Κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο, προειδοποιούν οι πανεπιστημιακοί – Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», γονείς φοιτητών ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά κατά πρυτανικών αρχών επειδή δεν έχουν μεριμνήσει για τη λήξη των καταλήψεων
Για την απώλεια της εξεταστικής περιόδου στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καταλήψεις από φοιτητές που αντιδρούν κατά της θεσμοθέτησης των μη κρατικών ΑΕΙ, προειδοποιούν τα πανεπιστήμια.
«Ολες οι σχολές του ΕΜΠ είναι υπό κατάληψη και η εξεταστική περίοδος κρέμεται από μία κλωστή. Πρέπει να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα. Αυτή η κατάσταση είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ και η απόλυτη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων» τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», η κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γλυκερία Κακάλη.
Ηδη οι διδάσκοντες σε τρεις σχολές του εμβληματικού ιδρύματος –πλην της Χημικών Μηχανικών, στην Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και τη Ναυπηγών– σε αποφάσεις τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το κλίμα είναι βαρύ και μεταξύ των πρυτάνεων και πανεπιστημιακών όλων των ΑΕΙ.
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία στην απόφασή της αναφέρει ότι «οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο. Είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Εκτιμάται ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Για αύριο μάλιστα έχουν προγραμματιστεί νέα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας (στην Αθήνα, στις 12.00 από τα Προπύλαια). Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, και η ψήφισή του από τη Βουλή προσδιορίζεται από την κυβέρνηση περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά η ψήφισή του από τη Βουλή, λειτουργεί αρνητικά», ανέφερε στην «Κ» πρύτανης μεγάλου ΑΕΙ της Αττικής.
Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της Σχολής Xημικών Μηχανικών του ΕΜΠ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η εξεταστική περίοδος η οποία έπρεπε να διεξάγεται αυτή την περίοδο, δεν πραγματοποιείται και κάθε πρόσθετη μέρα κατάληψης επιτείνει τις δυσκολίες και δυσχεραίνει την εύρεση λύσης.
Με δεδομένο ότι η διάρκεια του εαρινού εξαμήνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 13 εβδομάδων και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η εκτεταμένη παράταση του ακαδημαϊκού ημερολογίου στους θερινούς μήνες, η οριακή δυνατότητα για την πραγματοποίηση της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου είναι να ξεκινήσει άμεσα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και να είναι διάρκειας 3 εβδομάδων (η επί πτυχίω εξεταστική περίοδος θα πραγματοποιηθεί μόλις αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της σχολής). Σε κάθε άλλη εξέλιξη, η διεξαγωγή της εξέτασης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής και κινδυνεύει ακόμη και να ακυρωθεί».
Από την πλευρά της, η Κοσμητεία της Σχολής Χημικών Μηχανικών επισημαίνει ότι «είναι θεμιτοί οι προβληματισμοί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, οι καταλήψεις όμως που έχουν αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ στηρίζουν τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν, αποτελεί αντιακαδημαϊκή και αντιδημοκρατική ενέργεια που δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις».
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η απόφαση των διδασκόντων στη Σχολή Ναυπηγών, που λέει μεταξύ άλλων: «Η διακοπή της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν και ενισχύει τις απόψεις όσων προβάλλουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο. Δεν νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα. Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου».
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών έχει καταστρώσει πλάνο για το πώς θα οργανωθούν τα μαθήματα και η εξεταστική ανάλογα με τον χρόνο λήξης των καταλήψεων. Οπως λέει, στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικές λειτουργίες ξεκινήσουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, η Σχολή θα εξετάσει είτε εξεταστική δύο εβδομάδων είτε απώλεια της εξεταστικής. Αν οι καταλήψεις λήξουν αργότερα…
Σήμερα, υπό κατάληψη είναι οι περισσότερες από τις μισές σχολές της χώρας, με την πλειονότητα στα μεγάλα κεντρικά ΑΕΙ. Βέβαια, στις υπό κατάληψη σχολές η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική, ωστόσο άλλα ιδρύματα είναι απολύτως κλειστά και σε άλλα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», γονείς φοιτητών έχουν απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία με την προοπτική να στραφούν δικαστικά κατά των πρυτανικών αρχών του ΑΕΙ στο οποίο σπουδάζει το παιδί τους, επειδή δεν έχουν μεριμνήσει για τη λήξη των καταλήψεων, για τις οποίες θεωρούν ότι αποφασίζονται από μειοψηφίες φοιτητών.
Στα σχολεία
Καταλήψεις υπάρχουν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή υπό κατάληψη τελούσαν περί τα 250 σχολεία –τα 150 στην Αττική– και τη Δευτέρα περίπου 110 (τα 65 στην Αττική). Το υπουργείο θεωρεί ότι τις καταλήψεις ανέκοψε η εγκύκλιος του υπουργείου για οργάνωση τηλεμαθημάτων στα υπό κατάληψη σχολεία και λήψη απουσιών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κορύφωση των καταλήψεων είναι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, δηλαδή τις ημέρες που προγραμματίζονται τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια.