Τον κώδωνα του κινδύνου για δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες μέρες κρούουν οι ειδικοί εκτιμώντας παράλληλα ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ αναμένεται να αποστείλει σχετικές οδηγίες στα σχολεία ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία από την ερχομένη Δευτέρα.
Αυξημένη κυκλοφορία κυρίως του κοροναϊού δείχνουν τα λύματα
Στα 8.800 αναμένεται να φτάσουν τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού, εκτίμησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως «περιμένουμε αυξήσεις στις νοσηλείες και στους θανάτους, περίπου στους 78 με 80».
«Τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800 ημερήσια κρούσματα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προσθέτοντας πως «όταν έχουμε μεγάλη διασπορά αυξάνουμε τις πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με τον ιό, επομένως στις ευπαθείς ομάδες αυξάνεται η πιθανότητα για κρίσιμη νόσηση».
Κορύφωση στα μέσα Ιανουαρίου του κύματος κοροναϊού προβλέπει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος (ΕΡΤ). Οπως είπε από τον ιό χάνονται 50 – 60 άνθρωποι την εβδομάδα, «νούμερο τρομερό».
Τα λύματα, που είναι ένας πολύ ασφαλής δείκτης του τι πρόκειται να συμβεί σε 10- 15 ημέρες, δείχνουν ότι υπάρχει πολύ αυξημένη κυκλοφορία κυρίως του κοροναϊού, που σημαίνει ότι έρχεται αύξηση τις επόμενες εβδομάδες, επεσήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Οδηγίες για το άνοιγμα σχολείων
Την αποστολή οδηγιών από τον ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων δεδομένης της έξαρσης του κοροναϊού αλλά και της γρίπης προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Η συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή. Θα βγάλουμε οδηγίες από τον ΕΟΔΥ αυτές τις ημέρες» είπε (ΑΝΤ1) η κυρία Αγαπηδάκη.
Η κ. Αγαπηδάκη έκανε λόγο για αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία καθώς, όπως είπε, «φέτος έχουμε πολύ έντονη κυκλοφορία και της γρίπης εκτός από τον κοροναϊό». Ωστόσο τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας «που σημαίνει πρόστιμο» λέγοντας ότι «στις δομές υγείας θα μπορούσαμε να εποπτεύουμε τη χρήση του μέτρου της μάσκας».
Σχετικά με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο ο κ. Σαρηγιάννης (ΣΚΑΙ) τονίσε πως είναι καλό να κάνουν οι γονείς self test στα παιδιά για να είναι σίγουροι ότι έχουν χαμηλό ιικό φορτίο», ενώ σχετικά με τις μάσκες είπε: «Η μάσκα είναι χρήσιμη, αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης του καθενός».
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας ξανά να φοράνε μάσκα και να μειώσουν την κοινωνικότητά τους, διότι οι παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποιοι ενήλικοι δεν φορούν μάσκα για να προστατευτούν».
Απαραίτητος ο εμβολιασμός
Την ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών κυρίως ομάδων επεσήμαναν αμφότεροι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κ. Αγαπηδάκη συνέστησε σε όσους είναι 60+ ετών και έχουν υποκείμενα νοσήματα να προχωρήσουν «χθες σε εμβολιασμό και για γρίπη και για τον κοροναϊό». Όπως πρόσθεσε «είμαστε σε μια φάση που δεν μετράμε δόσεις αλλά θα κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο κοροναϊός δεν είναι γρίπη γιατί δεν έχει εποχικότητα».
Ελπίζω ότι αρκετοί θα εμβολιαστούν και θα προλάβουν το κακό και σιγά σιγά θα ξαναχτίσουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί αυτό το κύμα, μέχρι να έρθει αν έρθει το επόμενο, επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Περισσότεροι εμβολιάζονται για γρίπη από την οποία έχουμε χάσει 5 ανθρώπους, παρά για κορονοϊό, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια αντί 130.000, τόνισε ο καθηγητής.
Οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 130.000 – 140.000 εμβολιασμούς, όταν οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα έπρεπε υποχρεωτικά για το καλό τους να έχουν εμβολιαστεί, είναι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια και υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν, τόνισε ο καθηγητής αντιπαραβάλλοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 19% των ενηλίκων έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Για αρκετά χρόνια ο κοροναϊός θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις
«Όλοι χαρήκαμε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε τη λήξη της πανδημίας, αλλά από τον ενθουσιασμό μας ίσως να πήραμε και το λάθος μήνυμα. Φταίμε και εμείς οι επιστήμονες, που δεν περάσαμε το σωστό μήνυμα.
Όταν λήγει μια πανδημία, δεν εξαφανίζεται ένας ιός, παύει να είναι πανδημία, αλλά συνεχίζει ο ιός να είναι ενδημικός, που σημαίνει ότι ζει μαζί μας για αρκετό καιρό», είπε ο καθηγητής, επισημαίνοντας:
«Μπορεί για πολλά χρόνια να κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια φάση έξαρσης όπως τώρα, πρέπει να τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας.
Οι άνθρωποι που κυρίως κινδυνεύουν είναι αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από νοσήματα. Άρα, αν κάποιοι πρέπει υποχρεωτικά για το δικό τους καλό να φοράνε μάσκα, είναι αυτοί οι άνθρωποι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς ούτε αυτοί οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκα. Το πρόβλημα στους χώρους υγείας είναι να μην πάμε εμείς που είμαστε υγιείς και κολλήσουμε τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Εμείς οι γιατροί για παράδειγμα μέσα στα νοσοκομεία, όταν μπαίνουμε στους θαλάμους, πάντα φορούσαμε μάσκα για να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας, ενώ οι συγγενείς εκείνων που νοσηλεύονται δεν κάνουν το ίδιο».
«Δεν μπορούμε στην Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα να έχουμε μηχανισμό υποχρεωτικότητας. Χρειάζεται συναίνεση από τον πολίτη και λίγο λογική», πρόσθεσε.
in.gr