Η είδηση ότι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η τιμή του κακάο ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία τα 10.000 δολάρια ανά τόνο σόκαρε τον κόσμο. Πολύ περισσότερο, δε, όταν έγινε σαφές πως αυτό το ράλι συμβαίνει καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής μειώνεται η παραγωγή των κακαόδεντρων, λείπουν ποσότητες από την αγορά, άρα ανεβαίνει η τιμή όσο δεν πέφτει η ζήτηση. «Θα ζήσουμε και χωρίς σοκολατένια αυγά το Πάσχα», θα πείτε. Μπορείτε να πείτε όμως το ίδιο και για το λάδι, τις πατάτες, τον καφέ, το ρύζι;
Η πικρή αλήθεια που θα πρέπει να «καταπιούμε» είναι πως μια σειρά από προϊόντα ήδη βρίσκονται σε έλλειψη. Οι υψηλές θερμοκρασίες με την ξηρασία, φαινόμενα που γίνονται εντονότερα λόγω του «Ελ Νίνιο», αλλά και οι πλημμύρες και οι χαλαζοπτώσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, λόγω της κλιματικής κρίσης, προκαλούν βαρύτατο πλήγμα στην αγροτική -και όχι μόνο- παραγωγή. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν είτε να καταστρέφεται ό,τι έχουν σπείρει, είτε να μη φυτρώνει ποτέ. Η μάνα γη έχει σταματήσει να γεννάει…
Ο νόμος της αγοράς, από την άλλη, είναι αμείλικτος: όσο ένα προϊόν έχει ζήτηση αντιστρόφως ανάλογη της προσφοράς τόσο ανεβαίνει η τιμή του. Με αυτά τα απλά λόγια εξηγείται το γεγονός ότι η τιμή του κακάο την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε και αυτή του χαλκού. Και με τα ίδια λόγια μπορεί να εξηγηθεί η πρόβλεψη ότι ορισμένα προϊόντα που έχουμε στο τραπέζι μας ίσως να χάσουν σιγά-σιγά τη θέση τους σε αυτό, καθώς θα κοστίζουν -κυριολεκτικά και μεταφορικά- το βάρος τους σε χρυσό…
Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν αφορά μια περιορισμένη γκάμα προϊόντων, αλλά σχεδόν τα πάντα και σχεδόν κάθε γωνιά της Γης. Το πρόβλημα δείχνει να μεγαλώνει με τόσο γοργό ρυθμό και να γίνεται τόσο έντονο που σε πολλές περιπτώσεις, καθώς το κλίμα αλλάζει και γίνεται -όπως στη Μεσόγειο- από εύκρατο μεσογειακό τροπικό, οι αγρότες κάνουν switch (ανταλλαγή) στα είδη που παράγουν.
Αυτό φυσικά είναι κάτι που δεν συμφέρει κανέναν – όχι μόνο τους ίδιους τους αγρότες που χρειάζονται πλέον πολύ περισσότερα χρήματα για να καλλιεργήσουν το προϊόν στο οποίο είναι ειδικευμένοι, ούτε τους καταναλωτές οι οποίοι μοιραία πληρώνουν ήδη πολύ ακριβότερα τα είδη βασικής διατροφής που μέχρι πρότινος θεωρούσαν -και δικαίως- δεδομένα, αλλά και τις ίδιες τις κυβερνήσεις, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κρίση.
Στην Ελλάδα
Στη δική μας χώρα το πρόβλημα έχει γίνει λίγο-πολύ γνωστό από την υπόθεση του ελαιόλαδου που βρίσκεται σε παγκόσμια έλλειψη κι αυτό εκτοξεύει τις τιμές του σε δυσθεώρητα επίπεδα. Τώρα, απλώνεται παντού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αγροτών στις Πρέσπες όπου, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας της φετινής και της περασμένης χρονιάς, καταγράφουν ότι η παραγωγή στα φασολάκια είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 40%. Τα χωράφια πλέον δεν αποδίδουν όπως πριν.
Σε κεντρικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ό,τι μας αφορά, έχει προγραμματίσει δέσμη ενεργειών, η οποία σχετίζεται γενικότερα με την ανακοπή της κλιματικής κρίσης με απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τις μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων, την εκλογίκευση της χρήσης νερού κ.ά., με την ελπίδα ότι θα μπει φρένο στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης.
Στην περίπτωση της αγροτικής παραγωγής, ωστόσο, υπάρχει ένας μεγαλύτερος χαρακτήρας του κατεπείγοντος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στις Βρυξέλλες έχει τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο της γενικότερης επιδότησης της ακαρπίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τις κακές χρονιές (όπως είναι οι δύο τελευταίες) όπου οι καλλιέργειες υποαποδίδουν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιδοτεί τους αγρότες για την παραγωγή που χάθηκε, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τους κρατήσει από τη μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες, να συγκρατήσει τη φρενήρη άνοδο των τιμών που φέρνει η έλλειψη των προϊόντων, αλλά και να τους γλιτώσει από τη σχεδόν μοιραία, με βάση το αυξημένο κόστος καλλιέργειας λόγω της κλιματικής κρίσης, χρεοκοπία.