
Το κομμάτι της τουριστικής κατοικίας συγκεντρώνει τη “μερίδα του λέοντος” της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία, έπειτα από τα δέκα “πέτρινα χρόνια” των μνημονίων, δείχνει σημάδια δειλής ανάταξης.
Η ολική επαναφορά του τομέα ανεκόπη, ωστόσο, με το ξέσπασμα της ρωσοουκρανικής σύρραξης και την εκτόξευση στις τιμές των υλικών. Οι “εκρήξεις” από το πολεμικό μέτωπο, γρήγορα μεταφέρθηκαν και στο οικονομικό. Ό,τι “χτιζόταν” με το νου, “γκρεμιζόταν” από την ίδια την πραγματικότητα, από ανθρώπους που σκέφτονταν μία τέτοια επένδυση, αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους!
Το ασταμάτητο “ράλι” των ανατιμήσεων προκαλεί γκρίνια και δυσαρέσκεια, ενώ η έλλειψη νέων κατοικιών, σε συνδυασμό με την υψηλότατη ζήτηση σπιτιών, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο και στις κατηγορίες των οικημάτων, έστω αυτών των λιγοστών, που διατίθενται προς ενοικίαση!
Οι μικρές διορθωτικές κινήσεις γύρω από τις τιμές των υλικών, δεν απέδωσαν πίσω τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Ό,τι ανεβαίνει, ακόμα κι αν κατέβει ποτέ δεν γυρίζει εκεί που ήταν προ της πολλαπλά αναδυόμενης, κι ουχί ανακοπτόμενης, αναταραχής στο κοινωνικοοικονομικό πεδίο.
“Το κόστος είναι αυξημένο, υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού,που κι αυτό αυξάνει τις τιμές” ήλθε να σημειώσει ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρος Καλησπεράκης.
Μακροπρόθεσμες ελπίδες… αποσυμπίεσης
“Στην πραγματικότητα η οικοδομή που βλέπουμε γύρω μας αφορά την τουριστική κατοικία” δήλωσε ο ίδιος στον TEAM FM 102 και την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”.
Το διαμορφωθέν σκηνικό, στην τοπική κτηματαγορά, είναι απαγορευτικό για … ανοίγματα.
“Υπάρχει μία σοβαρή δυσαρμονία των χρημάτων που μπορεί να διαθέσει ο μέσος Έλληνας για ένα σπίτι, σε σχέση με το πόσο κοστίζει αυτό να κατασκευαστεί” είναι η χαρακτηριστική περιγραφή του κ. Καλησπεράκη, που θα μιλήσει για μία “δυσεπίλυτη” κατάσταση: “Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει κανείς. Ελπίζουμε μόνο να μην πάμε στα μοντέλα που συναντάμε σε άλλες χώρες, όπου το να έχω ένα σπίτι, σημαίνει το να έχω ένα δωμάτιο σε ένα οίκημα, με άλλους τρεις συγκάτοικους”.
Διαβάζοντας… την σημερινή πραγματικότητα, ο πρόεδρος του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου καταλήγει στο συμπέρασμα πως “οδηγούμαστε σε μία κατάσταση που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτια. Οι μισθοί είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν μπορούν να συναντηθούν με το κόστος κατασκευής των διαμερισμάτων!”.
Ενοίκιο όσο ένας… μισθός!
Υπέρογκα, όμως, είναι και τα ποσά που απαιτούνται για το μίσθωμα μίας κατοικίας. Πολλές φορές, ισούνται με έναν… μισθό!
“Στην ενοικίαση, ελπίζουμε το Ρέθυμνο να έχει μία ανάσα με την ολοκλήρωση των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου” προσδοκά ο κ. Καλησπεράκης.
Απλησίαστα… είναι τα καινούργια διαμερίσματα που προστέθηκαν στον χάρτη των περιορισμένων επιλογών.
“Είναι τόσο μεγάλη η επένδυση της αγοράς τους, που για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης τους να αποσβέσει την επένδυσή του, τα ενοίκια είναι στα ύψη – σε ορισμένες περιπτώσεις είναι όσο ένας μισθός ενός συνηθισμένου υπαλλήλου!” επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Από την άλλη, η πόλη αναπτύσσεται τουριστικά, άρα θέλει κι άλλες κλίνες. Οπότε, ίσως να υπάρξει και μία επιπλέον αποσυμπίεση στην αγορά.
Η υποστελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Βεβαίως, η υποστελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Ρέθυμνο, διαμορφώνει ένα απρόσιτο περιβάλλον για τους υποψήφιους επενδυτές, ιδίως τους προερχόμενους από το εξωτερικό.
Το θέμα βρίσκεται στην προμετωπίδα της επικαιρότητας τα τελευταία 24ωρα, ενώ έφτασε ως τη Βουλή με ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.
“Ενώ ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι κομβικός, δεν έχει γίνει τίποτα ώστε να λειτουργεί εύρυθμα και να διεκπεραιώνει και να λύνει προβλήματα” παρατήρησε ο κ. Καλησπεράκης.
“Στην ουσία δημιουργούνται προβλήματα, αντί να λύνονται” συμπλήρωσε, εξηγώντας: “Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει να κάνει μόνο με την παλιά πόλη κι αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως αρχαία. Είναι πάρα πολλές περιοχές του νομού μας που έχουν ευρήματα και για να γίνουν οι όποιες εργασίες, απαιτείται η έγκριση της Αρχαιολογίας.
Είναι μία Υπηρεσία με πάρα πολλές αρμοδιότητες και με μεγάλο φόρτο εργασίας.
Σχεδόν σε όλες τις επενδύσεις που εμπλέκονται σε αυτούς τούς χώρους, εννοείται πώς πρέπει να έχει γνωματεύσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Η μία του πλευρά είναι η χρονοκαθυστέρηση, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα!” τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
“Αν πχ έχουμε ένα σπίτι στην παλιά πόλη που είναι σε κακή κατάσταση και θα μπορούσε ένας επενδυτής να το φτιάξει και να το στηρίξει με τον σωστό τρόπο -και με τις υποδείξεις της Αρχαιολογίας και τις εγκρίσεις – αλλά αισθανόμενος ότι θέλει ένα με δύο χρόνια για να πάρει τις πάρει τις αδειοδοτήσεις, αποθαρρυνθεί και το αφήσει, αυτό στη συνέχεια θα πέσει!” επισημαίνει.
“Θέλουμε την προστασία των μνημείων μας. Η προστασία προϋποθέτει επένδυση. Και η επένδυση προϋποθέτει χρόνους συμβατούς με τη λογική των επενδύσεων.
Είναι πολύ σημαντικό για την ίδια την προστασία των μνημείων μας, να είναι εύρυθμη η λειτουργία της Υπηρεσίας” ξεκαθαρίζει ο κ. Καλησπεράκης.
Κίνδυνοι και αποθάρρυνση
Υπάρχει μία αποδυνάμωση, σε ανθρώπινο δυναμικό, της Υπηρεσίας, φαινόμενο το οποίο – αντιλαμβανόμαστε ότι – είναι πανελλήνιο, σημειώνει.
Σε μία πόλη όπως το Ρέθυμνο, με τόσο ιστορικό πλούτο, το πρόβλημα γίνεται τεράστιο!
“Η Υπηρεσία διέθετε τρεις μηχανικούς και πλέον δεν διαθέτει κανέναν! Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει! Δεν γίνεται να πηγαίνουν σχέδια μηχανικού και να μην υπάρχει μηχανικός στην Υπηρεσία! Πώς θα ελεγχθούν αυτά τα πράγματα;” είναι το εύλογο ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Το σοβαρότερα απ’ όλα τα ζητήματα, που θέλησε να αναδείξει χθες από τον TEAM FM, είναι εκείνο της στατικότητας.
“Οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα, χάνονται μνημεία τα οποία καταρρέουν και είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους” λέει χαρακτηριστικά.
“Όταν αισθάνεται κάποιος ότι για να επενδύσει χρειάζεται έναν κυκεώνα, αποθαρρύνεται” συνεχίζει ο ίδιος.
“Άνθρωποι από το εξωτερικό, αποθαρρύνονται πλήρως. Είναι που είναι τρομακτική η γραφειοκρατία στην Ελλάδα…” διαπιστώνει, διευκρινίζοντας:
“Δεν είναι μόνο το θέμα ότι θα χαθεί μία επένδυση · ακίνητα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, τα οποία θα μπορούσαν να συντηρηθούν. Η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού δημιουργεί κι άλλο πρόβλημα: την έλλειψη ελέγχου”.
Στηρίζουμε την Υπηρεσία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας
Ο κ. Καλησπεράκης θα καταστήσει σαφές πως “ως ΤΕΕ φυσικά και θέλουμε να γίνονται επενδύσεις και να είναι εύρυθμη η λειτουργία της Υπηρεσίας. Αλλά το κυριότερο που επιθυμούμε είναι την προστασία των μνημείων.
Και για να υπάρχει προστασία των μνημείων, θα πρέπει η Υπηρεσία να είναι στελεχωμένη και λειτουργική.
Στηρίζουμε τους υπαλλήλους της Αρχαιολογίας. Είμαστε μαζί τους, γιατί καταλαβαίνουμε ότι όλη αυτή η δυσκολία πέφτει επάνω τους”.
Πάντως, αν για κάτι “κακίζει” την Υπηρεσία, είναι ότι “θα έπρεπε εδώ και χρόνια να βγει δημοσίως και να αναδείξει τα προβλήματά της! Διότι μιλάμε για μία χρόνια κατάσταση – δεν δημιουργήθηκε χθες ή σήμερα”.
Το θέμα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο, ζητώντας τη συστράτευση όλων των τοπικών αρχών:
“Θα επιμείνουμε προς το κεντρικό κράτος, απλά κι από την ίδια την Υπηρεσία θέλουμε να πράξει το αυτονόητο: να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες. Είμαστε σύμμαχοί τους για να καταφέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα” καταλήγει ο κ. Καλησπεράκης.
goodnet.gr