Προβληματισμό προκαλεί η κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά Σαντορίνης το Σάββατο το απόγευμα, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου. Για τον υψηλό υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το νησί και το πρέπει να γίνει ώστε να μην κινδυνεύσει κόσμος στο μέλλον από ανάλογο περιστατικό μίλησε στο EΡΤΝews o Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Θήρας ενώ η Εύη Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην σύνδεση του φαινομένου με την σεισμική ακολουθία στην Κρήτη.
«Στις αρχές του Μάρτη είχα κάνει ένα έγγραφο στο ΕΑΓΜΕ και ενεργοποιήθηκε το μνημόνιο που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και κατέβηκαν ειδικοί επιστήμονες […] Πριν 3 – 4 μέρες μια έκθεση στα χέρια μας και αφορούσε και την περιοχή του Κόρφου» ανέφερε στην εκπομπή «Newsroom» ο δήμαρχος Θήρας.
Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο το 2012 – ’13 είχαν γίνει έργα ανάσχεσης του καταστροφικού φαινομένου στις περιοχές που υπάρχει ανθρωπογενές περιβάλλον ενώ και πριν από ενάμιση μήνα έγιναν και συντηρήσεις των διχτύων.
«Στον Κόρφο που έχουμε και ένα πιο δύσκολο πρανές, έγινε αυτή η κατολίσθηση. Δέχτηκα από τον κ. Κικίλια ένα τηλεφώνημα, ο οποίος έστειλε εδώ τον κ. Λέκκα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Θηρασιά» ανέφερε δήμαρχος Θήρας. Αναφορικά με το εάν ο ανθρώπινος παράγοντας επηρέασε στην κατολίσθηση ο κ. Ζώρζος απάντησε αρνητικά ενώ δήλωσε ότι αναμένει την ενημέρωση από τον κ. Λέκκα για να μάθει ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν.
Η Σαντορίνη είναι το Γκραν Κάνιον της Μεσογείου
Μιλώντας για το γεωλογικό φαινόμενο που κατέγραψαν οι κάμερες και σύννεφο σκόνης που τρομοκράτησε τους επισκέπτες του νησιού η καθηγήτρια Γεωλογίας, Εύη Νομικού, δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι όλο το οικιστικό συγκρότημα της Σαντορίνης, με την τεράστια καλντέρα, έχει πάρα πολύ απότομα πρανή (πλαγιές) και αποτελείται από διάφορα στρώματα (λάβα, ηφαιστειακό υλικό, ελαφρόπετρα, πυροκλαστικές ροές) που συνθέτουν αυτά τα πετρώματα, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στο να διαβρωθούν και να προκαλέσουν κατολίσθηση.
«Για μας τους επιστήμονες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο να έχουμε μικροκατολισθήσεις μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης και γι’ αυτό και πάντοτε το τονίζουμε στα διάφορα συνέδρια ότι ένας από τους κινδύνους της Καλντέρας, εκτός από ηφαιστιακό κίνδυνο, είναι και ο κατολισθητικός» επισήμανε η κα Νομικού.
Όπως είπε «η ζωή στη Θηρασιά συνεχίζεται» ενώ όσον αφορά τι τι πρέπει να γίνει τόνισε ότι ακολουθώντας τις προτάσεις των ειδικών θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τα πιο επικίνδυνα σημεία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
«Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της Καλντέρας τα οποία θα πρέπει πρώτα να γίνει αποτύπωση με ειδικά μηχανήματα όλης της μορφολογίας, έτσι ώστε να εντοπιστούν πραγματικά ποια είναι επικίνδυνα», πρόσθεσε.
Ποια η σύνδεση της κατολίσθησης με την σεισμική ακολουθία στην Κρήτη
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γεωλογίας «η Σαντορίνη είναι το Γκραν Κάνιον της Μεσογείου. Όλα αυτά τα περίεργα χρώματα, τα οποία αποτυπώνουν διαφορετικές ηφαιστειακές εκρήξεις, σαφώς είναι επιρρεπή στο να γίνει κάποιος καθοριστικός κίνδυνος». Επιπλέον, όπως τόνισε, είναι φυσιολογικό όταν υπάρχουν τέτοια απότομα πρανή, και στη χέρσο και στη θάλασσα.
Σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την κατολίσθηση τόνισε ότι συνδέεται με τη σεισμική δόνηση νότια της Σαντορίνης, στο νότιο ρήγμα ουσιαστικά του Κρητικού πελάγους. «Πριν λίγο έγινε ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ που το αισθάνθηκαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Τέτοιες δονήσεις ναι, μπορούν να προκαλέσουν μικρές κατολισθήσεις», σημείωσε η κα Νομικού
Πηγή: Νewsroom, Συνδέσεις