Τη δική του απάντηση δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου αναφορικά με το «κόλπο» αλλά και τις αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε πριν από λίγες ημέρες, κύκλωμα επιτήδειων θησαύριζε τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα που καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).
«Ο κ. Καπούνης πλαστογράφησε»
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, απάντησε μέσω του OPEN και της εκπομπής «Ώρα Ελλάδας», χωρίς φυσική παρουσία πάνω στα όσα είχε καταγγείλει ο κ. Καπούνης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο κ. Καπούνης πλαστογράφησε μισθωτήριο Μονής για να αποφύγει το ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). «Λαμβάνουμε 650.000 αιτήσεις και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε μια-μια. Υπάρχει ένα ειδικό σύστημα, ένας αλγόριθμος όπου γίνεται ένας ενδεικτικός έλεγχος και δίνουμε στο 99% το πρώτο ποσό, την προκαταβολή και στον δεύτερο έλεγχο «κοκκινίζουν» όλα. Ο κ. Καπούνης πήγε στις Αρχές μόλις είδε ότι «κοκκινίζεται». Πήρε τις 16.000 ευρώ και μετά απευθύνθηκε στις Υπηρεσίες», εξήγησε σχετικά.
Όπως τόνισε στην συνέχεια ο κ. Μπαμπασίδης, «ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, δυσφήμισε τον Οργανισμό και την χώρας μας και είναι ηθικός αυτουργός, καθώς ώθησε κι άλλους στην πλαστογραφία και στο να εξαπατήσουν τον Οργανισμό».
Παράλληλα ανέφερε ότι ουδέποτε ο κ. Καπούνης έλαβε 40.000 ευρώ, ενώ σημείωσε προτού καταλήξει ότι γνωρίζει τα λάθη που έχουν γίνει και στοχεύει στην εξυγίανση του Οργανισμού και στη στήριξη των αγροτών.
Πώς έστηναν απάτες με παράνομες δηλώσεις
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή (11/10) ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης έκανε λόγο για επιτήδειους που θησαυρίζουν τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης διαπίστωσε πως κάποιοι δήλωναν κατά καιρούς στο νησί της Νάξου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ψευδώς, δεκαπλάσιες εκτάσεις προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να αποδείξει την απάτη πήγε στην υπηρεσία και δήλωσε 7.000 στρέμματα! Χωρίς να γίνει ο σχετικός έλεγχος η αίτησή του πέρασε και λίγους μήνες αργότερα του καταβλήθηκε το ποσό των 16.391.
Αμέσως ανέφερε το γεγονός στον εισαγγελέα και στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να αποδείξει το λάθος που γίνεται, τόσο στην περίπτωσή του όσο και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις ανά την επικράτεια. Λίγο καιρό αργότερα, ο Οργανισμός του έκανε μήνυση για ψευδή δήλωση ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα, πάλι χωρίς έλεγχο του τι έχει δηλώσει ο κ. Καπούνης, του καταβάλλονται άλλα 40.000 ευρώ!
Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Καπούνης: «Εδώ και κάποια χρόνια γίνεται πάρτι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το 2020 λέω ότι στη Νάξο έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας και δηλώνουν εκτάσεις και παίρνουν χρήματα, τα οποία στερούνται οι Ναξιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι. Το 2023 αναγκάζομαι και κάνω μια αίτηση και δηλώνω 7.661 στρέμματα, βοσκοτόπια και ελιές και 100 πρόβατα και περίμενα να δω αν θα πληρωθεί η αίτησή μου αυτή. Στις 3 Οκτωβρίου του 2023 την έκανα την αίτηση και στις 28 Δεκεμβρίου του 2023 μου μπαίνουν στον λογαριασμό 16.391 ευρώ για τα στρέμματα που δεν έχω!». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Αμέσως μιλάω με τον δικηγόρο μου και την Εισαγγελία και επιστρέφω τα χρήματα. Μετά από 2 μήνες ο ΟΠΕΚΕΠΕ μου έκανε μήνυση με την κατηγορία της απάτης. Επειδή έκανα απάτη την επόμενη χρονιά, φέτος τον Μάιο και επειδή υπήρχε η αίτηση που είχα κάνει από το 2023, με αποζημίωσε με άλλες 40.000 ευρώ!».