Μυλοπόταμος NewsΜυλοπόταμος News
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
Διαβάζετε: Ψωμί σικάλεως, εύκολο, νόστιμο και αφράτο
Ειδοποίηση Δείτε Περισσότερα
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςAa
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςAa
Μυλοπόταμος NewsΜυλοπόταμος News
  • Μυλοπόταμος
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Αγροτικά
  • Υγεία
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
Έχετε λογαριασμό; Είσοδος
Ακολουθήστε μας
mylopotamosnews.gr © a part of webplus.gr
Μυλοπόταμος News > Ροή Ειδήσεων > Ελλάδα > Ψωμί σικάλεως, εύκολο, νόστιμο και αφράτο

Ψωμί σικάλεως, εύκολο, νόστιμο και αφράτο

Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2024 09:16
Ελλάδα
Share
3 λεπτ. ανάγνωση
SHARE

20′ προετοιμασία

Contents
  • Υλικά
  • Διαδικασία

40′ ψήσιμο

45′ αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: 1 μεγάλη φραντζόλα

  •  400 γρ. αλεύρι σικάλεως (το βρίσκουμε πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  •  100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  15 γρ. μαγιά νωπή (τη βρίσκουμε στα ψυγεία όλων των σούπερ μάρκετ, δίπλα στις φρέσκες ζύμες)
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 κουτ. γλυκού ξίδι της αρεσκείας μας
  •  300 – 350 ml νερό χλιαρό (στους 30° C. αν δεν έχουμε θερμόμετρο, δοκιμάζουμε με το δάχτυλό – πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ψωμί σικάλεως, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μικρό μπολ, περίπου 150 ml από το χλιαρό νερό.
  2. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα 2 άλευρα και το αλάτι.
  4. Ρίχνουμε το ξίδι, το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόχαρτο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
  6. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη φραντζόλα και τη βάζουμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.
  7. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε στην επιφάνεια της φραντζόλας ελαφρώς 3 – 4 παράλληλες γραμμές και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.
  8. Βάζουμε τη λαμαρίνα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
  9. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 30 λεπτά. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί το ψωμί εξαιτίας του καφέ χρώματός του δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα με το ψήσιμο.
  10. Βγάζουμε τη φραντζόλα από τη λαμαρίνα και χτυπάμε το κάτω μέρος της με το χέρι μας. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, είναι έτοιμη. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
  11. Αφήνουμε, το ψωμί σικάλης, να κρυώσει σε σχάρα, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Αντιγραφή URL
Προηγούμενο Άρθρο 10306: Επεκτείνεται η τηλεφωνική γραμμή για ζητήματα βίας σε παιδιά και εφήβους
Επόμενο Άρθρο Εξερράγη βόμβα κοντά στο υπ. Εργασίας – Προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕλλάδαΚρήτη

Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και καταιγίδες το σημερινό σκηνικό του καιρού στην Κρήτη – Πού ισχύει απαγορευτικό απόπλου

27/12/2024
Ελλάδα

Τουρισμός για Όλους 2024: Voucher διακοπών ως 400 ευρώ με αίτηση στο gov.gr

22/02/2024
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαλόγους «φωτιά» έχει πιάσει ο «κοριός» της ΕΥΠ – Βουλευτές ζητούν ρουσφέτια για επιδοτήσεις

27/06/2025
Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Μήνυμα από το 112 σε 4 νησιά – “Παραμείνετε σε ετοιμότητα”

03/02/2025
Προηγούμενο Επόμενο
Mylopotamos News Logo
  • Tηλ: 28340 22668
  • Email:[email protected]
  • Πολιτική Απορρήτου & Cookies
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις

mylopotamosnews.gr © a part of webplus.gr

Μυλοπόταμος News
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Αυτό το κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης και να προβάλλουμε εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Mylopotamos News Logo
Καλωσορίσατε πίσω!

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Username or Email Address
Password

Έχασες τον κωδικό σου?