Η It’s Alive έχει λανσάρει στην αγορά ένα προϊόν που έχει ταράξει τα νερά, με την υπέροχή του εμφάνιση αλλά και με το απίστευτο για μέλι χρώμα του. Πρόκειται για το Miel et Ciel, το οποίο στα Γαλλικά σημαίνει “μέλι και ουρανός” ή “μέλι και παράδεισος”. Είναι ένα μίγμα ελληνικού μελιού ανθέων με φυκοκυανίνη εκχυλισμένη από ολόφρεσκη, ζωντανή σπιρουλίνα. Ένα μέλι που άφησε και τους πιο ειδικούς με το στόμα ανοιχτό.
Η σπιρουλίνα το καθιστά σε ένα θρεπτικότατο μέλι καθώς έχει 16 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από αυτήν που συνήθως έχουν τα μέλια (5% vs. 0,3%), όπως λέει στο ExportGreece ο ιδρυτής της It’s Alive κ. Γιώργος Λιγνός.
Η It’s Alive είναι μία εταιρεία τροφίμων που ήρθε για να κάνει την διαφορά και κυρίως να κατακτήσει την αγορά αποκτώντας διεθνή παρουσία. Ενώ παράλληλα εξετάζει και νέες συνεργασίες, καθώς και έγκριση από τον ΕΟΦ για να περάσει το Μπλε Μέλι στους καταλόγους με τα συμπληρώματα διατροφής
Ενδεικτικό της δυναμικής της It’s Alive είναι ότι αν και νέα εταιρεία έχει ήδη κερδίσει 5 βραβεία για την τεχνολογία της, την καινοτομία τα προϊόντα της.
– Πείτε μας δύο λόγια για την εταιρεία σας. Πώς και πότε ξεκίνησε;
Αφήνοντας το διδακτορικό, αποφάσισα να ασχοληθώ με την αστική παραγωγή φρέσκιας σπιρουλίνας. Οι κύριοι λόγοι ήταν: 1) υπάρχει κενό στην αγορά, 2) ως Χημικός Μηχανικός ξέρω να σχεδιάζω αντιδραστήρες, 3) το να στήσω μια μικρή μονάδα στην Αθήνα ίσως ήταν στα οικονομικά “κυβικά” μου, και 4) ήθελα να φτιάξω κάτι δικό μου από την αρχή.
Τα πειράματα ξεκίνησαν το 2019. 9 γενιές πειραμάτων αργότερα, κατασκεύασα έναν αντιδραστήρα με δεκάδες φορές μικρότερο κόστος κεφαλαίου από αυτούς που τώρα θεωρούνται state of the art.
Οι πρώτες αναλύσεις με έπεισαν ότι αξίζει τον κόπο, οπότε σηκώσαμε δάνειο και δημιουργήσαμε την πρώτη μονάδα παραγωγής. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του Αντρέα Στέφου και του Άκη Γενηδουνιά, συναρμολογήσαμε τους αντιδραστήρες, ενώ με τον Θοδωρή Στέφου (MSc στην Πληροφορική με υποτροφία) σχεδιάσαμε ένα σύστημα ελέγχου αντιδραστήρων με γραφήματα, ειδοποιήσεις και αυτοματισμούς. Όλα στο κινητό!
Το μεγαλύτερο asset της It’s Alive σήμερα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Μάριος Κουτσονίκας, παλιός μου μαθητής και πλέον υπεύθυνος παραγωγής! Μέχρι σήμερα μετράμε 5 βραβεία για την τεχνολογία μας, την καινοτομία μας, τη συνεισφορά μας στην τοπική κοινωνία και τα προϊόντα μας.
– Το Μπλε Μέλι, φαίνεται και ακούγεται συναρπαστικό και διαφορετικό. Μπορείτε να μας πείτε πώς φτιάχνεται;
Φυσικά! (pun intended) Το μπλε μέλι είναι στην ουσία ένα καλό μέλι πορτοκαλιάς το οποίο αναμειγνύουμε με ολόφρεσκη φυκοκυανίνη. Διαλέξαμε την πορτοκαλιά κυρίως λόγω της διαύγειας και διαφάνειάς του. Εκ των υστέρων καταλάβαμε ότι η γεύση του μελιού απογειώθηκε με την προσθήκη της φρέσκιας φυκοκυανίνης. Συμφωνούν και όλοι όσοι το δοκίμασαν!
Φυκοκυανίνη είναι μια φυσική χρωστική πρωτεΐνη που υπάρχει στα τοιχώματα της σπιρουλίνας. Συνεργάζεται με κάποιες άλλες χρωστικές και καθιστά τη σπιρουλίνα πιο ικανή να φωτοσυνθέτει σε μεγαλύτερο φάσμα ακτινοβολίας. Συγκεκριμένα, η φυκοκυανίνη απορροφά το πορτοκαλί και ανακλά το μπλε.
Εμείς, λοιπόν, μιας και καλλιεργούμε σπιρουλίνα και είναι ολόφρεσκη, δημιουργήσαμε μια υπέροχη μέθοδο εκχύλισης φυκοκυανίνης από τη σπιρουλίνα, η οποία δίνει πολλές φορές μεγαλύτερη ανακτησιμότητα από τη στάνταρ μέθοδο της βιβλιογραφίας. Η μέθοδός μας μάς δίνει πεντακάθαρο μπλε, όσο καθαρό γίνεται (analytical grade). Επιπλέον, καθώς είναι από φρέσκια σπιρουλίνα, αυτή η υπέροχη χρωστική, δεν έχει προλάβει να οξειδωθεί. Να σημειώσουμε εδώ ότι η φυκοκυανίνη καταστρέφεται εύκολα παρουσία αέρα και σε θερμοκρασίες άνω των 40°C. Άρα η εκχύλιση από ξηρή σπιρουλίνα δεν μπορεί να βγάλει τέτοιας ποιότητας μπλε!
Έμμεσα, θέλουμε να περάσουμε στον καταναλωτή ότι η φρέσκια μας σπιρουλίνα είναι πραγματικά άθικτη και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί παίρνοντας ένα μέλι που έχει βαφτεί τόσο ωραίο μπλε από αυτήν.
– Γιατί κάποιος να προτιμήσει το Μπλε Μέλι; Τι οφέλη προσφέρει στην υγεία;
Τόσο τη φρέσκια σπιρουλίνα, όσο και το μπλε μέλι τα εμπορευόμαστε ως τρόφιμα, όχι ως συμπληρώματα διατροφής. Αυτή η στρατηγική απόφαση μάς έκανε τη ζωή πιο εύκολη και πιο φθηνή, αλλά από την άλλη μας εμποδίζει να κάνουμε ισχυρισμούς υγείας που προκύπτουν με βάση τη νομοθεσία περί φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Με άλλα λόγια, το μόνο που μπορούμε να πούμε νόμιμα ότι προσφέρει παραπάνω το μπλε μέλι, για την ώρα, είναι η πρωτεΐνη. Έχει 16 φορές περισσότερη περιεκτικότητα από αυτήν που συνήθως έχουν τα μέλια (5% vs. 0,3%), και άρα πρόκειται για το θρεπτικότερο μέλι! Αργότερα, σκεφτόμαστε να καταθέσουμε φάκελο στον ΕΟΦ, από τον οποίο θα προκύπτουν ισχυρισμοί υγείας που σχετίζονται με τη φυκοκυανίνη – την πιο πολύτιμη ουσία της σπιρουλίνας, όπως αντιοξειδωτικότητα, αντιφλεγμονώδης δράση και αντικαρκινική δράση.
– Πού μπορεί να βρει κάποιος τα προϊόντα της εταιρείας σας; Κάνετε εξαγωγές στο εξωτερικό; Αν ναι σε πόσες χώρες;
Το μπλε μέλι είναι πολύ καινούργιο προϊόν. Δεν έχει κλείσει μήνα ακόμα. Μόλις χθες ολοκληρώσαμε το φωτογραφικό υλικό με την υπέροχη φωτογράφο μας Σοφία από το pure studio. Δεν έχουμε προλάβει να δούμε για εξαγωγές, αν και μας ενδιαφέρει πολύ. Η σπιρουλίνα, μιας και είναι φρέσκια (προϊόν ψυγείου σε μορφή πάστας) και κατεψυγμένη, δεν μπορεί να φύγει εύκολα έξω. Χρειάζεται συνεργασία με μεγάλο εισαγωγέα. Και αυτό όμως το κοιτάζουμε.
Για την ώρα μπορεί κανείς να βρει λοιπόν τα προϊόντα μας στο eshop μας, στο itsalive.gr
Επίσης, έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με το the grocery shop στα Χανιά, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε το μπλε μέλι.
– Η εταιρεία σας συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις;
Θα έπρεπε, αλλά ακόμα είμαστε μικροί. Μας έκαναν πρόταση για το food and drink expo στο Birmingham, αλλά δεν μας βγαίνει δυστυχώς. Υπάρχουν και πολύ δύσκολοι οικογενειακοί λόγοι που με εμποδίζουν. Αρχές Φεβρουαρίου, πήραμε μέρος στην πρώτη μας έκθεση, στην εξποτροφ. Υπάρχει δρόμος ακόμα μπροστά μας.
– Ποια τα επόμενα σχέδια της εταιρείας σας;
Μακροπρόθεσμα θα κοιτάξουμε και άλλους μικροοργανισμούς. Για την ώρα, αναζητούμε συνεργασίες B2B σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Όπως μας είπαν και αυτοί που δοκίμασαν το μέλι μας στην έκθεση, μπορούν να φανταστούν το μπλέ μέλι σε κάθε πολυτελές ξενοδοχείο και premium deli. Επίσης, είναι ιδανικό για εταιρικό δώρο αλλά και για σουβενίρ σε τουριστικά.
Ως εκ τούτου, προσφέρουμε 3 επιλογές:
Βαζάκι 300g (deli), βαζάκι 70g (σουβενίρ δώρο από το ξενοδοχείο), χύμα για πρωινό σερβίρισμα ή και εκλεκτά πάρτυ (π.χ. γάμους).
Αναζητούμε κανάλια εξαγωγής. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ανάρπαστο!
Η μπλε χρωστική μας ταιριάζει και σε άλλα τρόφιμα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, όπως σε χυμούς και ποτά που έχουν σάκχαρα.
Επίσης, κατά την εκχύλιση της φυκοκυανίνης, προκύπτει ένα ρεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, και ιχνοστοιχεία, το οποίο θα ήταν ιδανικό για ζωοτροφές. Μελέτες που έχω διαβάσει, δείχνουν ότι με μόλις 1,5% υποκατάσταση στην τροφή των ψαριών, η σπιρουλίνα προσφέρει απίστευτα οφέλη: μείωση ανάγκης για αντιβιοτικά, πιο λαμπερά χρώματα, βελτιωμένοι αιματολογικοί δείκτες, μακροζωία, βελτιωμένη ωογένεση, αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα και τοξικά από λιπάσματα. Οπότε, κοιτάζουμε και για τέτοιες συνεργασίες!
Η φρέσκια σπιρουλίνα είναι η επιτομή των superfoods. Όχι μόνο είναι φουλ θρεπτική, είναι πραγματικά βιοδιαθέσιμη, καθώς διατηρεί όλα τα συστατικά της άθικτα, οι θερμοευαίσθητες και φωτοευαίσθητες ουσίες της δεν έχουν καταστραφεί και γευστικά είναι, ανάλογα με τον καταναλωτή, ουδέτερη με ευχάριστη. Επιπλέον, έχουμε προσθέσει πολλές γεύσεις από τις οποίες μπορεί να επιλέξει κανείς κατά την αγορά των προϊόντων μας. Π.χ. Μάνγκο, μπανάνα, ανανάς, φράουλα, μέντα… Τώρα τελευταία ο Μάριος έφτιαξε και το τούτι-φρούτι. Δεν τον προλαβαίνω!