Σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων προκύπτουν στην ΕΕ κάθε χρόνο.
Aντιστοιχούν σε 131 κιλά ανά άτομο.
Όπου ‘απορρίμματα τροφίμων’ δεν είναι τα μη βρώσιμα μέρη (πχ κόκαλα). Η λίστα περιλαμβάνει όσα δεν γίνονται εκμεταλλεύσιμα -ενώ θα μπορούσαν- από το πρώτο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων (το αγρόκτημα) έως το στόμα μας.
Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, τα περισσότερα (53%) προέρχονται από τα σπίτια μας.
Δηλαδή, παρ’ ότι όλα οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, εξακολουθούμε να αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.
Κάτι που δεν κάνει κακό μόνο στην τσέπη μας.
Ας δούμε λοιπόν, τα προβλήματα που προκαλεί η σπατάλη τροφίμων.
Παγκοσμίως, το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων πετιέται χωρίς να καταναλωθεί, προκαλώντας αυξημένη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Ο αντίκτυπος στην οικονομία είναι πως χάνονται έως και 132.000.000.000 ευρώ το χρόνο από την σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ.
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων θα μειώσει τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των τροφίμων που τρώμε.
Εν τω μεταξύ, εάν τα απόβλητα τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής άνθρακα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα
news247.gr