Μία απεργία από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει πραγματοποιείται αύριο καθώς θα είναι κλειστοί οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 64 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που βρίσκονται σε όλη την Κρήτη και φροντίζουν εκατοντάδες παιδιά πρόκειται να παραμείνουν κλειστοί, ως πρώτο βήμα απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ελήφθη διαδικτυακά και αφορά στο να μην δεχτούν παιδιά οι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί σε όλη τη χώρα και να παραμείνουν κλειστοί. Η απόφαση για την απεργία δεν αφορά στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικότερα δεδομένα που προκάλεσε την απεργιακή κινητοποίηση ότι είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζουν «σοβαρότατες καθυστερήσεις στις πληρωμές (ήδη 4 μήνες εκ των οποίων δύο του προηγούμενου καλοκαιριού, ενώ διανύουμε και τον 5ο) από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που καθιστούν σταδιακά υγιείς επιχειρήσεις προβληματικές είτε κατά διαστήματα είτε δυστυχώς μόνιμα».
Τα αιτήματά του κλάδου είναι τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά.
Θεσμικά (ορισμένα εκ των οποίων έχουν τις απαρχές τους σε βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας):
- Μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Αριθ. Δ22/οικ. 11828/04.04.2017, δεν εκδόθηκε συμπληρωματική εγκύκλιος η οποία θα παρείχε διευκρινίσεις για/ή θα επέλυε ζητήματα στα οποία δεν δινόταν λύση μέσω του ψηφισθέντος νομοθετικού πλαισίου.
- Δεν είναι σαφές έως σήμερα εάν μελλοντικά θα υπαχθούν οι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί στο Υπουργείο Παιδείας (για τα παιδιά ηλικίας 3 ετών), μολονότι με επιχειρήματα έχουν ζητήσει την παραμονή στο νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
- Δεν έχει δημιουργηθεί κοινή επιτροπή με Υπουργεία για διαβούλευση και επίλυση θεμάτων του κλάδου ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να μη ζητά συνεχώς ραντεβού με τον εκάστοτε υπουργό. Μέσω της Επιτροπής οι διαδικασίες θα κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.
- Δεν έχει τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».
- Δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της Απογραφής του κλάδου.
- Ζητούν επίσης διαβούλευση και τη συμμετοχή όσον αφορά τη λήψη μέτρων για το Δημογραφικό.
- Οικονομικά:
- Σοβαρότατες καθυστερήσεις στις πληρωμές μας (ήδη 4 μήνες εκ των οποίων δύο του προηγούμενου καλοκαιριού, ενώ διανύουμε και τον 5ο) από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που καθιστούν σταδιακά υγιείς επιχειρήσεις προβληματικές είτε κατά διαστήματα είτε δυστυχώς μόνιμα.
- Αύξηση του κόστους λειτουργίας των Δομών και εξαιτίας της χρήσης του Ηλεκτρονικού Παρουσιολογίου.
- Δημιουργία πολύ μεγάλων γραφειοκρατικών εμποδίων λόγω στρέβλωσης εξελικτικά της δομής του προαναφερθέντος προγράμματος (ΕΣΠΑ) και εξαιτίας συναρμοδιοτήτων πολλών διαφορετικών Υπουργείων.
Παράλληλα, αναφέρεται σε ανακοίνωση ότι:
- Διεκδικούμε με νόμιμο τρόπο δικαιώματά μας.
- Δεν λειτουργούμε Βρεφικούς, Παιδικούς ή Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
- Λειτουργούμε τα Νηπιαγωγεία (συστεγαζόμενα ή μη).
- Πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενούς μας (εκείνη την ημέρα).
- Δεν σαρώνουμε ραβδοκώδικες, εφόσον δεν θα έχουμε παιδιά.
- Δεν φιλοξενούμε παιδιά.
- Ενημερώνουμε τους γονείς μας και εξηγούμε επιπλέον προφορικά σε όποιον απαιτηθεί.
Τί αναμένεται:
- Να ανακτήσουμε την αυτοεκτίμησή μας,
- Να γνωστοποιήσουμε στην κοινωνία τα προβλήματα του Κλάδου μας.
- Να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς μας ότι συνεχίζουμε να παρέχουμε ποιοτικό και κυρίως κοινωνικό έργο παρά τις αντιξοότητες τις οποίες αντιμετωπίζουμε σε βάθος πάρα πολλών ετών.
- Να κινητοποιήσουμε περαιτέρω τους κρατικούς φορείς, όπως απαιτείται να γίνεται σε μία ευνομούμενη πολιτεία η οποία οφείλει να συνδιαλέγεται με πολίτες ή κοινωνικούς φορείς και να επιλύει τα προβλήματά τους.
cretalive.gr