Συσκέψεις επί συσκέψεων λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στο κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να «κλειδώσει» το τελικό πακέτο των ανακοινώσεων που θα κάνει στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν και το τελικό σχήμα των ανακοινώσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί, το «πακέτο» των μέτρων, αναμένεται να στρέφεται , σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, προς 5 μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Συνταξιούχοι: Έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι βλέπουν την αύξηση των συντάξεων να μένει στα χαρτιά, καθώς αξιοποιείται για να «σβήσει» η προσωπική διαφορά.
Παράλληλα νέα αύξηση συντάξεων έρχεται το 2025, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε συνάρτηση με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και από τον πληθωρισμό (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια αύξηση που θα είναι μεταξύ 2,5% με 3%). Μένει ακόμα να φανεί τι θα γίνει με το «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης, καθώς το φθινόπωρο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Μισθωτοί: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα των μισθών, καθώς στόχος είναι μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει το 2025, ενώ από την κυβέρνηση κοιτάνε και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για στήριξη των μέσων μισθών (μόλις το 31,6% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτεται από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στοχευμένες αλλαγές στο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η βασική φιλοσοφία του νόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «…χωρίς να θέλω να πω ότι θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία του νόμου, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα ανακοινώσει και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, ούτως ώστε να γίνει ακόμη δικαιότερο το σύστημα». Όπως επεσήμανε, «εμείς θέλουμε δικαιότερη φορολόγηση. Δεν θέλουμε ο κόσμος να πληρώνει κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει να πληρώσει. Θέλουμε τα βάρη να διανέμονται δικαιότερα».
Παράλληλα, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το 2025 πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Οικογένειες με παιδιά: Στοχευμένα μέτρα στήριξης θα μπουν σε εφαρμογή για τα νέα ζευγάρια που αποκτούν το πρώτο ή το δεύτερο παιδί, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των τριτέκνων, στους οποίους θα επεκταθούν μια σειρά ρυθμίσεων που ισχύουν ήδη για τους πολύτεκνους. Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί για τη στήριξη των οικογενειών, όπως για παράδειγμα η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία κατά 18 εκατομμύρια.
Άνεργοι: Συγκεκριμένες αλλαγές θα μπουν σε εφαρμογή στο επίδομα ανεργίας. «Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο, προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.