Σε αντιπαράθεση του συνόλου της αντιπολίτευσης με τη Νέα Δημοκρατία εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, την οποία ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να υποβαθμίσει.
Και η υποβάθμιση αυτή υπογραμμίστηκε όχι μόνο από την απουσία του πρωθυπουργού, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυβερνητικών βουλευτών: μόλις 20 από τους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Δεν έγινε γνωστό αν ήταν “γραμμή” της κυβέρνησης η απουσία των βουλευτών ή αν προτίμησαν να απέχουν για οποιονδήποτε λόγο.
Ο Μάκης Βορίδης ήταν ένας από τους τρεις βουλευτές που ανέλαβαν την υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων για την τραγωδία των Τεμπών. Μαζί με τον εισηγητή της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο.
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε ότι υπήρξε συγκάλυψη από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως εξαρχής δημιουργήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε η έρευνα της κυβέρνησης και «στη Βουλή δεχτήκαμε την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που την ψήφισαν όλοι, πλην ΠΑΣΟΚ». Επέμεινε στην άρνηση της πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνούσε την υλοποίηση της Σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση, λέγοντας «αφορούσαν ζητήματα δημόσιου λογιστικού για την εκτέλεση της Σύμβασης 717» και όχι κατηγορίες σχετικά με ανθρωποκτονίες και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Επίσης, κατήγγειλε συνολικά την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι μιλά για μη κλήση μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία όμως «εδώ είστε λάβροι ως προς την ενοχή των υπουργών. Πώς γίνεται αυτό αφού δεν υπάρχουν στοιχεία μιας και τα έχουμε συγκαλύψει;».
Τέλος, σημείωσε αναφορικά με τη συλλογή υπογραφών για την άρση ασυλίας και την παραπομπή σε δίκη του Κώστα Αχ. Καραμανλή πως αυτό απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος και απάλειψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Προηγουμένως κατά τη δίκη του τοποθέτηση ο εισηγητής της Ν.Δ., Λάζαρος Τσαβδαρίδης, επέμεινε στα περί ανθρώπινου λάθους, τονίζοντας πως, εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δε θα είχε συμβεί.
Όπως είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, το τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε μια από τις πλέον “μαύρες” στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, όχι μόνο γιατί άφησε πίσω 57 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τις οικογένειές τους, αλλά και γιατί έφερε στην επιφάνεια, με τον πλέον βίαιο τρόπο, όλες τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που σε συνδυασμό με τα τεράστια ανθρώπινα λάθη βούλιαξαν το σύνολο του έθνους μας στην οδύνη και οδήγησαν στην πάνδημη απαίτηση για ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, τονίζοντας μάλιστα τη συμβολή του κυβερνώντος κόμματος στη διερεύνηση της υπόθεσης, αποδεχόμενο την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Για τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής, ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι δεν είχαν σχέση με το δυστύχημα, μιας και βασίστηκαν στην έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, η οποία αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την οικονομική διαχείριση της Σύμβασης 717.
Εξεταστική- “παρωδία”
«Σήμερα (σ.σ. χθες) πέφτει η “αυλαία” σε μια Εξεταστική- “παρωδία”», είπε στην ομιλία του ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Β. Κόκκαλης, περιγράφοντας ως «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας για αποκλειστική ευθύνη σταθμάρχη και μηχανοδηγών.
Στο αίτημα των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, της κ. Καρυστιανού και του κ. Ασλανίδη στη Βουλή, να αναγνωριστεί το προβάδισμα του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού, και τη μη εφαρμογή διατάξεων που σχετίζονται με ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Αποστολάκη. Έκανε μάλιστα λόγο για «οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας».
Για «πόρισμα-ντροπή» και για «μνημείο συγκάλυψης και αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, για να μπαζωθεί η αλήθεια και οι τεράστιες πολιτικές και κυρίως ποινικές ευθύνες», που βαρύνουν την πλειοψηφία, έκανε λόγο στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα.
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα, είπε ότι η Εξεταστική Επιτροπή απετέλεσε «ντροπή» για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Απευθυνόμενη στους βουλευτές της συμπολίτευσης, είπε ότι «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια συγκάλυψης θα σας ακολουθεί στον πολιτικό και όχι μόνο βίο σας».
«Δε θα επιτρέψουμε ποτέ την ύβρι της απώθησης της μνήμης των 57 νεκρών των Τεμπών στη χώρα τής λησμοσύνης», είπε στην ομιλία της η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου.
«Μαζί με τους συγγενείς των δολοφονημένων, μαζί με το 1.350.000 πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα, μαζί με όλους τους πολίτες της χώρας, που διψούν για την αλήθεια, τη μνήμη, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία, θα παλέψουμε για την ολοκλήρωση της αρχέγονης διαδικασίας: ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις», είπε η κ. Καραγεωργοπούλου.
Σφοδρή κριτική
Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Σφοδρή κριτική για συγκάλυψη των ευθυνών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών άσκησε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δική του ομιλία.
Αναφερόμενος στο μοιραίο δυστύχημα, σημείωσε πως «μείναμε άφωνοι» αφού «δεν περίμενε κανείς σε μια ευρωπαϊκή χώρα να αμφισβητείται το αυτονόητο, η ασφάλεια στις μεταφορές». Τονίζοντας πως αυτά «προκαλούν σε εκατομμύρια Έλληνες θλίψη, οργή και αγανάκτηση», αφού «το πιο ασφαλές μέσο το μετατρέψατε σε σύμβολο εθνικού πένθους».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, λέγοντας πως ακολούθησε μια συγκεκριμένη στρατηγική και «η στρατηγική αυτή συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία».
Επεσήμανε πως «η συμπεριφορά σας διασύρει διεθνώς τη χώρα και προσβάλλει το δημοκρατικό μας πολίτευμα», ενώ άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού.
«Δεν όφειλε να είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως «επιλέγει να γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία, αντί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια και να αναλάβει τις ευθύνες του».
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη υπογράμμισε ότι «την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη αυτό το τραγικό έγκλημα. Ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ., παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή, με μεγαλύτερη ταχύτητα, της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «είναι προκλητική η εμμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προβολή του ανθρώπινου λάθους, όταν στην εποχή μας οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, προλαμβάνοντας ή διορθώνοντας ανθρώπινα λάθη και εκμηδενίζοντας την πιθανότητα ατυχημάτων».
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης, έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη, που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος.
Σχολίασε ότι «η απουσία του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, απουσιάζοντας σήμερα, δε συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη – και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα».
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ανέφερε: «Μιλούσατε 35 λεπτά για να διαστρεβλώσετε και για να βγάλετε “λάδι” τον πρωθυπουργό σας, ο οποίος επέλεξε σε αυτήν την κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών. Όπως και οι βουλευτές της Ν.Δ. Ούτε 20 βουλευτές από τους 158 δεν είναι παρόντες».