Τα συντρίμμια παραμένουν σε ειδικό χώρο στη θέση Κουλούρι, που επισκέφθηκαν τραυματίες και γονείς θυμάτων – «Όλα τα στοιχεία έχουν μεταφερθεί σε ένα χωράφι που μοιάζει με σκουπιδότοπο», λέει τραυματίας του δυστυχήματος
Συμπληρώθηκαν 8 μήνες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι έρευνες συνεχίζονται. Τα συντρίμμια παραμένουν σε ειδικό χώρο, που επισκέφθηκαν τραυματίες και γονείς θυμάτων…
Φοβούνται ότι η αλήθεια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη θα συσκοτιστεί. Ότι η αδιαφορία ορισμένων δεν θα «σβήσει» μια σειρά από στοιχεία για την εθνική τραγωδία. Είναι τραυματίες και συγγενείς θυμάτων που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τον χώρο που υπάρχουν τα συντρίμμια των δύο τρένων. Με τις εφιαλτικές μνήμες να ζωντανεύουν ξανά και τα λόγια τους, να επαναφέρουν στο προσκήνιο τον εφιάλτη που έζησαν.
Στη θέση Κουλούρι, κοντά στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, «στήθηκε» λίγα εικοσιτετράωρα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ένα άτυπο επιχειρησιακό κέντρο – τόπος συγκέντρωσης των διαλυμένων βαγονιών. Τραυματίες αλλά και συγγενείς μετά από 8 μήνες βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά στο σημείο.
Νεαρά άτομα, ανάμεσά τους και η Ευδοκία Τσαγκλή, είδαν για πρώτη φορά τα συντρίμμια από τα βαγόνια του θανάτου, να είναι παρατημένα σε ένα χωράφι, το οποίο έδωσε τη θέση του σε έναν «υποτιθέμενο-χώρο φύλαξης». Εύλογα, όμως, αναρωτιέται κανείς το πώς είναι δυνατόν στοιχεία βιολογικού υλικού -πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επαναληπτική δειγματοληψία στο συγκεκριμένο σημείο- να εκτίθενται κατά αυτόν τον τρόπο, σε ένα σημείο χωρίς στέγαστρο, το οποίο, μάλιστα χτυπήθηκε ακόμη και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Ήταν μια τρομακτική αναβίωση για μένα να βρεθώ πάλι στα καμένα τρένα και να ουρλιάζουν αυτή την φορά μητέρες των θυμάτων. Αρρώστησα κυριολεκτικά από τον πόνο και την οργή. Έκανα τρεις φορές εμετό με το που ξύπνησα. Η κατάσταση όμως γενικότερα στον χώρο, είναι αποκαρδιωτική:
Έχουν μεταφέρει όλα τα στοιχεία σε ένα χωράφι που μοιάζει με σκουπιδότοπο, χωρίς στέγαστρο, στο έλεος των άγριων ζώων, των εντόμων (είχε πολλές μύγες) και των καιρικών συνθηκών (δίπλα είναι ακόμα πλημμυρισμένα)», ανέφερε στο thesstoday.gr η Ευδοκία Τσαγκλή, ένα από τα θύματα της τραγωδίας.
Για να προσθέσει: «Μέχρι και καινούρια σκουπίδια βρήκαμε μέσα στα βαγόνια». Κατά την κ. Τσαγκλή το κράτος χρηματοδότησε με 650.000 ευρώ από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων ώστε να δημιουργηθεί άμεσα και να φυλαχθεί ο συγκεκριμένος τόπος, καταγγέλλοντας, επίσης, ότι ο ανακριτής που έχει αναλάβει την υπόθεση αγνοεί ακόμη και το πού βρίσκεται στον χάρτη.
«Εμείς τα πληρώσαμε, μόνο για την μεταφορά τους, σε λίγα μόλις 24ωρα! Δεν σεβάστηκαν τίποτα! Ο ανακριτής δεν έχει πάει να τα δει ακόμα, πράγμα παράνομο καθώς κατά τα άρθρα 239, 251 του κώδικα ποινικής δικονομίας οφείλει και να επισκεφτεί αλλά και να φυλάξει επαρκώς τα στοιχεία! Σαν να μην φτάνουν αυτά, τα έστειλαν σε χώρο του ΟΣΕ όταν οι υπεύθυνοι είναι κατηγορούμενοι.
Για ποιον λόγο έγιναν όλα αυτά; Μήπως για να μην μάθουμε ποτέ τι δημιούργησε την έκρηξη και την φωτιά που οδήγησε στον θάνατο τα μισά θύματα;» διερωτήθηκε.
https://i.ytimg.com/vi/gagVId7n_mU/hqdefault.jpg
Σημαντικές εξελίξεις στις έρευνες
Ενώ οι συγγενείς των θυμάτων αγωνιούν, περιμένουν και εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τη δικαστική διερεύνηση της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα, τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών, των φίλων, των συντρόφων, των οικογενειών, παραμένουν στο Κουλούρι.
Πειστήρια ενός «εγκλήματος», όπως έχει αποτυπωθεί πλέον στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας το δυστύχημα των Τεμπών.
Μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αναμένεται εντός των επομένων ημερών η διενέργεια μιας σημαντικής έρευνας σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Ειδικά συνεργεία με κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων (cadaver dogs) θα βρεθούν στον χώρο φύλαξης των συντριμμιών στην περιοχή Κουλούρι της Λάρισας, προκειμένου να ερευνήσουν διεξοδικά και να δώσουν οριστικές απαντήσεις στο ζήτημα της πιθανής ύπαρξης ανθρωπίνων υπολειμμάτων που δεν εντοπίστηκαν κατά την αρχική εκκαθάριση του χώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η έρευνα θα έχει δύο σκέλη: θα ερευνηθούν συγκεκριμένα σημεία των «τσαλακωμένων» βαγονιών που έχουν επισημανθεί ως πιθανά να δώσουν ευρήματα, μέσω πρόσβασης που θα δοθεί με τη βοήθεια βαρέως εξοπλισμού διάσωσης, αλλά θα γίνει και έρευνα στον ευρύτερο χώρο με τη βοήθεια των εκπαιδευμένων σκύλων.
Αυτά θα ερευνήσουν τις μεγάλες ποσότητες χώματος ανακατεμένου με διάσπαρτα εξαρτήματα από τους συρμούς, όπως ακριβώς μεταφέρθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης και αποτέθηκαν στο σημείο.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του καλοκαιριού και σε άλλη εξέταση των συντριμμιών με διαφορετικό αντικείμενο, είχε εντοπιστεί τυχαία ένα τμήμα οστού και ιστοτεμαχίου που παραδόθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας και ταυτοποιήθηκε με ένα από τα θύματα, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη ενός νέου και απόλυτα ενδελεχούς ελέγχου στον τόπο φύλαξης των συντριμμιών.
neakriti.gr