Skip to main content

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πραγματοποιούνται τα δωρεάν rapid test για τη λοίμωξη Covid από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ),


Οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ είναι εξειδικευμένες ομάδες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) και την παρακολούθηση της εξάπλωσής του στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτές οι ομάδες εργάστηκαν εντατικά για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των κρουσμάτων, τη διενέργεια τεστ, την επιδημιολογική έρευνα και την παροχή πληροφοριών και συμβουλών στο κοινό.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την εξάπλωση του εμβολιασμού, η κατάσταση σχετικά με την πανδημία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, η απόσυρση των Κινητών Ομάδων Υγείας μπορεί να θεωρηθεί λογική εξέλιξη καθώς η υγειονομική κατάσταση βελτιώνεται.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα νοσοκομεία, ούτε από τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό, ούτε από τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΟΜΥ στην ίδρυσή τους είχαν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020», ενώ το τελευταίο διάστημα λειτουργούσαν με κονδύλι που είχε εξασφαλίσει ο ΕΟΔΥ από το υπουργείο Οικονομικών.

Το τελευταίο διάστημα οι ΚΟΜΥ πραγματοποιούν καθημερινά κατά μέσο όρο 147 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 59 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπου διενεργούνται περίπου 4.500 rapid test για τον κορονοϊό.

Από τον Μάιο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2023, τα 300 οχήματα των Κινητών Ομάδων Υγείας είχαν διανύσει περίπου 7.000.000 χιλιόμετρα, κάτι που ισοδυναμεί με 163 φορές τον γύρο της Γης ή 8 επισκέψεις στη Σελήνη με επιστροφή.

Το βασικό είδος δράσης είναι οι μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που αποτελούν σχεδόν το 50% των συνολικών αποστολών.

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν αναπτυχθεί σε επιλεγμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας και οι πολίτες από την πρώτη στιγμή υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ σε όλα τα σημεία όπου εμφανίστηκαν οι Κινητές Ομάδες.

Χωρίς τεστ και άδειες ειδικού σκοπού λόγω Covid οι εργαζόμενοι

Η άδεια ειδικού σκοπού, δηλαδή η «αυτόματη» άδεια που ενεργοποιούνταν με τη διάγνωση σε KOMY, φαρμακείο ή διαγνωστικό εργαστήριο με rapid ή PCR τεστ δεν ισχύουν από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς έχουν καταργηθεί με ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας.

Ως εκ τούτου, όταν παραμένει κάποιος στο σπίτι θα πρέπει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως.

Εάν η εργασία του έχει τέτοια φύση που δεν το επιτρέπει ή τα συμπτώματα είναι βαριά και δεν μπορεί, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό και να πάρει κανονική αναρρωτική άδεια.

Αυτό σημαίνει ότι το rapid test δεν έχει εδώ και μήνες πρακτική σημασία για την περίπτωση της άδειας από την εργασία, όμως θα πρέπει να έχει γίνει rapid ή PCR τεστ στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί (ηλικιωμένος ή με υποκείμενα νοσήματα) να του συνταγογραφησούν αντιικά φάρμακα για τη λοίμωξη Covid.

Σε ποιους θα γίνονται δωρεάν rapid test

Δωρεάν rapid test δικαιούνται μόνο οι υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και εργαζόμενοι στις κλειστές δομές πρόνοιας, όπως π.χ. είναι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι Μονάδες Αποκατάστασης, οι Μονάδες Χρονίως Πασχόντων κ.λπ.

news24/7.gr