Το μέτρο, που καλύπτει και τις αυτοαπασχολούμενες, ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε ημερίδα στο Ηράκλειο
Τη χορήγηση για πρώτη φορά επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες ανακοίνωσε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με θέμα την καινοτομία που πραγματοποίησε η Ομάδα Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Εκεί, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του Μέτρου 16, που μετρά 60 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε καινοτόμες ιδέες στον χώρο της παραγωγής.
Ο υπουργός επεσήμανε και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών, σχολιάζοντας ωστόσο ότι στόχος είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και η χώρα και οι παραγωγοί να τρέξουν σύντομα σε μια πορεία εκσυγχρονισμού, που θα αποδώσει όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και την ποιότητα.
Συγκεκριμένα, τιμώντας την Ελληνίδα αγρότισσα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στη Γυναίκα Αγρότισσα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τη χορήγηση του επιδόματος σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, που γίνεται για πρώτη φορά, όπως είπε. Κάνοντας αναφορά στην Ελληνίδα αγρότισσα, επεσήμανε ότι με την προσφορά της ως μάνα, σύζυγος, εργάτρια-παραγωγός και επιχειρηματίας στον πρωτογενή τομέα συμβάλλει καθοριστικά στη ζωντάνια της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων.
«Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και καλός φίλος Άδωνις Γεωργιάδης θα προβλέπεται διάταξη για απονομή για πρώτη φορά επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, με στόχο φυσικά την προστασία της μητρότητας και της Ελληνίδας αγρότισσας, που τόσο έχει προσφέρει στη χώρα».
Σε εκδήλωση με θέμα την καινοτομία, που πραγματοποίησε η Ομάδα Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Μέτρου 16, που μετράει 60 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε καινοτόμες ιδέες στον χώρο της παραγωγής.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος αποκάλυψε, «έχουν κατατεθεί ήδη αξιόλογες προτάσεις, ενώ σύντομα θα ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος του μέτρου αυτού. Κι εκείνο που επιδιώκουμε είναι τα συνεργατικά σχήματα να γίνουν οι ιμάντες μεταφοράς της θεωρίας στην πράξη».
Αναφερόμενος στη συμβολή της επιστήμης στον πρωτογενή τομέα, ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες, εκτός όλων των άλλων, μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη διαφύλαξη της ποιότητας και της υψηλής διατροφικής αξίας των, παγκοσμίου φήμης, ελληνικών προϊόντων.
«Πλέον, κάθε πτυχή της γεωργίας – από την άρδευση έως τη χρήση φυτοφαρμάκων και τη βελτίωση των μεθόδων και τεχνικών καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης και μεταφοράς – επηρεάζεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα πρέπει να αγκαλιάσουν την τεχνολογική ανάπτυξη και κάθε καινοτόμο πρακτική, για να επωφεληθούν. Το ίδιο πρέπει να πράττουμε κι εμείς, οι πολιτικές ηγεσίες, ώστε να παράσχουμε απλόχερα αυτή τη δυνατότητα».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών, σχολιάζοντας ωστόσο ότι στόχος είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και η χώρα, όπως και οι παραγωγοί, να τρέξουν σύντομα σε μια πορεία εκσυγχρονισμού, που θα αποδώσει όχι μόνο σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα.
«Έχουμε όλη τη διάθεση να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η βούληση από μέρους μας είναι δεδομένη. Και προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσουμε δράσεις και πολιτικές. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Απαιτείται η συμμετοχή ανθρώπων που θέλουν να είναι πρωτοπόροι, καινοτόμοι, αλλά και ηγέτες στον χώρο που δραστηριοποιούνται. Η πρόκληση μάς αφορά όλους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, στο Επιμελητήριο του Ηρακλείου.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στις νέες μορφές καλλιέργειας, όπως την υδροπονία, που θα μπορούσε, όπως σχολιάστηκε, να αλλάξει τον χρονικό σχεδιασμό των καλλιεργειών και όχι μόνο… «Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τις υδροπονικές καλλιέργειες, την απάντηση στην υποβάθμιση των εδαφών και την έλλειψη νερού. Ορισμένοι, δε, λένε ακόμη και για εσωτερικές φάρμες στα αστικά κέντρα, που μέσω της υδροπονίας παράγουν αγροτικά προϊόντα. Ουσιαστικά μιλάμε για “εργοστάσια φυτών”, που παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου των περιβαλλοντικών παραγόντων, κάτω από τους οποίους πραγματοποιείται η παραγωγή, κάτι που δεν είναι εφικτό με τις υπαίθριες παραγωγές».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου/ ICC HELLAS Πέτρος Δούκας και η επικεφαλής Ομάδας Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης ICC HELLAS / ICC Women Hellas Κατερίνα Τσούρτσουλα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε το μέλος της Ομάδας Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης Εύα Σημαιάκη.
Το νέο νομοσχέδιο
Να υπενθυμίσουμε ότι, αναλυτικότερα, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είχε παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου. Εκεί δόθηκαν αναλυτικές διευκρινίσεις για το νέο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο “Αναμόρφωση Επαγγελματικής Ασφάλισης και Εξορθολογισμός της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας”, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως η αύξηση του ανωτάτου ορίου οφειλών αυτοαπασχολούμενων για συνταξιοδότηση από 20.000 σε 30.000 ευρώ, ή από 6.000 σε 10.000 ευρώ για αγρότες, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως 200 ευρώ των συνταξιούχων και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.
Ειδικότερα, στο θέμα της επέκτασης επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες αναφέρονται τα εξής:
Σήμερα, οι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες από τη ΔΥΠΑ.
• Ανάλογη παροχή λαμβάνουν οι μισθωτές του δημόσιου τομέα.
• Οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες δε λαμβάνουν σήμερα καμία παροχή από τη ΔΥΠΑ που να αφορά τη γονεϊκότητα.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση έχει ως εξής:
• Επέκταση (μεταβιβάσιμη στον πατέρα) του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας στο σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ.
• Θα χρηματοδοτηθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοαπασχολούμενων της ΔΥΠΑ.
• 1η φορά σχετική παροχή σε αγρότισσες.
neakriti.gr