περίπου στις 05:30 της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου στο κτίριο με σκοπό να βάλουν τέλος στην κατάληψη.
Η Νομική του ΑΠΘ βρίσκεται υπό κατάληψη περίπου δύο εβδομάδες από τους φοιτητές που εναντιώνονται στα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
«Εμάς μας ενδιαφέρει η ηρεμία και η γαλήνη στο πανεπιστήμιο»
Οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν εντός της Νομικής Σχολής και πραγματοποίησαν ελέγχους στις αίθουσες, χωρίς να υπάρξει ένταση. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντός του κτιρίου δεν εντοπίστηκε κανένα άτομο. Λίγο μετά τις 07:00 ολοκληρώθηκε η αστυνομική επέμβαση.
Στο σημείο βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η ηρεμία και η γαλήνη στο πανεπιστήμιο και ότι οι φοιτητές δεν βρίσκονται σε κάποιον κίνδυνο», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν γνώριζε για την αστυνομική επιχείρηση και αν υπάρχουν καταληψίες στο κτίριο.
«Η δημόσια δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κι έθεσε τέλος σε μια πολυήμερη κατάληψη του κτιρίου μας. Η συνέλευση της σχολής στις 7/2 τόνισε ότι η κατάληψη δημοσίων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων είτε αυτά είναι φοιτητικά είτε οποιαδήποτε άλλα» τόνισε της ΕΡΤ ο καθηγητής και κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης.
Στιγμιότυπο από τον φραγμό των ΜΑΤ
Το e-mail που είχε στείλει ο κοσμήτορας της Νομικής και η απάντηση των φοιτητών
E-mail για την τύχη της εξεταστικής είχαν λάβει τις προηγούμενες μέρες οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ οι οποίοι προειδοποιόντουσαν ότι αν δεν λήξει άμεσα η κατάληψη κινδυνεύουν χάσουν τις χειμερινές εξετάσεις, καθώς δεν θα διεξαχθούν διαδικτυακά.
Στο μήνυμα, που υπογράφει ο κοσμήτορας της σχολής Παναγιώτης Γκλαβίνης, τονιζόταν ότι «πρώτιστο μέλημα και καθήκον μας είναι να περιφρουρήσουμε την αξία του πτυχίου σας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μη διενεργήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις. Διαδικτυακές εξετάσεις αναγκαστήκαμε να κάνουμε τον καιρό της πανδημίας. Δεν πρόκειται να το επαναλάβουμε υπό κανονικές συνθήκες».
«Και τα τρία Τμήματα που συγκατοικούμε στο κτίριο της ΝΟΠΕ (ήτοι της Νομικής, των Οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών), έχουμε ορίσει ως απώτερο σημείο έναρξης του εαρινού εξαμήνου την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ώστε, μετά από 13 εβδομάδες διδασκαλίας, να συμπληρώσουμε το εξάμηνο στις 7 Ιουνίου και ακολούθως να διενεργήσουμε τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ήτοι από τις 10 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2024. Συνεπώς, κάνουμε έκκληση να αρθεί η κατάληψη, μέχρι αύριο το αργότερο, ώστε να διασώσουμε την εξεταστική», αναφερόταν μεταξύ άλλων.
Απαντώντας στον κοσμήτορα οι φοιτητές είχαν τονίσει πως «μετά από τη πολύ μαζική γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Νομικής, στην οποία υπερψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά η κατάληψη ως μέσο πάλης ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για άλλη μια φορά λάβαμε ένα από τα γνωστά μέιλ του κοσμήτορα, μέσα από το οποίο ο Γκλαβινης συνεχίζει να εκβιάζει τον φοιτητικό σύλλογο να λήξει την κατάληψη, με απειλές για χαμένα εξάμηνα, σε συνέχεια όλης της προηγούμενης εκβιαστικής στάσης του που είχε φτάσει μέχρι και σε σημείο να έρθει στη κατάληψη με κόφτη για να σπάσει τα λουκέτα. Ωστόσο, τα επιχειρήματα του Γκλαβίνη καταρρίπτονται ένα ένα και πλέον ολόκληρο το φοιτητικό σώμα καταδικάζει αυτή τη στάση που τίποτα δεν εγγυάται για τους φοιτητές και για την εξεταστική μας».
Τονίζουν πως «η Κοσμητεία αναφέρεται διαρκώς στο άγχος των φοιτητών για την διεξαγωγή της εξεταστικής το οποίο είναι υπαρκτό μιας που δεν έχει περιγράψει τίποτα για την διεξαγωγή της. Την αγωνία μας όμως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Γκλαβίνης όχι απλώς δεν την συμμερίζεται, αλλά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την αποσιωπήσει».
Ακόμη προσθέτουν μεταξύ άλλων ότι «εμείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε, ούτε να υποκύψουμε στις απειλές και τους εκβιασμούς καμίας κοσμητείας και κανενός υπουργείου που προσπαθούν να κάμψουν τον αγώνα μας και τις αντιστάσεις μας μιλώντας για χαμένες εξεταστικές. Έχουμε τα μάτια στραμμένα στο κίνημα και τον αγώνα ενάντια στα επιθετικά σχέδια της κυβέρνησης που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο ,το οποίο μάλιστα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και είναι πιο καταστροφικό από ό,τι περιμέναμε. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι το ποτάμι που έχει δημιουργηθεί θα τους σαρώσει και δεν θα τολμήσουν καν να ψηφίσουν το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που διαλύει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, τη προοπτική και το μέλλον μας».
Τέλος, υπογραμμίζουν «το κυρίαρχο όμως επιχείρημα του Γκλαβίνη που αναπαράγει διακαώς, είναι πως με τις καταλήψεις ‘’πυροβολούμε τα πόδια μας’’ και ‘’ρίχνουμε νερό στο μύλο των ιδιωτικών’’. Φαίνεται λοιπόν πως το αφήγημα του Γκλαβίνη ταιριάζει γάντι με αυτό της κυβέρνησης και της ΔΑΠ, που μιλούν για μειοψηφίες και για ανομία μέσα στο πανεπιστήμιο».